Βαρβιτσιώτης για Κυπριακό: Έτοιμοι να συμβάλουμε στην επανέναρξη των συνομιλιών
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αναφέρει πως η μόνη αποδεκτή βάση λύσης του Κυπριακού είναι αυτή που καθορίζεται από το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το κοινοτικό κεκτημένο, καθώς και ότι δε νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων. "Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα στο Κυπριακό δεσμεύεται από τη γενική θέση ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπορεύεται" τονίζει.
Και προσθέτει: "Η Τουρκία αποτελεί τον ταραξία της ευρύτερης περιοχής, έχοντας εμπλακεί στρατιωτικά σε όλα σχεδόν τα ενεργά πολεμικά μέτωπα". Κάνει λόγο δε για ένα "συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα ασφάλειας". Επιπλέον - ερωτηθείς σχετικά- λέει πως δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο. "Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί και για όλα είμαστε προετοιμασμένοι", σημειώνει και τονίζει πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για όλα, ψύχραιμη, αποφασισμένη και ενισχυμένη διεθνώς ως παράγοντας σταθερότητας και περιφερειακής ασφάλειας.
Επικοινωνία Δένδια με Τσαβούσογλου
Τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε αυτήν, τέθηκαν τα διμερή ζητήματα που αφορούν τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και συζητήθηκε ο τρόπος διεξαγωγής των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση οι δύο υπουργοί “συζήτησαν τις συνθήκες που θα τους επέτρεπαν να συναντηθούν ξανά στο άμεσο μέλλον“. Σύμφωνα με διπλωματικες πηγές, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας ότι όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλητικές ενεργειες δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
"Παράθυρο για τα 12 μίλια"
Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής, ο υπουργός Εξωτερικών, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, ενώ θυμίζει πως η Τουρκία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων. “Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι η επιδείνωση των σχέσεών της με την Ελλάδα έχει κόστος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ενώ δεν υφίσταται όφελος. Ειδικά όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες κατά πόσο αυτό το περιθώριο που δόθηκε στη διπλωματία θα αποφέρει καρπούς. Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, πάντως, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας”.