Στόλτενμπεργκ Δένδιας: Τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού εξωτερικών με τον γραμματέα του NATO
Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
https://twitter.com/GreeceMFA/status/1302164303794110465?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1302164303794110465%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kathimerini.gr%2Fpolitics%2F561067465%2Ftilefoniki-epikoinonia-dendia-stoltenmpergk
Στο μεταξύ, η συζήτηση σε χαμηλόβαθμο επίπεδο περί του αν υπάρχει περιθώριο έναρξης τεχνικού διαλόγου για την κατάρτιση κάποιου μηχανισμού αποτροπής συγκρούσεων αντικατοπτρίζει την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις, που θα έθεταν σε κίνδυνο την ίδια την αποστολή του. Παρότι η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για «τεχνικό διάλογο» μοιάζει με απόπειρα να αποφύγει κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας, καθώς ήταν δεδομένο πως η παράδοση εγγράφου προτάσεων προς τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας θα διέρρεε (υπενθυμίζεται η δημοσιοποίηση της τριμερούς του Βερολίνου από τον Μ. Τσαβούσογλου), αυτή προκάλεσε και ένα επικοινωνιακό κλίμα σύγχυσης.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πάντως, την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα συνεδρίασης του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC), το ζήτημα θα τεθεί και εκεί, αν και, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όχι στην κορυφή της ατζέντας. Ούτως ή άλλως η προσπάθεια του κ. Στόλτενμπεργκ, σε συνεννόηση με το Βερολίνο (στο οποίο συνάντησε την Αγκ. Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα), εντάσσεται μάλλον στο πλαίσιο δημιουργίας κλίματος διαλόγου και όχι ουσίας. Εν ολίγοις, οι προσδοκίες ήταν ευθύς εξαρχής μειωμένες, καθώς οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά διεξάγονται με επίκεντρο το Βερολίνο και όχι το ΝΑΤΟ.
Μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα
«Διάλογος δεν μπορεί να γίνει με τα τουρκικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ανέφερε ότι παρέδωσε στον κ. Γκουτέρες σχετική επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Δένδιας είπε ότι η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ήταν ένα ευχάριστο γεγονός από μόνο του. «Είναι ένας παλιός φίλος της χώρας μας και ένα εξαιρετικά έμπειρο άτομο στα τεκταινόμενα στην περιοχή», είπε. Και πρόσθεσε: «Μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα. Του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές».
Στο ερώτημα αν είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα, από το έγγραφο που προσκόμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία απάντησε:
«Δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».
Τέλος, στο ερώτημα αν είναι στις σκέψεις της Ελλάδας προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές οι οποίες στρέφονται και κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή είπε:
«Η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».
https://www.youtube.com/watch?v=1_Cd1Q9GA1U