Μηταράκης: Δεν θα δεχθούμε να γίνουμε πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές
Σαφές μήνυμα απηύθυνε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης πως η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί ξανά σε hot spot της Ευρώπης για πρόσφυγες και μετανάστες ενόψει των δραματικών εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
«Εχουμε ξεκάθαρα διαμηνύσει, ότι δεν θα δεχθούμε, όπως την περίοδο 2015-19, να είμαστε η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές, κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης» υπογράμμισε στην Ολομέλεια της Βουλής για να προσθέσει «Η Ευρώπη προωθεί δράσεις για την παροχή απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, για την αποτροπή δημιουργίας προσφυγικών ροών. Αλλά, όπως αποφασίστηκε την Τρίτη στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του 2015».
Απαντώντας δε στην κριτική της αντιπολίτευσης που αναφέρει ότι η κυβέρνηση στοχεύει να μετατραπεί σε ασπίδα της Ευρώπης, είπε «η Κυβέρνηση προασπίζει την πατρίδα μας, είναι η ασπίδα της Ελλάδος»
Ο υπουργός υποστήριξε πως η κατάσταση στο μεταναστευτικό είναι πλέον «διαχειρίσιμη» καθώς όπως είπε «Οι μεταναστευτικές ροές, το τελευταίο δωδεκάμηνο έχουν μειωθεί κατά 86%. Στα νησιά κατά 96%»
Σε άλλο σημείο επισήμανε: «Με την στρατηγική έξι σημείων που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός:
1. Ασφάλεια συνόρων. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος- Ελληνική Ακτοφυλακή.
Η ασφάλεια των συνόρων και η διάσωση όπου απαιτείται, αφορά τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας μας και όχι ΜΚΟ οι οποίες χρηματοδοτούνται για να αυξάνουν τις μεταναστευτικές ροές. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κανείς θα δεχόταν οι λαθροδιακινητές να στέλνουν δικά τους σκάφη στην μέση γραμμή, Να περιμένουν τους «πελάτες τους», μετά από συννενόηση. Για …. Διάσωση. Ειδικά αυτό αφορά την χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα Τουρκικά παράλια και τα νησιά μας.
Η στρατηγική περιορισμού των ροών περιλαμβάνει επίσης:
2. Τον ταχύ διαχωρισμό προσφύγων από παράνομους οικονομικούς μετανάστες
3. Την ενίσχυση των απελάσεων, στόχο που υπηρετεί το σημερινό νομοσχέδιο
4. Τη δημιουργία κλειστών / ελεγχόμενων δομών – με την πρώτη στη Σάμο να εγκαινιάζεται στις 18 του μηνός.
ΩΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
5. Με τον έλεγχο των ΜΚΟ, που και εδώ το σημερινό νομοσχέδιο έχει ουσιώδεις προβλέψεις όπως προ ανέφερα.
6. Και με τον περιορισμό της διάρκειας και του ύψους των επιδομάτων».
Ο κ. Μηταράκης έδωσε και τα στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά: «
Το καλοκαίρι του: 2021 770 -25%
2020 1.029 -93%
2019 15.254 87%
2018 8.149 16%
2017 7.049
Ο ίδιος ανέφερε ότι η αποσυμφόρηση αφορά και την ηπειρωτική χώρα καθώς στις δομές και στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ» διαμένουν 33.272 αιτούντες καθώς και 9.637 αναγνωρισμένοι.