Μητσοτάκης lockdown: Εγώ έκλεισα την Οικονομία μετά τις γιορτές και όχι οι λοιμωξιολόγοι [vid]
Ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας έκανε ο πρωθυπουργός, στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του, στην τηλεόραση του Ant1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και επανέλαβε ότι το Κράτος ήταν και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.
Υπογράμμισε ότι το Κράτος κινήθηκε με ταχύτητα και διάρκεια, χωρίς να ξοδέψει όλα τα χρήματα από την αρχή αλλά με στρατηγική και σχέδιο. Επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο χρόνο χρειαστεί αλλά δεν μπορούμε να λειτουργούμε με κλειστή μονίμως την αγορά.
«Ένας απ' τους λόγους που καταβάλουμε την προσπάθεια δεν είναι μόνο για να σώσουμε ζωές αλλά και για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και πάλι την οικονομική δραστηριότητα», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην Επιτροπή τι θα αποφασίσει. Όμως το click away δούλεψε και είμαστε σήμερα σε καλύτερο επίπεδο απ' ό, τι στις 15 Δεκεμβρίου».
Πρόσθεσε επίσης ότι με δική του απόφαση, έκανε κάτι πιο σκληρό από τις συστάσεις των ειδικών κλείνοντας για δύο εβδομάδες στις αρχές Ιανουαρίου την αγορά, για να προλάβουμε τις όποιες κακές συνέπειες από τη σχετική χαλαρότητα των εορτών. Οι πολίτες συμμορφώθηκαν, τόνισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης πως ο βαθμός απόκλισης της συμπεριφοράς των πολιτών από τις υποδείξεις των ειδικών είναι μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες.
Παραδέχθηκε ότι υπήρξε διαφωνία για τον εορτασμό των Θεοφανείων με την Εκκλησία, «αλλά τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και η Εκκλησία συμμορφώθηκε», σχολίασε επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφο
Για τα δάνεια, υπήρχε το πρόγραμμα Γέφυρα και θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα ενώ υπάρχει και καθεστώς αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληττόμενους. «Το βασικό μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεστοκάρει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι προτιμά από τη λέξη ευθύνη τη λέξη υπευθυνότητ
Ο Νίκος Χατζηνικολάου μετέφερε αιτήματα από τον κλάδο των ξεναγών και από τον τομέα του πολιτισμού. «Θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και την καθεμιά που έχουν ανάγκη», τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης του τομέα του πολιτισμού. Τόνισε ακόμη ότι έχει φροντίσει για να διαμορφωθούν αντικειμενικά κριτήρια για την κατανομή της διαφήμισης για τον εμβολιασμό.
Για τις ανησυχίες του κόσμου του Τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια εμβόλια οπότε θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας. Από τον Φεβρουάριο θα δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα μπορούν να εξυπηρετούν μαζικούς εμβολιασμούς. Έστειλα επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Φον Ντερ Λάιεν για την έγκριση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού».
Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για το ότι «θα είναι εφικτό να μπορούμε να υποδεχθούμε με ασφάλεια εκατομμύρια επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι». Εξήγησε ότι «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, κάνουμε καλύτερη ιχνηλάτιση, ενώ συμβάλλει η βελτίωση του ΕΣΥ και ο εμβολιασμός. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τη φετινή περίοδο και θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή», είπε.
Εξήγησε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση του δεύτερου κύματος που ήρθε αρχές Νοεμβρίου και δεν ήρθε σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση. Επίσης ότι δεν υπάρχει ένα τείχος ανοσίας. Υπάρχει το πρώτο που είναι ο εμβολιασμός πολιτών που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό γι αυτό και έγινε προτεραιοποίηση κι ύστερα έρχεται ο μαζικός εμβολιασμός. Εκτιμώ ότι μέχρι τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, τόνισε.