Υπόθεση Novartis: Υπό καθεστώς ανωνυμίας οι προστατευόμενοι μάρτυρες
Παραμένουν υπό καθεστώς ανωνυμίας οι προστατευόμενοι μάρτυρες μετά από διάταξη της Οικονομικής Εισαγγελίας, μόνης αρμόδιας- όπως κρίθηκε- να αποφασίσει για το θέμα.
Ετσι, η Αικατερίνη Κελέση και ο Μάξιμος Σαράφης, δύο βασικοί καταγγέλλοντες στην υπόθεση της Novartis θα διατηρήσουν την ανωνυμία τους για ακόμη 2 χρόνια «κατόπιν ελέγχου της συνδρομής των νομίμων και ουσιαστικών προϋποθέσεων και αιτιολογημένου αιτήματος της ΥΜΕ (Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες «υπαγωγής στο πρόγραμμα προστασίας».
Αντίθετη άποψη είχε εκφράσει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θεοδώρου ενώ η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση κ. Αλεβιζοπούλου είχε την γνώμη ότι δεν πρέπει να αρθεί το καθεστώς ανωνυμίας των δύο μαρτύρων προκειμένου να καταθέσουν ενώπιον της. Η διαφωνία των δικαστικών λειτουργών προέκυψε με την κλήτευση στα τέλη Μαΐου από την ανακρίτρια των δύο μαρτύρων προκειμένου να καταθέσουν. Η κ. Αλεβιζοπούλου κάλεσε τους μάρτυρες να καταθέσουν χωρίς να αποκαλύψουν το πραγματικό τους όνομα ή το πρόσωπό τους. Ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε και έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛΑΣ. Η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.
Στη συνέχεια, παρενέβη η αντεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι η «Αικατερίνη Κελέση» δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της, ενώ διαφώνησε και για τον «Μάξιμο Σαράφη», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας.
Μάλιστα με πρότασή της μετά τη διαφωνία, η κ. Θεοδώρου ζητούσε να καταθέσουν οι δύο μάρτυρες με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους «για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας στην υπόθεση», υποστηρίζοντας ότι μεταξύ της έρευνας για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και της έρευνας για τις πρακτικές που εφάρμοζε η Νovartis δεν υπάρχει καμία συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο. Ανέφερε μάλιστα η εισαγγελική λειτουργός ότι τα περί ουσιαστικής συνάφειας των δύο αυτών υποθέσεων αποτελούν «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή».
Το θέμα έφτασε στο δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο έκρινε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει η Οικονομική Εισαγγελία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης», εξετάστηκαν τελικά από την ανακρίτρια, στον Άρειο Πάγο, διατηρώντας την ανωνυμία τους, με άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αλεβιζοπούλου ολοκληρώνει την ανάκριση της για το πρόσωπο του κ. Δημ. Παπαγγελόπουλου, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται να μπει στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων υπεράσπισης.