Politico: H Τουρκία έλαβε ανταλλάγματα για να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
Οικονομικά ανταλλάγματα από Γαλλία, Γερμανία και δύο τράπεζες φέρεται να πήρε η Τουρκία προκειμένου να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις της Politico, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε οικονομική στήριξη από Γαλλία, Γερμανία, τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης προκειμένου η τουρκική εθνοσυνέλευση να εγκρίνει ομόφωνα τη νομικώς δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή την περασμένη Τετάρτη.
Οι δύο πηγές που επικαλείται το Politico, δεν επιβεβαίωσαν κατά πόσον την οικονομική στήριξη θα παρέχουν στην Τουρκία οι εν λόγω κυβερνήσεις ή οι δύο τράπεζες, αλλά επισήμαναν ότι θα ανακοινωθούν «εγκαίρως» οι λεπτομέρειες του deal. Στις συνομιλίες μετείχε και η Βρετανία αλλά δεν έκλεισε κάποια γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, όπως είπε.
Ο Γερμανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιόχεν Φλάσμπαρθ χαρακτήρισε την επικύρωση της Τουρκίας «ένα πολύ σημαντικό βήμα, κατά το οποίο οποίο συνεργάστηκα μακρά και εντατικά με τους Τούρκους συναδέλφους».
Η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα - την οποία η Τουρκία είχε υπογράψει το 2016, αλλά δεν είχε μέχρι προ ημερών επικυρώσει - αποβλέπει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με το προ-βιομηχανικά επίπεδα, ώστε να εκμηδενιστούν οι εκπομπές άνθρακα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Τι είπε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα επικυρώσει εν τέλει τη Συμφωνία των Παρισίων, επικαλούμενος την ιστορική ευθύνη όλων των χωρών στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
«Σε αντίθεση με το παρελθόν καμία χώρα δεν έχει πια την πολυτέλεια να ισχυριστεί ότι δεν την αφορούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πως δεν θα καταβάλλει το τίμημα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος: «Η κλιματική αλλαγή πλήττει όλους τους ανθρώπους, παντού στο κόσμο. Είναι αδιάφορο αν είσαι Ευρωπαίος ή Ασιάτης, Αμερικανός ή Αφρικανός, φτωχός ή πλούσιος».
«Κίνηση τακτικής από τον Ερντογάν»
Ο Γκεκχάν Ερσόι από την οργάνωση Greenpeace, όπως αναφέρει η DW, χαρακτηρίζει κίνηση τακτικής την επικύρωση της Συμφωνίας.
Κατά την εκτίμησή του η Τουρκία θα αντιμετώπιζε διεθνώς δυσκολίες αν δεν δεσμευόταν. Για την ώρα είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που θα έχει η επικύρωση στην κυβερνητική πολιτική, τονίζει ο Tούρκος ειδικός.
Η Άγκυρα ωστόσο θα πρέπει τώρα να εφαρμόσει κλιματική πολιτική και να παρουσιάσει έργο.
Ο Γκεκχάν Ερσόι δηλώνει ότι για δεκαετίες η Άγκυρα προωθούσε την αξιοποίηση του λιγνίτη, θέτοντας ως προτεραιότητα το οικονομικό συμφέρον χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Αν εξαιρεθεί ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιού, η Τουρκία καλύπτει σήμερα τις ενεργειακές της ανάγκες κυρίως με άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.