Politico: Πώς ο Τραμπ «τύφλωσε» την Ευρώπη και καλόπιασε τον Πούτιν
Σήμερα η πρώτη τετ α τετ συνάντηση που θα έχει ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Δεν βλέπει ακόμα πεδίο για συμφωνία ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Στο Μόναχο βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του Ντόναλτν Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, και Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, στο πλαίσιο της 61ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
Όλα τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα στην κρίσιμη γεωπολιτική συνάντηση, καθώς με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση - ομιλία του Τζέι Ντι Βανς κατά την πρώτη τετ α τετ συνάντηση που θα έχει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δυο μόνο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ - Πούτιν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.
Δεν βλέπει - ακόμα - πεδίο συμφωνίας ο Ζελένσκι
Στις πρώτες του δηλώσεις από το Μόναχο πάντως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε πως δεν υπάρχει πεδίο για συμφωνία - ακόμα και μετά από τις πρωτοβουλίες του προέδρου Τραμπ - ξεκαθαρίζοντας πως η Ουκρανία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει προσαρτημένα εδάφη ως ρωσικά.
«Ο Πούτιν δεν θέλει την ειρήνη» επανέλαβε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ο οποίος έσπευσε να δηλώσει πως κάποιες αποφάσεις μπορούν να λαμβάνονται μόνο σε επίπεδο Προέδρων...
Αιφνιδιασμός στην Ευρώπη από τον Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέλυσε τη δυτική συναίνεση καλώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, προσφέροντας ένα γλυκό πακέτο παραχωρήσεων στον Ρώσο ηγέτη πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, γράφει σε ανάλυσή του το Politico.
Και φαίνεται ότι δεν μπήκε στον κόπο να συμβουλευτεί τους συμμάχους της Αμερικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Ηνωμένο Βασίλειο για το τι επρόκειτο να κάνει.
Είναι μια κατάσταση που αποκαλύπτει τον οδυνηρό βαθμό στον οποίο η Ευρώπη —και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση— είναι πλέον μόνη της, και θεωρείται στην Ουάσιγκτον, στην καλύτερη περίπτωση, ως άσχετη. Η διατλαντική συμμαχία, η οποία ήταν το θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας από το 1945, έχει κοπεί βαθιά.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες «ψάχνουν» τον Τραμπ
Λίγες ώρες πριν ο Τραμπ και ο Πούτιν μοιραστούν την «άκρως παραγωγική» 90λεπτη συνομιλία τους την Τετάρτη, ο ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι περίμενε με βεβαιότητα ότι ο Τραμπ θα σταθεί στο πλευρό του Κίεβου.
Σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο Σολτς είπε ότι οι συζητήσεις του με τον Τραμπ τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι «μπορούμε να ελπίζουμε και να υποθέσουμε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία». Στο τέλος της ημέρας, αυτή η εκτίμηση αποδείχθηκε απελπιστικά αφελής.
Ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζ. Ντ. Βανς, είχε την πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Παρίσι την Τρίτη.
Η φον ντερ Λάιεν ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει τον ίδιο τον Τραμπ για μια σωστή συζήτηση από τότε που επανήλθε στον Λευκό Οίκο πριν από σχεδόν ένα μήνα. Ο Βανς δεν έκανε καμία αναφορά στη φον ντερ Λάιεν ότι ο Τραμπ ήταν έτοιμος να θέσει τέλος στην αμερικανική υποστήριξη στην αντίσταση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.
Ακόμη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει κάνει τα περισσότερα για την εύνοια του Λευκού Οίκου, δεν ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί πριν από τη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν.
Την Τρίτη, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είχε ενημερώσει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι επρόκειτο να γίνει μεγάλη παρέμβαση, αλλά δεν αποκάλυψε τι ήταν, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένας απλός θεατής»
«Ο πόλεμος συμβαίνει εδώ στην Ευρώπη, επομένως οι όροι της κατάπαυσης του πυρός θα μας επηρεάσουν άμεσα», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λίπαβσκι στο POLITICO. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένας απλός θεατής».
Και πέρα από τον Τραμπ και τον Πούτιν, μπορεί η Ευρώπη να είναι θεατής.
Αυτό έχει σημασία για τα ευρωπαϊκά έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, που στέλνει χρήματα και όπλα για την άμυνα της Ουκρανίας τα τελευταία τρία χρόνια, απορροφά το υψηλότερο κόστος ενέργειας και έχει δεχθεί εκατομμύρια πρόσφυγες. (Σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy , οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δεσμεύσει 241 δισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια στην Ουκρανία σε σύγκριση με 119 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ΗΠΑ από το 2022).
Και έχει σημασία, λένε οι αναλυτές, γιατί η Ευρώπη πρέπει τώρα να συνηθίσει σε έναν νέο κόσμο χωρίς ελπίδα προστασίας των ΗΠΑ από το κακόβουλο συμφέρον του Πούτιν. «Καθώς η αμερικανική «κουβέρτα ασφαλείας» αποσύρεται, το ερώτημα για άλλη μια φορά δεν είναι αν η Ρωσία θα πιέσει περαιτέρω, αλλά πού και πότε», δήλωσε ο Keir Giles, από το think tank Chatham House στο Λονδίνο.
Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι έμαθε για το «παιχνίδι» του Τραμπ μόλις στα μισά της συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.
Στη συνέχεια πέρασε την υπόλοιπη νύχτα στη βρετανική κατοικία, τρώγοντας μπριζόλα και προσπαθώντας να βρει πώς να απαντήσει στην αμερικανική κίνηση. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ τουλάχιστον έδωσε μια μικρή ανακούφιση σε όσους ήταν μαζί του στις Βρυξέλλες, καθιστώντας σαφές ότι θεωρούσε τον Πούτιν ως τον επιτιθέμενο, ένα συναίσθημα που έλειπε από την ανακοίνωση του Τραμπ το προηγούμενο βράδυ.
Σύμφωνα με έναν ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο που γνωρίζει τις συζητήσεις, ο Χέγκσεθ το έθεσε πιο ξεκάθαρα πίσω από κλειστές πόρτες: «Ξέρουμε ποιοι είναι οι καλοί, ξέρουμε ποιοι είναι οι κακοί», είπε.
Όσον αφορά τους ηγέτες της Ευρώπης, ωστόσο, δεν φαίνεται να ξέρουν πολλά, ούτε καν να ενδιαφέρονται.