Εθνική κυριαρχία - Έβρος: Ενημέρωση μέσω αγγλικών πρακτορείων κι από Εβρίτες
Εθνική κυριαρχία - Έβρος: Το θέμα δεν είναι αν είχαμε κατάληψη ή παρουσία σε ελληνικό έδαφος. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση. Ένα Υπουργείο για ένα σοβαρό θέμα που αφορά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, οφείλει να ενημερώσει επίσημα με δελτίο τύπου. Και μάλιστα αν υπάρχει το οποιοδήποτε γεγονός, έπρεπε να έχει πράξει πριν από το δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας The Sun.
Όπως αναφέρει ένας Εβρίτης -η γνώμη και η γνώση των ακριτών μετράει-:" Τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας καθορίστηκαν με την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων είναι ο ποταμός Έβρος ο οποίος αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ως σύνορο τότε καθορίστηκε το μέσο κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Έβρου.
Όσοι γνωρίζετε έστω και λίγο φυσική γεωγραφία ξέρετε ότι ο ρους ενός μεγάλου ποταμού με τα χρόνια αλλάζει κυρίως εξαιτίας προσχώσεων και εμφράξεων, ενώ στον ποταμό Έβρο έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια πολλές νησίδες οι οποίες μεταβάλλονται ανάλογα με τις εποχές.
Σε περιόδους ξηρασίας η στάθμη του ποταμού πέφτει και οι νησίδες μεγαλώνουν και σε περιόδους με πολλές βροχοπτώσεις η στάθμη του ποταμού ανεβαίνει και οι νησίδες αυτές μικραίνουν ή εξαφανίζονται. Όλες αυτές οι μεταβολές αλλάζουν σε κάποια σημεία τη ροή του ποταμού και δημιουργούνται κάποια ζιγκ-ζαγκ ή διακλαδώσεις, το ποτάμι αλλάζει και πρακτικά αλλάζει και το περιβόητο κέντρο της κοίτης του που είναι το φυσικό σύνορο.
Και εκεί αρχίζει το «παζάρι» το οποίο πρακτικά λέει το εξής:10 μέτρα μέσα εμείς - βγείτε 10 μέτρα έξω εσείς, το οποίο πάντα λύνεται με διπλωματικούς όρους. Οι διεθνείς σχέσεις μπαίνουν μπροστά και όχι τα όπλα. Επί της ουσίας για να μην σας κουράζω πρόκειται για αμμώδεις ή λασπώδεις νησίδες, εντός του ποταμού, χωρίς καμία πρακτική χρησιμότητα, οι οποίες μετά από μερικά χρόνια μπορούν να ξαναλλάξουν ή να εξαφανιστούν.»
Το θέμα λοιπόν στο συγκεκριμένο δεν είναι ακριβώς τα «μέτρα λάσπης» αλλά το γεγονός ότι η ενημέρωση στην Ελλάδα ήρθε μέσω εγγλέζικων πρακτορείων, διότι έτσι το χειρίστηκε η γείτονα χώρα. Δηλαδή δεν διευθετήθηκε με τους συνήθεις διπλωματικούς όρους αλλά Το διαχειρίστηκε όπως επιθυμούσε η Τουρκία.
[caption id="attachment_1618395" align="alignnone" width="1024"] EUROKINISSI[/caption]
Και αυτή σαφώς επέλεξε να δώσει και το θέμα στις εγγλέζικες εφημερίδες. Έτσι βρεθήκαμε στη θέση να ενημερωνόμαστε από τη βρετανική THE SUN ότι: «Τούρκοι κατέλαβαν μικρό τμήμα ελληνικού εδάφους στον Έβρο» και στην συνέχεια να μαθαίνουμε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια: “Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα! Η Ελλάδα δεν θέλει να δημιουργεί εντάσεις με συμμάχους της για λίγα μέτρα» Και ευχήθηκε «να πάμε σε μια συνεννόηση».
Η στάση αυτή κρίνεται εξαιρετικά δυσανάλογη και προκλητική όχι σε σχέση με το συγκεκριμένο συμβάν αλλά με την πατριδολαγνεία και πατριδοκαπηλεία που άσκησε η ΝΔ ως αντιπολίτευση, αλλά και ως κυβέρνηση στο τελευταίο συμβάν που έλαβε χώρα στον Έβρο με τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες.
Γ.Ο.,