Πόλεμος στο Ισραήλ: «Τρίζει η καρέκλα» του Νετανιάχου μετά το χτύπημα της Χαμάς
Έξι μέρες μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ και ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς η τρομοκρατική οργάνωση κατάφερε να οργανώσει μία τόσο συντονισμένη επίθεση ενάντια σε μία χώρα με μία από τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες και στρατό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η καταστροφή που βιώνει του βιώνει το Ισραήλ έχει ενώσει ακόμα και τους αντιπάλους του Νετανιάχου, οι οποίοι δεν του ζητούν πια να παραιτηθεί. «Δεν είναι η ώρα ούτε το μέρος για να ασχοληθούμε με το ποιος φταίει», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Γιαίρ Λαπίντ.
Ωστόσο, θα έρθει και η ώρα και το μέρος, τονίζει σε ανάλυσή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, CNN.
Αναλυτής του Ισραηλινού δικτύου, Channel 12, είπε χαρακτηριστικά ότι θα εκπλαγεί αν ο Μπίμπι θα βγάλει τη χρονιά στο πρωθυπουργικό του γραφείο. «Θα ήταν πρωτοφανές για τη χώρα», δήλωσε στο CNN. Και όπως εξήγησε «η ιστορία του Ισραήλ μας δείχνει ότι κάθε έκπληξη και κάθε αιφνιδιαστική κρίση οδήγησε στην κατάρρευση της κυβέρνησης», θυμίζοντας τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και την πτώση της Γκόλντα Μέιλ, την πτώση του Μπεγκίν το 1982 στον πρώτο πόλεμο με το Λίβανο και τον Ολμέρτ το 2006 μετά το δεύτερο πόλεμο με το Λίβανο.
«Ο χρόνος μετράει αντίστροφα», είπε χαρακτηριστικά.
Η ιστορία μπορεί να μας διδάξει και άλλα πράγματα: την τελευταία φορά που οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατέγραψαν μία τόσο σημαντική επιτυχία – και με τόσο πολλές απώλειες – ήταν πριν από 50 χρόνια και μάλιστα την ίδια μέρα, όταν η Αίγυπτος και η Συρία εισέβαλαν στο Ισραήλ στο Γιομ Κιπούρ.
Εκείνος, ωστόσο, ήταν ένας κανονικός πόλεμος «με κανόνες» και έληξε μετά από διαπραγμάτευση της Αιγύπτου με το Ισραήλ. Κάποιου είδους διαπραγμάτευση – ενδεχομένως με ενδιάμεσους, όπως η Αίγυπτος – θα χρειαστεί και τώρα. Όσο και να βομβαρδίσει τη Γάζα ο Νετανιάχου, θα πρέπει να βρει τρόπο να απελευθερώσει τους 150 ομήρους που έχει πάρει η Χαμάς.
Αυτό βέβαια θα είναι πολύ δύσκολο για το Νετανιάχου. Μετά από δέκα μήνες διαδηλώσεων για τη δικαστική του μεταρρύθμιση, δίκες για διαφθορά και ένα σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, ο Μπίμπι επέζησε. Και η αλήθεια είναι ότι μετά τα γεγονότα του Σαββάτου, το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον Ισραηλινό λαό είναι η πολιτική καριέρα του πρωθυπουργού τους.
Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλές φορές στο παρελθόν, πολλοί είχαν ξεγράψει το Νετανιάχου. Και αυτός επέστρεφε κάθε φορά δυνατότερος. Όμως, αυτή η φορά είναι πολύ διαφορετική. Αυτήν τη φορά σέρνεται σε έναν πόλεμο που δεν επέλεξε σε μία στιγμή που τον απασχολούσαν άλλα θέματα.
Το αν ο Νετανιάχου και οι Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις θα καταφέρουν να εξαλείψουν το τέρας της Χαμάς είναι κάτι που θα το ανακαλύψουμε τις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες. Σίγουρα, είναι επιτυχία το ότι κατάφερε χθες να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να σιγάσει τις αντιπολιτευτικές φωνές, τουλάχιστον όσο διαρκεί αυτή η κρίση.
Όμως, η ανησυχίες υπάρχουν. Και το σοκ που έφερε η επίθεση της Χαμάς ίσως ωθήσει ακόμα περισσότερους ψηφοφόρους προς τα άκρα.