Ο ισραηλινός στρατός «συνεχίζει τις επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας»
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις μόλις δημοσίευσαν μια ενημέρωση στο X στην οποία είπε ότι «συνεχίζει να επιτίθεται όλη την ώρα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας ».
«Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας, οι IDF, υπό τη διεύθυνση της Shin Bet, κατέστρεψαν εκατοντάδες τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς, δεκάδες από τις οποίες δέχθηκαν επίθεση στη συνοικία Sageya. Οι εκατοντάδες τρομοκρατικές υποδομές που δέχθηκαν επίθεση περιλαμβάνουν θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, φρεάτια σήραγγας, υποδομές πληροφοριών, επιχειρησιακό αρχηγείο και άλλα αρχηγεία», ανέφερε η IDF.
Ισχυρίστηκε ότι σκότωσε «τον αρχηγό της στρατιωτικής πτέρυγας της τρομοκρατικής οργάνωσης Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης στη Ράφα, Ραφάτ Χαρέβ Χοσεΐν Αμπού Χαλάλ» καθώς και «έναν αριθμό λειτουργών που ανήκαν στη δύναμη Νατζάμπα της Χαμάς».
Ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή
Ο αρχηγός των Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας της Χαμάς Τζεχάντ Μέιζεν, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, σκοτώθηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.
Ο Σουνάκ τονίζει την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στις συνομιλίες με τον ισραηλινό πρόεδρο
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε στον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται αλληλέγγυο στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους της Γάζας.
«Θα είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό σας και το δικαίωμά σας να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, να φέρετε και πάλι πίσω την ασφάλεια στη χώρα σας, στον λαό σας, να εξασφαλίσετε την ασφαλή επιστροφή των ομήρων που απήχθησαν», δήλωσε ο Σούνακ στη συνάντηση, απόσπασμα της οποίας μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Τόνισε επίσης την ανάγκη να παρασχεθεί βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας.
«Οι Παλαιστίνιοι είναι θύματα αυτού που κάνει η Χαμάς. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ανθρωπιστική πρόσβαση», δήλωσε ο Σούνακ.
Ο Σουνάκ «μεταβίβασε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο Χέρτζογκ για την υποστήριξη που παρείχε το Ισραήλ στους Βρετανούς υπηκόους που εμπλέκονται στις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών όσων έχουν συλληφθεί όμηροι», με τους δύο να συμφωνούν να «εργάζονται ακούραστα για να εξασφαλίσουν ελευθέρωση".
Διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις προτρέπουν τον Sunak να πιέσει για επείγουσα κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ισραήλ
Περισσότερες από 60 διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις - συμπεριλαμβανομένων των Action Aid UK, Bond, Cafod, Christian Aid, Islamic Relief, Médecins Sans Frontières UK, Oxfam GB και Save the Children UK - υπέγραψαν δήλωση καλώντας την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εντείνει τις προσπάθειές της για την ασφάλεια επείγουσα κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ και τη Γάζα μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου al-Ahli al-Arabi στη Γάζα και την κλιμακούμενη αστάθεια και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή:
Η φρικτή έκρηξη στο νοσοκομείο al-Ahli al-Arabi στη Γάζα πρέπει να χρησιμεύσει ως κλήση αφύπνισης στη διεθνή κοινότητα. Προτρέπουμε τους παγκόσμιους ηγέτες να καλέσουν για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής ανθρωπιστική πρόσβαση που θα επέτρεπε σε ΜΚΟ και ανθρωπιστικές υπηρεσίες να μεταφέρουν επειγόντως τρόφιμα, καθαρό νερό και ιατρικές προμήθειες στη Γάζα. Οι άμαχοι, ιδιαίτερα οι γυναίκες, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρίες, φέρουν ήδη το βάρος αυτής της κλιμακούμενης και τραγικής κρίσης και πρέπει να τους επιτραπεί να μετακινηθούν με ασφάλεια και να προστατεύονται όπου κι αν βρίσκονται.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει επειγόντως να βοηθήσει στην εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός και να τηρήσει τις ευθύνες του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διασφάλιση της τήρησης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και απώλειας περισσότερων ζωών. Πρέπει να δράσει τώρα για να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Τέλος, καλούμε τους διεθνείς παράγοντες να βρουν μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη, δίκαιη και ειρηνική λύση για όλους τους ανθρώπους σε όλη την περιοχή.
Σύνοδος κορυφής του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας "για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα"
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' θα συζητήσουν σήμερα στο Κάιρο για "την ισραηλινή επίθεση εναντίον της Γάζας", ανακοίνωσαν οι δύο χώρες μετά την ακύρωση της συνάντησής τους με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Αμάν.
Η Αίγυπτος, που συνορεύει με τη Γάζα και την Ιορδανία, η οποία συνορεύει με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν υπογράψει με το Ισραήλ ειρηνευτικές συμφωνίες το 1979 και το 1994, αντίστοιχα, με τις οποίες τερματίστηκε ο πόλεμος με τη γειτονά τους. Οι δύο χώρες, που έχουν μεσολαβήσει επανειλημμένα μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, προειδοποιούν εδώ και πολλές ημέρες κατά "της βίαιης μετακίνησης" Παλαιστινίων προς τα εδάφη τους.
Επισκευή των δρόμων στο πέρασμα της Ράφα
Στο πέρασμα της Ράφα, μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, οι Αιγύπτιοι προσπαθούν σήμερα να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, προκειμένου να μπορέσουν να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, έπειτα από τη σχετική συμφωνία Ουάσινγκτον – Καΐρου, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Εδώ και ημέρες «150 φορτηγά περιμένουν στη Ράφα», δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες, γεμάτα με τη βοήθεια από την Αίγυπτο και τον υπόλοιπο κόσμο, η οποία φτάνει με αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της αλ Αρίς, πρωτεύουσας της αιγυπτιακής επαρχίας του Βόρειου Σινά, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Ράφα.
Από χθες Τετάρτη εργάτες μεταφέρουν υλικά οικοδομής προς το εσωτερικό του περάσματος, όπως και μηχανήματα για την επισκευή των δρόμων. Το Κάιρο ανακοίνωσε ότι «τέσσερις εργάτες τραυματίστηκαν» από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, την ώρα που συμμετείχαν στα έργα επισκευής.
Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ανησυχούν πλέον για τα είδη που μπορεί να αλλοιωθούν καθώς περιμένουν μέρες για να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατ. άνθρωποι.
Σήμερα στο Κάιρο έφτασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, την ώρα που πολλοί Βρετανοί πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα και θέλουν να περάσουν από τη Ράφα στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι τη χώρα θα επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζητεί εδώ και ημέρες να εισέλθει στη Γάζα η ανθρωπιστική βοήθεια του οργανισμού.
Στη διάρκεια της νύκτας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι την είσοδο «έως 20 φορτηγών» στη Γάζα μέσω της Ράφα.
Αυτό συνέβη αφού έδωσε την έγκρισή του και το Ισραήλ, το οποίο ζητεί η βοήθεια να διανεμηθεί μόνο στους αμάχους που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς έχει ζητήσει την εκκένωση του βόρειου τμήματος.
Ωστόσο η βοήθεια δεν φαίνεται να μπορεί να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα πριν από αύριο Παρασκευή εξαιτίας των έργων για την αποκατάσταση των δρόμων μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Εξηγήσεις Αμερικανών αξιωματούχων σε Τούρκους για την αποστολή αεροπλανοφόρων στην αν. Μεσόγεια: «Τα στείλαμε για τους αμάχους»
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν σε Τούρκους ομολόγους τους ότι τα αεροπλανοφόρα που μετακινήθηκαν πιο κοντά στο Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο εστάλησαν εκεί για πιθανή απομάκρυνση αμάχων, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει δύο αεροπλανοφόρα --και τα συνοδευτικά τους σκάφη--στην ανατολική Μεσόγειο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ αυτό τον μήνα.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τις ΗΠΑ για την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι θα διαπράξουν «σφαγή» στη Γάζα. Δήλωσε επίσης ότι η ανάπτυξη αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή περιπλέκει τις τουρκικές προσπάθειες να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή.
«Όταν εγείρουμε το θέμα στους Αμερικανούς ομολόγους μας, μας λένε ότι τα αεροπλανοφόρα εστάλησαν εκεί στο πλαίσιο επιχειρήσεων απομάκρυνσης αμάχων στην περιοχή», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.