Politico: Συνεργάτες του Τραμπ διεξήγαγαν συνομιλίες με πολιτικούς αντιπάλους του Ζελένσκι
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο εάν και κατά πόσον θα μπορούσαν να οργανωθούν γρήγορα προεδρικές εκλογές στην εμπόλεμη χώρα, πάντα κατά το δημοσίευμα.
Τέσσερις άνθρωποι του περιβάλλοντος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διεξήγαγαν συνομιλίες με ορισμένους από τους κυριότερους αντιπάλους του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες Τετάρτη τοPolitico.
Οι ανώτεροι σύμμαχοι του Τραμπ είχαν συνομιλίες με την ηγέτη της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, μια αμείλικτη φιλόδοξη πρώην πρωθυπουργό, και ανώτερα μέλη του κόμματος του Πέτρο Ποροσένκο, του άμεσου προκατόχου του Ζελένσκι ως προέδρου, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο τρεις πηγές του στο ουκρανικό κοινοβούλιο και Ρεπουμπλικάνο ειδικευμένο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.


Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο εάν και κατά πόσον θα μπορούσαν να οργανωθούν γρήγορα προεδρικές εκλογές στην εμπόλεμη χώρα, πάντα κατά το δημοσίευμα.
Αυτές καθυστερούν σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας επειδή η Ουκρανία παραμένει υπό στρατιωτικό νόμο. Οι επικριτές της διεξαγωγής εκλογών λένε ότι θα μπορούσαν να είναι χαοτικές και να παίξουν τα χέρια της Ρωσίας, με τόσους πολλούς πιθανούς ψηφοφόρους να υπηρετούν στην πρώτη γραμμή ή να ζουν στο εξωτερικό ως πρόσφυγες.
Οι σύμβουλοι του Τραμπ είναι βέβαιοι ότι ο Ζελένσκι θα έχανε οποιαδήποτε ψήφο λόγω της κούρασης του πολέμου και της απογοήτευσης του κοινού για την ανεξέλεγκτη διαφθορά. Πράγματι, τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις μειώνονται εδώ και καιρό, αν και έχουν αυξηθεί μετά τον καυγά στο Οβάλ Γραφείο της περασμένης εβδομάδας, όταν ο Ουκρανός ηγέτης έδειξε την πόρτα μετά από επιδοκιμασία από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον αντιπρόεδρο JD Vance. Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Zelenskyy εξακολουθεί να προηγείται άνετα στην κούρσα για την προεδρία.
Η επίσημη γραμμή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ότι ο Τραμπ δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική της Ουκρανίας. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ αρνήθηκε ότι το αφεντικό του «ζυγίζει την πολιτική της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι το μόνο που θέλει ο Τραμπ είναι ένας εταίρος για την ειρήνη.
Αλλά η συμπεριφορά του Τραμπ και των αξιωματούχων του υποδηλώνει ακριβώς το αντίθετο. Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι είναι «δικτάτορας χωρίς εκλογές», ενώ ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ κατηγόρησε ψευδώς το Κίεβο ότι ακύρωσε τις εκλογές.
Όμως, ενώ το στρατόπεδο του Τραμπ μπορεί να ελπίζει ότι οι εκλογές θα βυθίσουν τον Ζελένσκι, εξακολουθεί να είναι πολύ πιο δημοφιλής από την Τιμοσένκο και τον Ποροσένκο.