Βουλή live Τσίπρας: H δευτερολογία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ [vid]
Κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των απαγορευτικών μέτρων, άσκησε στη δευτερολογία του στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του ότι «βασική σας έγνοια δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή».
Συνεχίζοντας με σκωπτικό ύφος είπε: «Πήγατε το πρόστιμο από τα 300 στα 500 ευρώ, όταν ο μισθός που παίρνουν οι εργαζόμενοι μέσα στη πανδημία είναι 534 ευρώ. Γιατί δεν κάνετε το πρόστιμο 534 ευρώ ώστε να είναι το ίδιο και να μην έχετε πάρε δώσε;».
https://www.youtube.com/watch?v=-AVmw-WpZ2o
«Είσαστε αποτελεσματικοί στα μέτρα και στην τήρησή τους. Η πανδημία αντιμετωπίζεται περισσότερο από τον κ. Χρυσοχοΐδη, παρά από τους υπουργούς Υγείας. Αναρωτιέμαι τι εξυπηρετεί η αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των μέτρων; Έχετε εικόνα τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο των 534 ευρώ να πληρώσει 500 ευρώ; Η ανεμελιά της Πάρνηθας, αν πληρώνατε γι αυτή, μπορεί να μην είναι σημαντικό ποσό για εσάς ή και για εμάς που έχουμε τις αμοιβές των βουλευτών.
»Όμως για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους, όπως ανακαλύψατε πρόσφατα, είναι σημαντικό ποσό… Η αύξηση των προστίμων σηματοδοτεί το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζετε τα πράγματα… Ο μέσος πολίτης αισθάνεται ασφυκτικά γιατί πρέπει να στείλει sms για να πάει στο περίπτερο και κινδυνεύει να πληρώσει αν κάνει κάποιο λάθος στην ώρα, και την ίδια ώρα όμως όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα κάνει διακοπές στο Ντουμπάι και όταν γυρίσει να μείνει τρεις μέρες στο σπίτι και αν μείνει», ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι δημιουργεί αίσθημα αδικίας στη κοινωνία η διαφορετική αντιμετώπιση.
«Δεν έχει καθαρό μυαλό για να παίρνει αποφάσεις»
Ανασφάλεια και απώλεια ψυχραιμίας καταλόγισε στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας. Υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε σε όλους τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι αυτό «δείχνει ότι δεν έχει καθαρό μυαλό για να παίρνει αποφάσεις». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι ενώ όλοι οι πολιτικοί έχουν βάλλει πλάτη «τους αντιμετωπίζει αλαζονεία και επιθετικότητα».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός έχει κάνει διαφορετικές δηλώσεις για την προμήθεια των εμβολίων και προσέθεσε ότι «είναι ανοησία να λες ότι έχω επάρκεια γιατί έχω προαγοράσει εμβόλια και μετά να έρχεσαι στη Βουλή και να λες ότι δεν ξέρω αν θα μου δώσουν οι εταιρείες τα εμβόλια».
Για τον εμβολιασμό
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό. Είπε ότι πριν από λίγες μόνο ημέρες στην συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 2.000.000 εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου και μετά από τρεις ημέρες ήλθε στη Βουλή για να πει ότι δεν είναι βέβαιο αν θα δώσουν τα εμβόλια οι εταιρείες. Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού είπε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τη δημόσια υγεία παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς» και επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς στον κ. Μητσοτάκη ρωτώντας «πόσες ΜΕΘ δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από την πανδημία». Υποστήριξε ακόμη ότι είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ η ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα των rapid test και των μοριακών τεστ (PCR) είπε ότι «ο τρόπος με τον οποίο διεξάγετε την ανίχνευση του ιού στην κοινότητα είναι λάθος και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα» και ρώτησε ξανά «γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μην δίνει στα κόμματα τις συνεδριάσεις των επιστημόνων».
