Politico για Εύα Καϊλή: Ερωτήματα για τη σύλληψη και το Κατάρ
Το Qatar Gate θα μπορούσε να είναι το «πιο σοβαρό», «πιο σοκαριστικό», «πιο κραυγαλέο» σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια καθώς η Ντόχα θα μπορούσε να έχει κάνει μια έξυπνη επένδυση σημειώνει μεταξύ άλλων το Politico.
Μάλιστα το Politico σπεύδει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που γεννώνται σχετικά με το σκάνδαλο που ταλανίζει την Ευρώπη.
Ποια είναι η Εύα Καϊλή;
Ως μία από τους 14 αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, η Καϊλή είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες του θεσμού — και ως πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων με ιδιότητα διασημότητας στην πατρίδα της, την Ελλάδα, μια από τις πιο λαμπερές φιγούρες των Βρυξελλών.
Αλλά η Καϊλή έχει επίσης αναδειχθεί ως ένας από τους πιο μαχητικούς υπερασπιστές του Κατάρ.
Πρόσφατα χαρακτήρισε τη χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, παρά τις έντονες διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες για τους εργάτες που κατασκευάζουν γήπεδα. Μέλος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ειδικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την αστυνομία και άτομα με άμεση γνώση, έχει τεθεί υπό κράτηση και ο σύντροφος και συμπατριώτης του Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Είναι σύμβουλος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — και ιδρυτής μιας ΜΚΟ που ονομάζεται Fight Impunity, η οποία στοχεύει να προωθήσει «την λογοδοσία ως κεντρικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της διεθνούς δικαιοσύνης».
Ποιος άλλος εμπλέκεται;
Το σημαντικότερο είναι ότι ο πρόεδρος του Fight Impunity είναι ο Pier Antonio Panzeri, κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης.
Ο Παντζέρι, ένας Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής επίσης από το S&D ήταν μεταξύ των συλληφθέντων το πρωί της Παρασκευής. Μέχρι το βράδυ, η σύζυγος και η κόρη του συνελήφθησαν επίσης από την ιταλική αστυνομία. Ένα ένταλμα σύλληψής τους, το οποίο είδε το POLITICO, κατηγόρησε τον Panzeri ότι «παρενέβη πολιτικά σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου».
Πρώην κοινοβουλευτικοί βοηθοί, ειδικά εκείνοι που έχουν δεσμούς με την Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας, βρίσκονται επίσης υπό έλεγχο. Εκτός από τη σύλληψη του Τζόρτζι, η αστυνομία σφράγισε επίσης το γραφείο ενός άλλου κοινοβουλευτικού βοηθού που εργαζόταν για την Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας, που επί του παρόντος υπηρετούσε ως βοηθός του Βελγίου ευρωβουλευτή του S&D Marie Arena.
Η Arena, η οποία κληρονόμησε την προεδρία της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Panzeri και συνεργάζεται στενά με το Fight Impunity, επιβεβαίωσε ότι το γραφείο του βοηθού της ήταν σφραγισμένο. Η Arena είπε ότι η ίδια δεν έχει ανακριθεί από την αστυνομία.
Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Ansa, ο Niccolò Figà-Talamanca έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση. Είναι ο γενικός διευθυντής μιας άλλης ΜΚΟ, No Peace Without Justice. Με επίκεντρο τη διεθνή ποινική δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η οργάνωση εδρεύει επίσημα στη Νέα Υόρκη και τη Ρώμη. Ωστόσο, έχει την ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες με το Fight Impunity, στη Rue Ducale 21.
Η Emma Bonino, πρώην φιλελεύθερη ευρωβουλευτής και υπουργός Εξωτερικών για την Ιταλία, ίδρυσε το No Peace Without Justice. Έχει καταχωρηθεί ως επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Fight Impunity. Αυτή και η Figà-Talamanca δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό μέσω του Peace Without Justice.
Αβραμόπουλος και Μογκερίνι στο συμβούλιο του Fight Impunity
Ενδεικτικό των διασυνδέσεων του Panzeri, σημειώνει το Politico, «είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Cazeneuve και ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρονται επίσης ως επίτιμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον Cazeneuve για σχόλιο το Σάββατο.
Ο κ. Αβραμόπουλος δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχολιασμό».
Ένα άλλο κορυφαίο όνομα στο τιμητικό συμβούλιο του Fight Impunity, η πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, παραιτήθηκε από το συμβούλιο το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κολεγίου της Ευρώπης, όπου η Μογκερίνι είναι τώρα πρύτανης.
Περιορίζεται το σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Οχι. Συνελήφθη επίσης: ο Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα έγινε γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC). Πριν από αυτό, ήταν ο επί μακρόν αρχηγός της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.
Τα συνδικάτα οικοδόμων ήταν μερικά από τα κορυφαία επικριτικά του ιστορικού του Κατάρ σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλά ακόμη και πριν αναλάβει ο Visentini, η ITUC ήταν μια αξιοσημείωτη εξαίρεση . Ο Sharan Burrow, ο προηγούμενος επικεφαλής της ITUC, προέτρεψε τους εξωτερικούς επικριτές της εργατικής νομοθεσίας της χώρας να «πάνε και να ρίξουν μια ματιά στην αλλαγή» σε ένα βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας του Κατάρ τον Ιούνιο.
Γιατί το Κατάρ θέλει να ασκήσει πίεση;
Το εμιράτο του Κόλπου φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο, που αντί να προβάλλει θετικά τη χωρα, αποδείχθηκε ότι έριξε μια αρνητική σκιά στη χώρα. Οι κατηγορίες για δωροδοκίες στη διαδικασία υποβολής προσφορών και οι συνθήκες σκλαβιάς για τους ξένους εργάτες έδωσαν δικαιώματα για επιθέσεις εις βάρος της μουσουλμανικής χώρας σχετικά και με τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBTQ+.
