Σφίγγει ο κλοιός στη Γάζα: Διαταγή του ισραηλινού στρατού σε 1,1 εκατ. Παλαιστινίους: «Φύγετε προς τον νότο» – Προ των πυλών η χερσαία επίθεση
Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, αλλά ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη την ώρα που τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι στο Ισραήλ και 1.500 στη Γάζα. Ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι οι δυνάμεις «προετοιμάζονται για έναν ελιγμό εδάφους εάν αποφασιστεί».
Ο στρατός έχει επενδύσει τεράστιους πόρους για ένα τέτοιο σενάριο, αναφέρει το Associated Press, χτίζοντας ακόμη και μια βάση εκπαίδευσης στη νότια έρημο του που προοριζόταν να αναπαράγει το αστικό τοπίο της Γάζας.
Ο στρατός του Ισραήλ διατάσσει την εκκένωση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς νότο
Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα την εσπευσμένη απομάκρυνση «όλων των αμάχων» της πόλης της Γάζας προς το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, την έβδομη ημέρα του πολέμου με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Σε ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε, ο Τσαχάλ ανέφερε πως ζητεί «την εσπευσμένη απομάκρυνση όλων αμάχων της πόλης της Γάζας από τα σπίτια τους από τον νότο για την ασφάλειά τους και να μετακινηθούν προς τη ζώνη νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης.
«Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε ο στρατός.
Διεμήνυσε ακόμη πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες.
Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε στους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας να μην πλησιάζουν τον «φράκτη» –το τείχος– που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.
Live camera του Reuters στη Γάζα
Χαμάς: «Ψεύτικη προπαγάνδα οι εντολές του στρατού»- «Παγκόσμια ημέρα οργής κατά του Ισραήλ».
Η Χαμάς, από τη μεριά της, αποκάλεσε τη συγκεκριμένη εντολή του Ισραήλ «ψεύτικη προπαγάνδα», και κάλεσε τους πολίτες να μη συμμορφωθούν, σύμφωνα με το Sky News.
Παράλληλα, η Χαμάς κάλεσε ολόκληρο τον πλανήτη την Παρασκευή σε μια «Παγκόσμια ημέρα οργής κατά του Ισραήλ».
Ο πρώην επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χάλεντ Μεσάαλ κάλεσε σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο την Παρασκευή και τους λαούς των γειτονικών χωρών να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά του Ισραήλ.
Οφείλουμε “να κατέβουμε στις πλατείες και τους δρόμους του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου την Παρασκευή”, σημειώνει σε ηχογραφημένη δήλωσή του που εστάλη στο Reuters ο Μεσάαλ, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής του γραφείου της Χαμάς που είναι αρμόδιο για την παλαιστινιακή διασπορά.
As Gaza moved closer to a humanitarian catastrophe with the death toll rising and vital supplies running low, Israel massed tanks on the enclave’s border and said there would be no pause in its siege of the Gaza Strip until all its hostages were freed https://t.co/88CZk1lMrC pic.twitter.com/e7QzXg0Cdb
— Reuters (@Reuters) October 13, 2023
Σε κίνδυνο οι όμηροι
Οι δυνάμεις που δρουν εντός της Γάζας μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να σκοτώσουν κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς και να διασώσουν ομήρους, αλλά μια τέτοια επίθεση εγγυάται πολύ μεγαλύτερες απώλειες και στις δύο πλευρές. Και θα περιλαμβάνει μάχες δρόμο προς δρόμο με μαχητές της Χαμάς που είχαν χρόνια να ετοιμάσουν σήραγγες και παγίδες, αναφέρει το AP.
Η διάσωση των ομήρων που κρατούν οι μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί άνευ προηγουμένου και οδυνηρές επιλογές για το Ισραήλ, το οποίο ίσως πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα σε μια στρατιωτική νίκη εναντίον των αντιπάλων του από το να σώσει όλους τους ομήρους, λένε πρώην ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί.
Οποιαδήποτε απόπειρα διάσωσης στη Γάζα πιθανότατα θα συνδυαζόταν με μια μεγάλη στρατιωτική ώθηση για τη συντριβή της Χαμάς, μια επιχείρηση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ομήρων.
Η Χαμάς έχει απειλήσει να σκοτώσει έναν όμηρο κάθε φορά που το Ισραήλ βομβαρδίζει στόχους αμάχων στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.
ΟΗΕ: Κίνδυνος για ανθρωπιστικές συνέπειες – «Ντροπή σας» η αντίδραση του ισραηλινού πρεσβευτή
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ενημερώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό πως κάπου 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας διατάχθηκαν να μετακινηθούν προς τον νότιο τομέα του θύλακα εντός 24 ωρών κι απηύθυναν έκκληση να «ακυρωθεί» η διαταγή αυτή.
