NYT: Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ για καθυστέρηση της χερσαίας εισβολής στη Γάζα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε αυτήν του Ισραήλ να καθυστερήσει περαιτέρω τη χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάζει στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να «αφανιστεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ώστε να υπάρξει περιθώριο για διαπραγματεύσεις προκειμένου να απελευθερωθούν οι 200 και πλέον όμηροι στον θύλακα, ανέφερε η εφημερίδα New York Times προχθές Κυριακή, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε.
Σκοπός είναι να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, είπαν οι πηγές της εφημερίδας.
Ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή στο πλαίσιο του πολέμου που κήρυξε στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της στην ισραηλινή επικράτεια από την 7η Οκτωβρίου με πάνω από 1.400 νεκρούς.
Η απελευθέρωση δυο ομήρων με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς την Παρασκευή έπαιξε ρόλο στην προτροπή αυτή των ΗΠΑ, κατά το δημοσίευμα των Τάιμς. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, διεμήνυσε πως η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης θα καθιστούσε απίθανη την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, είπε στην εφημερίδα αξιωματούχος ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται κυρίως μέσω του Κατάρ — το εμιράτο του Κόλπου διατηρεί σχέσεις με την ηγεσία της Χαμάς.
Εξάλλου, η Ουάσιγκτον φέρεται κατά την εφημερίδα να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να προετοιμαστεί για πιθανές επιθέσεις από φιλοϊρανικές οργανώσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή, που αναμένεται να κλιμακωθούν αφού αρχίσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «μιλάμε» με το Ισραήλ για τις «συνέπειες» των αποφάσεων «που λαμβάνονται στο πεδίο της μάχης», ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως είναι η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αυτές «που θα λάβουν αποφάσεις για το τι θα κάνουν, πότε θα το κάνουν και πώς θα το κάνουν».
Η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους δύο ομήρους
Οι δύο όμηροι που απελευθερώθηκαν χθες από τη Χαμάς είναι ισραηλινής υπηκοότητας και προέρχονται από το κιμπούτς Νιρ Οζ, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, το οποίο γνωστοποίησε την ταυτότητά τους: πρόκειται για την Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, και την Νουρίτ Κούπερ, 79 ετών. Οι σύζυγοί τους εξακολουθούν να κρατούνται.
Η απελευθέρωση των δύο γυναικών πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες έπειτα από εκείνη μιας Αμερικανίδας και της κόρης της.
Όπως έχει τεκμηριωθεί από το Ισραήλ, περίπου 220 όμηροι, ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα, έχουν οδηγηθεί από τη Χαμάς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη φονική επίθεση που διέπραξαν οι ισλαμιστές την εβραϊκή ημέρα ανάπαυσης του Σαββάτου. Εκατοντάδες μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος είχαν διεισδύσει στο Ισραήλ από τη Γάζα, σπέρνοντας τον τρόμο και το θάνατο μ' αυτή την επίθεσή τους που δεν έχει προηγούμενο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.
Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από τους ισλαμιστές της Χαμάς, οι περισσότεροι άμαχοι οι οποίοι πυροβολήθηκαν, έγιναν παρανάλωμα του πυρός ή ακρωτηριάστηκαν την ημέρα της επίθεσης, σύμφωνα με τις αρχές.
Χθες, Δευτέρα, η Χαμάς ανακοίνωσε πως 5.087 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί ως αντίποινα το Ισραήλ από την αρχή της σύγκρουσης.
Σήμερα το πρωί η Χαμάς ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας πως υπάρχουν επίσης «εκατοντάδες τραυματίες» και «δεκάδες κατεστραμμένες κατοικίες».
Μπάιντεν: Συζήτηση για κατάπαυση του πυρός μόνο αφού αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι
Συνομιλίες περί κατάπαυσης του πυρός στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς δεν θα είναι εφικτές παρά μόνο αφού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
«Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κατόπιν μπορούμε να κουβεντιάσουμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς αν θα τασσόταν υπέρ συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».
Κατόπιν ο κ. Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη διότι έπρεπε να φύγει από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την προώθηση του οικονομικού του προγράμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2021, εξηγώντας πως χρειαζόταν να πάει στην αίθουσα αντιμετώπισης κρίσεων για «άλλο πρόβλημα που πρέπει να χειριστούμε».
Έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την ανακοίνωση της Χαμάς πως άφησε ελεύθερες δυο ομήρους που πήρε όταν εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ.
Οι ισραηλινές αρχές μιλούν για 220 ομήρους, Ισραηλινούς, αλλοδαπούς, ή ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα από μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά την άνευ προηγουμένου έφοδό τους στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, έναυσμα του πολέμου στο πλαίσιο του οποίου το Ισραήλ σφυροκοπεί έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας για να «αφανίσει» τη Χαμάς.
Πάνω από 1.400 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στην ισραηλινή επικράτεια, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε δυνάμεις του να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που υπέστησαν επίθεση.
Στη Λωρίδα της Γάζας, 5.087 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 2.055 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς σε αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Ολόκληρες συνοικίες ισοπεδώθηκαν.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πάπα Φραγκίσκο την Κυριακή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως συζήτησαν για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ο πάπας κι εγώ είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, ενδιαφερόταν πάρα πολύ για αυτό που κάνουμε», διαβεβαίωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος.
Προσθέτοντας πως εξήγησε στον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας «ποιο είναι το σχέδιο» για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, είπε πως ο ποντίφικας εξέφρασε «γενικά» την «υποστήριξή του».
Στο Τελ Αβίβ ο Μακρόν
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στο Τελ Αβίβ για να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς το Ισραήλ, μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα καλέσει εξάλλου σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Ελιζέ να «προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς έκτοτε και ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό να «αφανίσει» τη Χαμάς.
Ο στρατός του Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για την έλλειψη καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επέρριψε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς την ευθύνη για την έλλειψη καυσίμων στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας διότι αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες.
«Η Χαμάς έχει αποθηκεύσει πάνω από 1 εκατομμύριο λίτρα καυσίμου στη Γάζα, αλλά δεν το παρέχει στα νοσοκομεία που το έχουν ανάγκη. Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τα βάσανα στη Γάζα, όχι το Ισραήλ», ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο Τζόναθαν Κόνρικους, μέσω X (του πρώην Twitter).
Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που παρέθεσε ο ίδιος στην ανάρτησή του, ο αξιωματικός ανέφερε πως η Χαμάς έχει αποθηκεύσει χίλια λίτρα καυσίμου, όχι 1 εκατομμύριο λίτρα.
Αντιδρούσε στις προειδοποιήσεις και τις καταγγελίες του ΟΗΕ διότι δεν έχουν φθάσει ακόμη καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας παρότι έγιναν παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της μεθοριακής διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.
«Τα καύσιμα που θέλουμε να μπουν είναι τα καύσιμα που χρησιμοποιεί η UNRWA (σ.σ. το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή). Χρειάζεται για τις επιχειρήσεις μας. Και προφανώς υπάρχει επίσης ανάγκη για καύσιμα στα νοσοκομεία και ούτως καθεξής», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χθες Δευτέρα.
Ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό «πολιορκία» τη Λωρίδα της Γάζας, διακόπτοντας την ύδρευση, την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιποίνων μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, την πιο πολύνεκρη από καταβολής κράτους, την 7η Οκτωβρίου.
Πλήγμα σε καταυλισμό - Χτυπήσαμε στόχο της Χαμάς
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στόχο της Χαμάς» στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων Ας Σάτι, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, αργά το βράδυ χθες Δευτέρα.
Εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, δήλωσε πως το πλήγμα είχε στόχο χώρο προετοιμασίας της Χαμάς στον καταυλισμό, ο οποίος βρίσκονται πάνω στις ακτές του μικρού θύλακα στη Μεσόγειο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Μέσω Facebook, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο Ασράφ αλ Κούντρα, έκανε λόγο για θύματα στο ισραηλινό πλήγμα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στο πλήγμα στον καταυλισμό έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι.
Το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας απευθύνει έκκληση στην Αίγυπτο να επιτρέψει να βγουν τραυματίες και άρρωστοι από τον θύλακα
Οι υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν έκκληση στην Αίγυπτο να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα ώστε να επιτραπεί να βγουν τραυματίες από τον παλαιστινιακό θύλακα.
«Απευθύνουμε έκκληση στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου να ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και να εγγυηθεί την εισαγωγή ιατρικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και την αποχώρηση τραυματιών και ασθενών», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στον θύλακα όπου κυβερνά η Χαμάς.
Ακόμη, το υπουργείο Υγείας κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και τις επιτροπές του σε κράτη της περιοχής να διεξαγάγουν εκστρατείες αιμοδοσίας και στα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν την προσπάθεια για να φθάσουν καύσιμα στα νοσοκομεία της παραθαλάσσιας παλαιστινιακής περιοχής.
Ο ΟΗΕ καλεί να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση χθες Δευτέρα να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους ηγέτες των δυο εμπόλεμων πλευρών να κάνουν «θαρραλέες επιλογές».
«Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σώσει τη ζωή αμάχων χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα», τόνισε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στη Γενεύη.
«Πρέπει να πρυτανεύσει η ανθρωπιά», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως «υπερβολικά πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, έχασαν ήδη τη ζωή τους — και στις δυο πλευρές».
Στη Λωρίδα της Γάζας, τον μικρό θύλακα όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο, μέσω Αιγύπτου. Οι ποσότητες που παραδίδονται όμως είναι εντελώς ανεπαρκείς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Αν δεν φθάσει περισσότερη βοήθεια για τους Γαζαίους, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων και νερού, τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και ώρες, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα θα πεθάνουν, από πείνα, δίψα ή έλλειψη ιατρικής περίθαλψης», προειδοποίησε ο κ. Τουρκ, δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχος» για την επιβίωση των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, μη εξαιρουμένων «μελών του δικού μου προσωπικού» και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ.
Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επικράτεια από μαχητές της Χαμάς μετά την 7η Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι, αφού το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα εξαπέλυσε την άνευ προηγουμένου επίθεσή του, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Η Χαμάς πήρε εξάλλου 222 ομήρους, Ισραηλινούς και αλλοδαπούς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Κατά την ίδια πηγή, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε στις ισραηλινές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που υπέστησαν την επίθεση.
Στη Λωρίδα της Γάζας πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς σε αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.
Ο Ύπατος Αρμοστής έδωσε έμφαση στο ότι τα μέρη πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να εγγυηθούν την τήρηση του διεθνούς δικαίου, υπενθυμίζοντας πως οι πόλεμοι έχουν επίσης νόμους, ιδίως για την προστασία των αμάχων, και πως όσοι τους παραβιάζουν πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.
«Όλοι οι άμαχοι που αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνται όμηροι από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα και άνευ όρων. Η απαγωγή και η κράτηση ομήρων απαγορεύονται δυνάμει του διεθνούς δικαίου», επέμεινε ο κ. Τουρκ.
Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως τα μέτρα που πήραν οι αρχές του Ισραήλ για τη «στέρηση της πρόσβασης των αμάχων σε απολύτως απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες» συνιστά «μορφή συλλογικής τιμωρίας», που είναι επίσης απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο.
Οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις «πρέπει να πάψουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως» και ο ισραηλινός στρατός «πρέπει να αποφεύγει τη χρήση εκρηκτικών ευρέος φάσματος σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», απαίτησε ο Φόλκερ Τουρκ.
Κίνα: Δικαίωμα στην αυτοάμυνα
Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου δεν έχει καταδικάσει ρητά την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε χθες, Δευτέρα, στον ισραηλινό ομόλογό του πως «όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν», κατά την πρώτη επικοινωνία μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των δύο χωρών από την αρχή της σύγκρουσης.
«Ο στόχος που επείγει πλέον είναι να εμποδισθούν η επιδείνωση της κατάστασης και μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε επίσης ο Ουάνγκ Γι στον Ελί Κοέν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για μια χερσαία επίθεση, συγκεντρώνοντας στρατιώτες στις παρυφές της Λωρίδας της Γάζας. Διεξάγει εκεί περιορισμένες επιδρομές με στόχο τις υποδομές της Χαμάς και προσπαθεί να εντοπίσει τους ομήρους.
Η προοπτική αυτή ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα, η οποία εκφράζει φόβους για μια περαιτέρω ανάφλεξη της σύγκρουσης.
Το Ιράν, σύμμαχος της Χαμάς, έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να γίνει «ανεξέλεγκτη» στη Μέση Ανατολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δημιουργεί τον κίνδυνο να «κλιμακωθεί» η σύγκρουση, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χθες, Δευτέρα, από την Τεχεράνη.
Στο Λίβανο, περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη λιβανική Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος της Χαμάς, στα σύνορα των δύο χωρών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Η μεθοριακή ζώνη έχει εκκενωθεί και από την ισραηλινή πλευρά.