Η διατήρηση μιας «καλής φήμης» είναι ζωτικής σημασίας, καθώς το Κατάρ εργάζεται για να συνάψει συμφωνίες με χώρες της ΕΕ για το φυσικό του αέριο. Μια πρόταση να δοθεί στους Κατάρ ταξιδιώτες χωρίς βίζα στον χώρο Σένγκεν της ΕΕ προχωρά επίσης στο Κοινοβούλιο — τουλάχιστον μέχρι πρότινος.
Πώς υποστήριζε η Καϊλή το Κατάρ;
Η Καϊλή ήταν αναμφισβήτητα η «πρύτανης» της (μεγάλης ομάδας) υπερασπιστών της Ντόχα στο S&D.
Στις 24 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, καθώς η Ολομέλεια ψήφισε ένα ψήφισμα «που αποδοκιμάζει τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργατών», η Καϊλή πήρε το λόγο για να επαινέσει την «ιστορική μεταμόρφωση» που επέφερε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Ομοίως, πριν από 10 ημέρες, εμφανίστηκε για να ψηφίσει υπέρ της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας για το Κατάρ και το Κουβέιτ στην επιτροπή δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου — παρόλο που δεν είναι μέλος της επιτροπής.
Η Καϊλή προξένησε επίσης μεγάλη εντύπωση όταν έκανε μόνη της ένα ταξίδι στη Ντόχα, τη στιγμή που η κυβέρνηση του Κατάρ ακύρωνε επίσκεψη Αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου που σχεδίαζε να πάει στο Κατάρ λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο, για να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του τουρνουά και να παρακολουθήσει τις αλλαγές της εργατικής νομοθεσίας.
Ωστόσο, ένα μήνα πριν από την επίσκεψη, η συμβουλευτική συνέλευση του Κατάρ, γνωστή ως Συμβούλιο Shura, ζήτησε την αναβολή της επίσκεψης. Αντ ‘αυτού, η Καϊλή πήγε στο Κατάρ την εβδομάδα που υποτίθεται ότι θα ήταν εκεί η πλήρης αντιπροσωπεία – και επαίνεσε πλήρως τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του εμιράτου.
Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο , είπε ότι ήταν εκεί εκπροσωπώντας 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που βλέπουν την πρόοδο της χώρας ως αντιπροσωπεία κοινών αξιών.
Πόσο μεγάλη υπόθεση είναι αυτή;
Οι ομάδες παρακολούθησης συμφωνούν στους υπερθετικούς χαρακτηρισμούς. Το σκάνδαλο του Κατάρ θα μπορούσε να είναι «η πιο κραυγαλέα υπόθεση» υποτιθέμενης διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, Michiel van Hulten.
Ο Alberto Alemanno, καθηγητής Νομικής στο HEC Paris, το χαρακτήρισε «το πιο συγκλονιστικό σκάνδαλο ακεραιότητας στην ιστορία της ΕΕ».
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Daniel Freund, συμπρόεδρος της διακομματικής ομάδας του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το χαρακτήρισε ένα από τα «πιο σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς στις Βρυξέλλες τις τελευταίες δεκαετίες».
Ο Van Hulten είπε ότι το Κοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μια «κουλτούρα ατιμωρησίας… με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης (ή μάλιστα οποιασδήποτε) εποπτείας δεοντολογίας». Ο Alemmano προέβλεψε επίσης ότι αυτό θα ήταν απλώς η «κορυφή του παγόβουνου», ελπίζοντας ότι μια συσσώρευση σκανδάλων θα δημιουργούσε πολιτική ώθηση για ένα ανεξάρτητο σύστημα ηθικής.
Τί μπορεί να γίνει για αυτό;
Η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας που θα ισχύει για όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα διαθέτει αρμοδιότητα διερεύνησης ή επιβολής.
Ο Freund υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν είναι μέρος της ΕΕ θα πρέπει να ακολουθούν τους «σχετικά καλούς κανόνες λόμπι που ισχύουν ήδη» στις Βρυξέλλες. Προς το παρόν, οι χώρες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στο μητρώο διαφάνειας ομάδων συμφερόντων της ΕΕ, για παράδειγμα, και οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να αναφέρουν αυτές τις επαφές. «Η ΕΕ πρέπει να το βελτιώσει αμέσως», είπε ο Freund.
Παρεμπιπτόντως, η ΜΚΟ του Panzeri, Fight Impunity, δεν περιλαμβάνεται στο μητρώο διαφάνειας. Αυτή είναι μια προφανής παραβίαση των υφιστάμενων κανόνων για ομάδες που εδρεύουν στην ΕΕ που θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές για τα μητρώα διαφάνειας, οι ΜΚΟ υποχρεούνται να περιλαμβάνουν εκτενείς λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότησή τους.
Τι ακολουθεί στη Βουλή;
Η Καϊλή έχει ήδη αποκλειστεί από τον όμιλο S&D και το εγχώριο κόμμα της στην Ελλάδα, το Πασόκ.
Όταν συγκεντρωθεί η ολομέλεια στη Βουλή τη Δευτέρα, θα ασκηθεί πίεση στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα να αφαιρέσει την Καϊλή από τα καθήκοντά της ως αντιπρόεδρος και οι ευρωβουλευτές είναι πιθανό να ανακαλέσουν τη βουλευτική ασυλία της. Η Αριστερά έχει ήδη ζητήσει επίσημα να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για το περιστατικό, ενώ η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Δευτέρας.