Politico: Τα 5 σενάρια της Γερμανίας για το μέλλον της Γάζας
Η ιστοσελίδα Politico παρουσίασε έγγραφο με τις προτάσεις της Γερμανίας για την επομένη του τερματισμού του πολέμου και το καθεστώς στο οποίο θα βρίσκεται η βομβαρδισμένη Λωρίδα της Γάζας . Οι προτάσεις έρχονται μετά τις ανακοινώσεις του Ισραήλ που ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί ούτε κατοχή αλλά ούτε και διοίκηση της περιοχής. Ωστόσο τονίζει ότι θα επιδιώξει να είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια της περιοχής μετά το τέλος του πολέμου με τη Χαμάς.
Η πρόταση του Ισραήλ βρίσκει αντίθετες τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς, όπως διεμήνυσε ο Νετανιάχου, ο έλεγχος στην περιοχή της Γάζας θα είναι «για αόριστο χρονικό διάστημα». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να μείνει στη Γάζα μετά τον πόλεμο. Είπε επίσης, «πιστεύουμε ότι μια παλαιστινιακή αρχή πρέπει να επιστρέψει στη Γάζα», τονίζοντας ότι εννοούσε «κάποια παλαιστινιακή αρχή, όχι την Παλαιστινιακή Αρχή (του Μαχμούτ Αμπάς)».
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Βερολίνου προτείνει, σε ανεπίσημο έγγραφο που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο πριν από τη δεύτερη φάση του πολέμου, ο έλεγχος του θύλακα να περάσει στα Ηνωμένα Έθνη και η Γάζα να αποτελέσει διεθνής πολή. Από την πλευρά τους, Παλαιστίνιοι διπλωμάτες θεωρούν αυτή την πρόταση απαράδεκτοι ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφιβάλουν με την σκοπιμότητα της ιδέας.
Τα 5 σενάρια για το μέλλον της Γάζας
Όπως αναφέρει το άρθρο του Politico, το Βερολίνο αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Ισραήλ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζει ότι «ο στόχος του Ισραήλ είναι ένας στόχος που μοιραζόμαστε: ποτέ ξανά η Χαμάς δεν πρέπει να είναι σε θέση να τρομοκρατήσει το Ισραήλ και τους πολίτες του».
Το σχέδιο του Βερολίνου περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά σενάρια σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της εκ νέου κατοχής της Γάζας από το Ισραήλ ή την ανάληψη του ελέγχου είτε από την Παλαιστινιακή Αρχή είτε από την Αίγυπτο.
Το σενάριο του ΟΗΕ αναφέρεται σε «διεθνοποίηση της Γάζας υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών (και των περιφερειακών εταίρων)» με «μια προσεκτικά οργανωμένη μετάβαση» προς την παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση, «ιδανικά» μέσω εκλογών «και σε συνδυασμό με μια διεθνή συνασπισμός που παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια». όπως αναφέρεται στο έγγραφο, αυτό το σενάριο «θα μπορούσε να προσφέρει μια πολιτική προοπτική, καθώς ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή ούτε η Αίγυπτος είναι πρόθυμες ή ικανές να αναλάβουν και η επιστροφή στο status quo ante ή μια ισραηλινή εκ νέου κατοχή δεν είναι πολιτικά επιθυμητή».
Ωστόσο, το Βερολίνο προειδοποίησε επίσης ότι «κάτι τέτοιο θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις πολιτικού κεφαλαίου και χρηματοδότησης, καθώς και έναν διεθνή συνασπισμό για να εμπλακεί σε θέματα ασφάλειας παράλληλα με τον ΟΗΕ».
Ο ρόλος της ΕΕ
Το έγγραφο αναφέρει επιπλέον ότι «η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της [μεταπολεμικής] συζήτησης» και καταλήγει τονίζοντας ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «μπορεί να σταθεροποιηθεί βιώσιμα μόνο μέσω μιας επανεκκίνησης της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για το Μεσανατολικό».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε την ιδέα του ΟΗΕ στην ομιλία της την περασμένη εβδομάδα στους πρεσβευτές της ΕΕ, λέγοντας ότι μετά τη σύγκρουση ο κόσμος πρέπει να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν είναι πλέον ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε, ότι «συζητούνται διαφορετικές ιδέες συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό την εντολή του ΟΗΕ».