Για την Οικονομία
Αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας ότι «θα είναι το μεγάλο θέμα μετά την αρχή του τέλους της πανδημίας». Σημείωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα μέσα στην πανδημία και θα συνεχίσουν να το καταβάλλουν και επανέλαβε τις προτάσεις του για την οικονομία, τονίζοντας τη διαγραφή και συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στο πρότυπο της ρύθμισης που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ζήτησε ακόμη από τον κ. Μητσοτάκη: «Αποσύρετε τον πτωχευτικό νόμο γιατί θα είναι η ταφόπλακα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Έκλεισε με μία σύντομη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών που την συνέδεσε με την αξιοπιστία του πρωθυπουργού: «Η αξιοπιστία είναι κρίσιμο θέμα και δεν φαίνεται μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας… Είδα την συνάντησή σας με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Χθες είπατε ότι είναι ανάγκη η αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών… Η ίδια Συμφωνία για την οποία είχατε πει ότι είναι εθνική ήττα και έχει ακυρωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού». Έκανε δε αναφορά και στο tweet του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι «όταν εμείς υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και λέγαμε ότι η Συμφωνία εξασφαλίζει την αρχαία κληρονομιά μας λέγατε ψεύτες… Η ιστορία όμως τιμά αυτούς που την γράφουν όχι αυτούς που σέρνονται πίσω της».
Πρωτολογία Τσίπρα: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική, είναι άνθρωποι
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα ζει εδώ και 11 μήνες κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας. Έχουμε φτάσει σε έναν πολύ υψηλό αριθμό απωλειών. Απαιτεί από όλους μια νέα συνείδηση συλλογικότητας και αλληλεγγύης», ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Δείτε την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:
«Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνομολογούν, ότι έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας. Το θέμα δεν είναι να το επαναλαμβάνουμε αυτό, για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Είναι να το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας.
Και δεν θα προετοιμαστούμε, δεν θα προετοιμάσουμε, αν δεν δούμε τα λάθη, τις αβελτηρίες, τις παραλείψεις, που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη», είπε στη συνέχεια ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το κακό δεν πρόκειται να περάσει αν δεν κάνουμε κάτι εμείς γι’ αυτό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Αν η κυβέρνηση, που έχει την κύρια ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται, δεν συνειδητοποιήσει πόσο κόστισαν σε ζωές οι ιδεοληψίες που την καθοδηγούν, η αλαζονεία της εξουσίας που τη διακρίνει, η άρνησή της να ακούσει, να συζητήσει, να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας, των γιατρών, της αντιπολίτευσης, και όσων δίνουν τη μάχη της ζωής. Δεν πρόκειται να πάμε καλύτερα».
«Εάν η βασική σας διαπίστωση είναι πόσο επιτυχημένη ήταν η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δεν μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Θα προσπαθήσω να γίνω πιο συγκεκριμένος. Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown. Μέσα σε αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. 4.500 οικογένειες θρηνούν τον άνθρωπό τους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θρηνούν τον πατέρα, τη μητέρα, τη γιαγιά, τον παππού, τον συγγενή. Είναι συγκλονιστικό! Και τι κάνει η υπεύθυνη κυβέρνηση; Αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές. Για να μας πει ότι τα έχουμε πάει καλά. Θα σας το πω ακόμα μια φορά κ. Μητσοτάκη: Οι νεκροί δεν είναι στατιστική. Είναι άνθρωποι».
«Δεν εννοείτε να απομακρυνθείτε από την παγίδα αυταρέσκειας και αυτοϊκανοποίησης, στην οποία έχετε πέσει κι εσείς και η κυβέρνησή σας. Και στην οποία σας βυθίζουν όλο και πιο πολύ όσοι θέλουν να σας κρατούν εξαρτημένο από την επικοινωνιακή τους προστασία. Δεν εννοείτε να κατανοήσετε, ότι για να διορθώσετε πράγματα, πρέπει να παραδεχτείτε λάθη και παραλείψεις. Για σας όμως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει αυτή η τακτική. Δεν έχετε κάνει λάθη. Υπάρχουν ευθύνες όλων των άλλων και όχι δικές σας», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας σημείωσε: «Από το Μάρτιο σας καλούμε να πάρετε μέτρα για να προλάβουμε την ύφεση. Και φτάσαμε στο τέλος του 2020 να καταγράφουμε τη βαθύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη. Τα προσωρινά λουκέτα του lockdown γίνονται πλέον μόνιμα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».
Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς σημείωσε: «Οι ίδιες παλινωδίες φυσικά αφορούν και τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Κάθε μέρα άλλο σχέδιο. Πόσα θα παραλάβουμε; Πότε θα τα παραλάβαμε; Πού θα εμβολιάζονται οι πολίτες; Πότε θα έχουμε επαρκή ποσοστό εμβολιασμένων για να επιτύχουμε το επιθυμητό ποσοστό της ανοσίας; Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους».
