Τουρισμός: Διπλωματική ένταση πυροδότησε η «γκάφα» Θεοχάρη να αποκλείσει χώρες ως ακατάλληλες λόγω κορονοϊού
Με τεράστια διπλωματική γκάφα η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας και εθνικές συμφωνίες οι οποίες βρίσκονταν μία ανάσα από την υπογραφή τους φέρεται να έχει διαπράξει ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Όπως τονίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εστία», η επίσημη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού με τις 29 χώρες από τις οποίες θα δεχόμαστε επισήμως αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο, προκάλεσε την οργή των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λουξεμβούργου καθώς η διατύπωση του δελτίου Τύπου του υπουργείου Τουρισμού θεωρείται ότι τις στιγματίζει ως επικίνδυνες λόγω κορονοϊού.
Αντί το υπουργείο να ονοματίσει τα αεροδρόμια από τα οποία η Ελλάδα θα δέχεται απευθείας πτήσεις προς τους ελληνικούς προορισμούς, ανέφερε κράτη, με συνέπεια όσοι απουσιάζουν από τη λίστα να διασύρονται. Μάλιστα, όπως τονίζει η εφημερίδα, αμέσως μετά την ανακοίνωση της λίστας με τις 29 χώρες στις οποίες η Ελλάδα απένειμε πιστοποιητικό καταλληλότητας, πήραν φωτιά τα τηλέφωνα στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών τα προφορικά διαβήματα οργής πρέσβεων και Υπουργό Εξωτερικών για την γκάφα του υπουργείου τουρισμού ήταν τόσα ώστε αναγκάστηκε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση για να ηρεμήσει την οργή ειδικά των Ιταλών που θεώρησαν την ενέργεια αυτή ως «χτύπημα κάτω από το τραπέζι».
Η φράση του ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο «δεν δεχόμαστε μαύρες λίστες… απαιτούμε σεβασμό. Η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν τη σέβεται»» είναι ενδεικτική της ενόχλησης που προκλήθηκε στην Ιταλία ενώ ο Αντρέα Μαρτέλα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, μίλησε στην κρατική τηλεόραση RAI-1, τονίζοντας πως «εάν η Ελλάδα απαγορεύσει τους τουρίστες από την νότια Ιταλία, θα υπάρξει αντίδραση, γιατί οι πρωτοβουλίες πρέπει να συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις από μια χώρα που να τιμωρούν μια άλλη, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού».
Αντίστοιχες αντιδράσεις υπήρξαν και στις υπόλοιπες χώρες που θεωρήθηκαν αρχικώς ακατάλληλες. Μάλιστα, βρετανικά ΜΜΕ καταδίκασαν τον «αποκλεισμό» των βρετανών τουριστών από την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι το 2019 περί τα τέσσερα εκατ. πολίτες ταξίδεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στη χώρα μας για να κάνουν διακοπές. Διαμαρτυρίες υπήρξαν επίσης από την πλευρά της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου.
Τελικά το Σαββατοκύριακο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε το λεγόμενο πολιτικό «damage control», διευκρινίζοντας, ότι το επιδημιολογικό προφίλ των περιοχών προέλευσης των τουριστών θα είναι αυτό που αξιολογείται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Προς το παρόν ο EASA έχει κατατάξει 10 βρετανικά αεροδρόμια στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου (μεταξύ αυτών το Χίθροου, το Γκάτγουικ και το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ). Οι ταξιδιώτες από άλλα βρετανικά αεροδρόμια θα υπόκεινται μόνο σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανέφερε ο Guardian. Αντίστοιχο μοντέλο θα υπάρξει και για τους Ιταλούς, καθώς τα αεροδρόμια μόνο τεσσάρων ιταλικών περιφερειών βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα της EASA, η οποία άλλωστε ενημερώνεται συνεχώς.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, με τη συζήτηση να εστιάζεται σε ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Λουίτζι ντι Μάιο στην Αθήνα, στις 9 Ιουνίου.
Στο αέρα η συμφωνία για τα 12 μίλια
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εστίας», Ελλάδα και Ιταλία είχαν καταλήξει πριν από τη γκάφα Θεοχάρη σε μια συμφωνία με τρεις άξονες: Πρώτον, στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, δεύτερον στην υπογραφή μιας πολιτικής δήλωσης που θα εγγυάται τη συνέχιση της πάγιας πρακτικής των Ιταλών αλιέων σε ελληνικά ύδατα και τρίτον στην κατάθεση μιας κοινής τροπολογίας της Αθήνας και της Ρώμης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στους κανονισμούς για την αλιεία και θα κάλυπτε τις ιταλικές ανησυχίες σε περίπτωση που η ελληνιή πλευρά προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων, όπως αναμένεται, στα 12 μίλια.
Τώρα όλα είναι στον αέρα, γιατί οι Ιταλοί δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η ανακοίνωση δεν εκδόθηκε για να τους προκαλέσει ζημία στην οικονομία.
La Repubblica: «Πόλεμος όλων εναντίον όλων»
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άρθρο γνώμης ο Ετορε Λιβίνι στην La Repubblica αναφέρει: «Η πανδημία επαναχαράσσει τον χάρτη των διακοπών στην Ευρώπη και η Ιταλία – με συνενόχους τους 33.000 θανάτους των ημερών του κορονοϊού – παραμένει προς το παρόν στη δεύτερη κατηγορία». Ο δημοσιογράφος με αφορμή την κοινοποίηση της λίστας με τις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από την 15η Ιουνίου με αεροπορικές πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μιλά για «πόλεμο όλων εναντίον όλων».
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=hM3P--vvO1o&feature=emb_logo
Ο ιταλός δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ακόμα και η Ελλάδα μας έκλεισε την πόρτα, η πρώην μεγάλη ασθενής της ηπειρωτικής οικονομίας, η οποία αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της σε 29 χώρες αλλά όχι σε εμάς». Ο ίδιος επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, πως η Ελλάδα κάθε άλλο παρά προβαίνει σε διακρίσεις και λαμβάνει τις όποιες αποφάσεις της με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ωστόσο ο Λιβίνι υπογραμμίζει πως «το αποτέλεσμα δεν αλλάζει».
Εξηγεί ότι αυτό σημαίνει πως σε δύο εβδομάδες «κάτω από τον Παρθενώνα και στα νησιά του Αιγαίου», θα μπορούν να βρεθούν εκεί «Γερμανοί, Αυστριακοί, Ελβετοί, Δανοί, Ούγγροι, Τσέχοι καθώς επίσης και οι πολίτες άλλων 23 χωρών που διαχειρίστηκαν καλύτερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ωστόσο αυτό δεν θα μπορούν να το κάνουν ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ισπανοί και οι Βρετανοί, οι οποίοι εάν αποφασίσουν να μας επισκεφτούν, θα πρέπει αμέσως μετά την άφιξή τους να μπουν σε καραντίνα διάρκειας 14 ημερών.
«Η Αθήνα ασκεί εδώ και καιρό πιέσεις για τη δημιουργία τουριστικών διαύλων με περιοχές που έχουν παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα. Και η κίνηση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε την αρχή μιας κούρσας στην οποία η Μαδρίτη και η Ρώμη μειονεκτούν». «Ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε. Φταίμε εμείς για το γεγονός πως θεωρούμαστε οι πανουκλιασμένοι της Ευρώπης», υποστηρίζει και ο Φραντσέσκο Μέρλο, αρθρογράφος της La Repubblica, σχολιάζοντας το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων σε σύγκριση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ιταλία σχετικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν ενοχλεί τους Ιταλούς το γεγονός πως «η Ελλάδα μας απαγορεύει τη θάλασσά της».