«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες», τόνισε Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν σθεναρή έκκληση οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, αν επιβεβαιωθεί, να ακυρωθεί προκειμένου να αποφευχθεί να μεταμορφωθεί αυτή που είναι ήδη τραγωδία σε καταστροφή», πρόσθεσε. Κατά τον κ. Ντουζαρίκ, η διαταγή αφορά τους πάντες ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του ΟΗΕ και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του διεθνούς οργανισμού, κυρίως σχολεία, κέντρα υγείας και κλινικές.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε το επιχειρησιακό της κέντρο και το διεθνές προσωπικό της στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες και να υποστηρίξει το προσωπικό της και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
“Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να προστατεύσουν όλους τους αμάχους που βρίσκονται στα καταφύγια της UNRWA περιλαμβανομένων των σχολείων”, ανέφερε η υπηρεσία στην πλατφόρμα X.
🛑UNRWA relocated its central operations centre + international staff to the south to continue its humanitarian operations and support to its staff and Palestine Refugees in #Gaza
We urge the Israeli Authorities to protect all civilians in @UNRWA shelters including schools.— UNRWA (@UNRWA) October 13, 2023
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε «ντροπή» την αντίδραση του διεθνούς οργανισμού στη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγουν εντός 24 ωρών προς νότο όσοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ζουν βόρεια της κοινότητας Ουάντι Γάζα, κατηγορώντας τις υπηρεσίες του ότι «για χρόνια κάνουν τα στραβά μάτια» στη χρήση του άμαχου πληθυσμού ως ασπίδας και πολιτικών υποδομών για αποθήκευση όπλων.
«Αντί να σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ πολίτες του οποίου σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και παρ’ όλ’ αυτά προσπαθεί να αποτρέψει το να πάθουν κακό άμαχοι, (ο ΟΗΕ) του κάνει κήρυγμα», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.
Νετανιάχου: «Περιμένουν δύσκολες μέρες»
Καθώς ορκιζόταν η κυβέρνηση ενότητας του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εκφώνησε μια ομιλία στην οποία υποσχέθηκε, αναφερόμενος στους ομήρους που είχε συλλάβει η Χαμάς, «Δεν θα χαλαρώσουμε στην προσπάθεια να τους φέρουμε πίσω στην πατρίδα».
«Ταυτόχρονα, είμαστε ενωμένοι με την ίδια μεγάλη αποφασιστικότητα ενάντια στον απεχθή και φονικό εχθρό», είπε.
Αναφερόμενος στη Χαμάς, κάλεσε τις χώρες που «διατηρούν την παρουσία τους» να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Τελειώνοντας την ομιλία είπε: «Μας περιμένουν δύσκολες μέρες».
Πάνω από 423.000 εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας
Πάνω από 423.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Πέμπτη το βράδυ κατά 84.444 ανθρώπους και έφθασε τους 423.378, εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του την οποία δημοσιοποιεί σήμερα.
Στο Τελ Αβίβ ο Λόιντ Όστιν
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έφτασε σήμερα στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP, για επίσκεψη σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Ισραήλ, το οποίο τελεί ακόμη υπό το σοκ της πρωτοφανούς για το εβραϊκό κράτος πολυαίμακτης επίθεσης που εξαπέλυσε το Σάββατο το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στο έδαφός του.
Ο Όστιν αναμένεται να έχει συνάντηση κυρίως με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατά την επίσκεψή του, η οποία γίνεται την επομένη αυτής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Η επίσκεψη του Όστιν έχει στόχο να υπογραμμίσει “την ακλόνητη υποστήριξη των ΗΠΑ στον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή τους για να διαθέτει το Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί”, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.
Ο Όστιν θα παρευρεθεί στην παράδοση μέρους της στρατιωτικής βοήθειας που απεστάλη από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους στη χώρα.
Το Ισραήλ προέβη σε αντίποινα με μαζικά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα, όπου η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία από το 2007. Ο απολογισμός στην παλαιστινιακή πλευρά ανέρχεται σε πάνω από 1.500 νεκρούς.
Η Ουάσινγκτον ανέπτυξε επίσης αεροπλανοφόρο κι άλλα πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο και δεσμεύτηκε προς το Ισραήλ για την παροχή πυρομαχικών και άλλου αμυντικού εξοπλισμού.
“Τους προσφέραμε μαζική υποστήριξη. Πολλά φορτία έφτασαν στο Ισραήλ με το υλικό που είχαν ζητήσει, άλλο ένα θα φτάσει σήμερα κι άλλα ακόμη τις ερχόμενες μέρες”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφους κατά το ταξίδι προς το Ισραήλ για την επίσκεψη του Όστιν.
Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα
Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραήμ Ραϊσί δήλωσε την Πέμπτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να φέρει την ευθύνη για τη δολοφονία γυναικών και παιδιών και την καταστροφή κατοικιών στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.
Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Shiraz κατά την τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους, ο Raisi ανακοίνωσε ότι οι χώρες που υποστηρίζουν τα εγκλήματα της σιωνιστικής οντότητας, σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα και κανονισμούς, πρέπει να λογοδοτήσουν.
Ο Ραΐσι συνεχάρη τις νίκες του μετώπου της αντίστασης, ιδιαίτερα των Παλαιστινίων μαχητών, απέναντι στην ανελέητη επίθεση των Σιωνιστών.
Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έριξε βόμβες στον ανυπεράσπιστο λαό στη Γάζα επειδή δεν μπορούσε να νικήσει τους Παλαιστίνιους μαχητές, προσθέτοντας ότι ήταν σημάδι της ήττας των Σιωνιστών.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Τετάρτη, ο Ραΐσι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ τις πρόσφατες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με το Συριακό Αραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA).
Οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν τη θέση τους υπέρ του παλαιστινιακού λαού ενάντια στα ισραηλινά εγκλήματα και τη νόμιμη αντίστασή του για την υπεράσπιση του δίκαιου σκοπού του και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του.
Ο Ραΐσι ανακοίνωσε ότι το Ιράν προσπαθεί να επιτύχει ισλαμική και αραβική συνεργασία μέσω επαφής με τους προέδρους και τους ηγέτες των ισλαμικών χωρών.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hussein Amirabdollahian είπε ότι η σιωνιστική κατοχή είναι ο κύριος λόγος για την κρίση στην περιοχή της Δυτικής Ασίας.
Πριν αναχωρήσει για τη Βαγδάτη στην αρχή της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, η οποία θα περιλαμβάνει τη Δαμασκό και τη Βηρυτό, ο Amirabdollahian είπε ότι ο κόσμος έχει δει τις τελευταίες ημέρες τις σκηνές που δείχνουν την προσπάθεια του ισραηλινού καθεστώτος να σφαγιάσει τον ανυπεράσπιστο λαό της Γάζας και τους αμάχους.
«Αυτή η οντότητα έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και σύμφωνα με τις διαθέσιμες διεθνείς στατιστικές, 33.000 παιδιά έχουν μαρτυρηθεί από τους Σιωνιστές».
Προειδοποίησε ότι οι Σιωνιστές θέλουν να σφαγιάσουν τον λαό της Γάζας, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος είναι εναντίον όλων των Παλαιστινίων, όχι μόνο εναντίον του λαού της Γάζας.
«Η συνέχιση των εγκλημάτων πολέμου από τον (ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν) Νετανιάχου και τους Σιωνιστές κατά των αμάχων στη Γάζα, με πολιορκία, διακοπή νερού και ηλεκτρισμού και άρνηση εισόδου φαρμάκων και τροφίμων, έχει δημιουργήσει συνθήκες όπου οι Σιωνιστές επιδιώκουν μια γενοκτονία όλων άνθρωποι στη Γάζα», είπε.
Συνάντηση με τη Χεζμπολάχ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ισχυρού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σήμερα στον Λίβανο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Αμίρ Αμπντολαχιάν, που έφτασε στη Βηρυτό αργά χθες Πέμπτη, συναντήθηκε με τον Νασράλα για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ το προηγούμενο Σάββατο, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen.
Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης ο Νασράλα αναφέρθηκε “στις θέσεις που πρέπει να υιοθετηθούν” μπροστά στον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ σήμερα.
Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι ενδέχεται να ανοίξει δεύτερο μέτωπο, στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν, αποφασίσει να επέμβει στη σύρραξη. Από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου, η εμπλοκή του λιβανέζικου κινήματος από τον νότιο Λίβανο είναι περιορισμένη, με μερικούς βομβαρδισμούς εναντίον ισραηλινών θέσεων στο βόρειο Ισραήλ προκειμένου να υποστηρίξει τη Χαμάς.
Ο Νασράλα και ο Αμίρ Αμπντολαχιάν “συνεννοήθηκαν για τις ευθύνες που έχουν όλοι και για τις θέσεις που πρέπει να ληφθούν μπροστά τα ιστορικά γεγονότα και τις τελευταίες εξελίξεις”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.
Ο Ιρανός υπουργός είχε επισημάνει χθες ότι το άνοιγμα “ενός νέου μετώπου” εναντίον του Ισραήλ εξαρτάται από “τις ενέργειες” του εβραϊκού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας.
Κατά την άφιξή του στη Βηρυτό τον Αμίρ Αμπντολαχιάν είχαν υποδεχθεί εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ και των παλαιστινιακών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικού Τζιχάντ, τα οποία στηρίζει το Ιράν. Σήμερα αναμένεται να έχει συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους, προτού μεταβεί στη Δαμασκό.
Από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ο Ιρανός υπουργός επανέλαβε ότι οι περιφερειακοί σύμμαχοι του Ιράν (μεταξύ άλλων η Συρία, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς) ενδέχεται να αντιδράσουν σε περίπτωση κλιμάκωσης της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί έχει ήδη ζητήσει από “τις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες” “να συντονιστούν” για να “σταματήσουν τα εγκλήματα” του Ισραήλ. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε συνομιλίες την Τετάρτη με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.