«Οι πολίτες βλέπουν, ξέρουν, καταλαβαίνουν, ότι έχετε χάσει τον έλεγχο. Γιατί πάτε διαρκώς στα τυφλά. Βλέποντας και κάνοντας. Και έχετε πια κουράσει τους πολίτες. Κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο», ανέφερε στην πορεία.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Που είναι το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη; Εδώ βλέπουμε μια επιτελική ανικανότητα».
«Όταν κύριε Μητσοτάκη η μια σας δήλωση αντιστρατεύεται την άλλη. Όταν το ψέμα επιστρατεύεται για να καλύψει την ανικανότητα, τότε πως θέλετε ο πολίτης να σας εμπιστευθεί; Δεν κάνατε τίποτα ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Δεν πήρατε έγκαιρα μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν ενισχύσατε ουσιαστικά το ΕΣΥ. Και η χώρα έφτασε τέλη Νοέμβρη: Να καταγράφει θλιβερή πρωτιά σε θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Και 4 στους 5, σύμφωνα με δημοσιεύματα μάλιστα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, να χάνονται εκτός ΜΕΘ. Εσείς συνεχίζετε να δηλώνετε ικανοποιημένος πάνω στα συντρίμμια, αλλά οι Financial Times έφτασαν να αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το μέσο όρο της ΕΕ και των ΗΠΑ σε θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Και ο Bloomberg να κατατάσσει την Ελλάδα στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες με βάση την ανθεκτικότητα της στην πανδημία», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί τα πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με όλες τις χώρες, η Ελλάδα κατέγραψε τη θλιβερή πρωτιά σε θνητότητα τον Νοέμβριο, με το ποσοστό των θανάτων επί των συνολικών κρουσμάτων να διαμορφώνεται στο 6,3%».
«Ό, τι κι αν λέει η συντεταγμένη προπαγάνδα σας, κύριε Μητσοτάκη, φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός. Τόσο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε με τον πιο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της μάχης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι αντιφατικές δηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη και την καθυστερημένη λήψη μέτρων, εκθέτουν την κυβέρνηση. «Η μία δήλωση αντιστρατεύεται την άλλη, ο ένας υπουργός αντιστρατεύεται τον άλλο, το ψέμα επιστρατεύεται για να καλύψει την αλήθεια», είπε. Επαναφέροντας δε το θέμα των διπλών βιβλίων με αφορμή μάλιστα και το λάθος στην καταμέτρηση κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ στην Κοζάνη, Αλ. Τσίπρας είπες πως όσοι έσπευσαν να προχωρήσουν σε αποκαλύψεις τους οδηγήσατε σε απολύσεις. «Όποιος αρνείται τον μύθο σας τον στέλνετε στο πυρ το εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε « έχετε δυσανεξία στην αλήθεια». Οι επιστήμονες καταγγέλλουν την ελλιπέστατη εικόνα. Εσείς χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης αρνείστε να δώσετε τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων. Αρνηθήκατε να πάμε σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», που προτείναμε» σημείωσε.
Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις πατέντες των εμβολίων, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Σπεύσατε να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια. Αλλά είστε τόσο αναξιόπιστος που καταγγείλατε μια πρόταση την οποία είχε προτείνει εδώ και πάρα πολλούς μήνες ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Μόσιαλος αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε δημοσίως υπερασπιστεί λέγοντας: «Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές». Και μάλιστα αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι μία φορά χειροκρότησαν οι βουλευτές τον κ. Μητσοτάκη, μία φορά χειροκροτήσανε και ξέρετε ποια είναι αυτή; Όταν υπερασπιζόμενοι τις ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες μας σαρκάσατε ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα κρατικοποιήσετε τη Pfizer. E, όχι κ. Μητσοτάκη. Δεν σας ζητάμε να κρατικοποιήσουμε τη Pfizer, ζητάμε όμως αυτό που και εσείς υποστηρίξατε. Το εμβόλιο πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία των ευρωπαϊκών κοινωνιών γιατί είναι επί της ουσίας ένα συλλογικό δημόσιο αγαθόν. Και η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν αυτά τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις»