Πόλεμος στο Ισραήλ: Τετραμερής στην Ιορδανία με Μπάιντεν, Σίσι, Αμπντάλα και Αμπάς
Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο, Τετάρτη, 17/10, μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Μπάιντεν στις συνομιλίες που θα έχει θα «επαναλάβει την πεποίθηση ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα» του πολέμου, τόνισε, δίνοντας το στίγμα των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
Στήριξη στο Ισραήλ
Το ταξίδι Μπάιντεν γίνεται καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα γίνεται ολοένα και δυσκολότερη και το Ισραήλ προετοιμάζεται για μία πιθανή χερσαία επίθεση στην περιοχή των 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων για να «ξεριζώσει» τους τρομοκράτες της Χαμάς.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να στείλει το ισχυρότερο μήνυμα μέχρι τώρα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μέχρι τέλους το Ισραήλ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί για στρατιωτική υποστήριξη, στέλνοντας αεροπλανοφόρα και βοήθεια στην περιοχή. Αξιωματούχοι είπαν ότι θα ζητήσουν από το Κογκρέσο επιπλέον βοήθεια ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τόσο για το Ισραήλ, όσο και για την Ουκρανία, η οποία μάχεται κατά της εισβολής της Ρωσίας.
Ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί πρώτα το Ισραήλ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Έχει σκοπό να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς.
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Πεντάγωνο έθεσε περίπου 2.000 στρατιώτες σε επιφυλακή για πιθανή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή προς υποστήριξη του Ισραήλ.
«Σήμερα (σ.σ. 17.10.2023), ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν έθεσε περίπου 2.000 στρατιώτες και διάφορες μονάδες σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας δίνοντας εντολή για προετοιμασία ανάπτυξης, αυξάνοντας την ικανότητα της αμυντικής δύναμης των ΗΠΑ να ανταποκρίνεται ταχέως στην εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε η ανακοίνωση του Πενταγώνου, διευκρινίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί απόφαση για ανάπτυξη στρατευμάτων».