Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις LIVE: Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή
«Θεωρούμε ότι επιχειρείται μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη δημοκρατία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. «Το ισχύουν θεσμικό πλαίσιο δεν τηρείται, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν στιγμές που το υπάρχον πλαίσιο δεν τηρείται και προκαλείται δυσφορία. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα της χώρας» σημείωσε. Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει αρκετές φορές μικρές συγκεντρώσεις που προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο, αλλά σημείωσε ότι προβλέπεται ήδη η δυνατότητα οι αστυνομικές αρχές να περιορίσουν τους διαδηλωτές σε μία λωρίδα.
Αναφερόμενος στον Δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι «έχει μετατρέψει το κέντρο της πόλης λες και είμαστε στο Μαλιμπού. Ο μεγάλος περίπατος έγινε ο μεγάλος περίγελος και κλαυσίγελος.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν επιχειρεί να ρυθμίσει κάτι πάνω στην κοινή λογική, αλλά επιχειρεί μία επίθεση σε συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. «Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος του κ. Βορίδη με την νεοδεξιά λογική του κ. Χρυσοχοίδη ή είναι ο φόβος των διαδηλώσεων που έρχονται;» είπε και τόνισε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη από αυταρχισμό και προπαγάνδα.
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε: «Έχω την αίσθηση ότι θέλετε να περάσετε τον χρόνο που σας απομένει όχι χτίζοντας, αλλά γκρεμίζοντας». «Θέλετε να γκρεμίσετε και να εκδικηθείτε για μία Ελλάδα η οποία συλλογικά άφησε πίσω το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομά της» συνέχισε.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο προσπαθεί να διχάσει την κοινωνία, να οδηγήσει σε μία κατάσταση στην οποία «οι ηλικιωμένοι θα κατηγορούν τους νέους, οι φτωχοί τους πλουσίους, οι άνεργοι τους εργαζόμενους, ο δημόσιος υπάλληλος των 600 ευρώ τον υπάλληλο των 700 ευρώ, μία κοινωνία που θα τρώει τις σάρκες της, με την αστυνομία σε ρόλο εγγυητή της ομαλότητας, με την αστυνομία να αποφασίζει ποιος, πού και πότε θα διαδηλώσει».
Την υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την είχαν μόνο τα χουντικά διατάγματα. Συνειδητά η ρήτρα αυτή απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975.
Το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο αυτό δεν είναι σε αυτά που λέει, αλλά σε αυτά που παραλείπει, παρατήρησε. Απουσιάζει η όποια διάταξη που να περιορίζει την αστυνομική δράση, δεν προβλέπει ούτε την παραμικρή απαγόρευση, υποχρέωση, ευθύνη στις αστυνομικές αρχές.
«Η αστυνομία λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» γράφει το άρθρο για τις υποχρεώσεις της αστυνομίας είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι αυτό στέλνει το εφιαλτικό μήνυμα «Το κράτος είστε εσείς». «Όλη η πολιτική της καταστολής, όλα όσα είδαμε έναν χρόνο τώρα, αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο» τόνισε, αναφερόμενος σε περιστατικά απρόκλητης βίας.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτη τη ρύθμιση που ορίζει ότι πρέπει ένα πρόσωπο να είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση και να πληρώνει τυχόν καταστροφές. Όπως είπε στόχος δεν είναι άλλος από το να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Στο σημείο εκείνο καταφέρθηκε και κατά του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας πως «μεγαλύτερη ακόμη ντροπή είναι να ψηφίζεται κάτι τέτοιο από δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις». Σχολίασε δε πως μπορεί «πολλοί να ζήλεψαν την δική σας διαδρομή προς τα έδρανα της Ν.Δ. κ. Χρυσοχοΐδη». Κάλεσε δε τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής «να μην ξεχνούν ποια ιστορική παράδοση υπηρετούν» και υπογράμμισε «η Δημοκρατική Παράταξη σε αυτόν τον τόπο έχει και θα έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ».