Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Μητσοτάκης δίνει τέμπο στον διπλωματικό μαραθώνιο
Με τις θερμές προσφωνήσεις μαζί με την εξίσου ζεστή αγκαλιά μπροστά από τις κάμερες να αποτυπώνουν το βάθος στην στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ , ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ προσθέτει ακόμη ένα κομμάτι στο πάζλ των διπλωματικών προσπαθειών της Αθήνας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διεθνή κινητοποίηση για την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσαν το θερμό κλίμα που περιβάλλει τον στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών σχέσεων. «Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού», αντέτεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ζέση με την οποία ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου πλαισίωσε το καλωσόρισμα του στον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής. «Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα». Στη συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου λίγο πριν από την κρισιμότερη καμπή της πολεμικής σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ελληνική υποστήριξη στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπό την διαρκή υποσημείωση του σεβασμού στις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου.
Με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ να απονέμει παράσημο στην έμπρακτη έκφραση της ελληνικής αλληλλεγγύης: «Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)». Μια ασίστ την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε αναξιοποίητη για να διαμηνύει εκ νέου ότι: «Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας». Ο πρωθυπουργός μάλιστα προσέδωσε ειδικό βάρος στην επίσκεψη του στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας συνάντηση με τους συγγενείς των ομήρων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ελληνική εστίαση στην απελευθέρωση των ομήρων αλλά και τη σαφή διάκριση των τρομοκρατών της χαμάς από τον παλαιστιανιακό λαό.
Το ταξίδι στην Ιερουσαλήμ, αποτελεί έναν από τους σταθμούς του διπλωματικού ντεμαράζ της Αθήνας του οποίου ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια κινητοποίηση που εκπέμπει το μήνυμα ότι στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν το διεθνές γίγνεσθαι, η Ελλάδα δεν έχει πλέον τον ρόλο του θεατή, αλλά χάρη στην ισχυροποίηση του γεωπολιτικού της κύρους, συνδιαμορφώνει με συγκεκριμένες προτάσεις τις λύσεις που δρομολογούνται σε όλα τα συμμαχικά fora.
Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «δεν μένουμε μόνο σε διαπιστώσεις, δεν μένουμε μόνο σε διατύπωση θεωριών, δεν μένουμε μόνο σε λόγια, αλλά έχουμε τη δυνατότητα, χάριν στην ισχυροποίηση της χώρας μας και προσωπικά του Πρωθυπουργού, να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες είναι συμβατές και συνεπείς στις διαχρονικές θέσεις της χώρας μας». Απόδειξη της συγκεκριμένης κυβερνητικής θεώρησης είναι και η συμμετοχή του πρωθυπουργού στις εργασίες της «Συνόδου Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του τόνισε πως «Tο βασικό μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της και εκφράζουμε τη λύπη μας για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αθώους πολίτες από τη βία στο Ισραήλ και στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».
Ο κ. Μητσοτάκης είχε απευθύνει ένα σαφές κάλεσμα προς όλους τους δρώντες στην περιοχή: «καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση». Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κινητοποίηση για τα μείζονα ζητούμενα της αποτροπής μιας ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και για τη διάχυση της κρίσης θα συνεχιστεί και στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.