Οι 5+1 ενέργειες με πολιτικό περιεχόμενο στον αθλητισμό το 2023
Η προβολή και η δημοτικότητα που έχει το ποδόσφαιρο, έχουν αξιοποιηθεί πολλές φορές για πολιτικούς σκοπούς και ενδεχομένως λανθασμένα. Εντούτοις, μέσα στο 2023 έλαβαν μέρος έξι χαρακτηριστικά παραδείγματα ομάδων, αθλητών ή ομοσπονδιών που τοποθετήθηκαν κατά των πολέμων σε Ισραήλ και Ουκρανία και κατ' επέκταση κατά κάθε μορφής βίας!
Τα παιδιά μας «δείχνουν» το μέλλον
Με τον πόλεμο στο Ισραήλ να συνεχίζεται, η Εθνική ομάδα Κ21 της χώρας και η αντίστοιχη της Πολωνίας επιθυμούσαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα κατά των όσων γίνονται, αψηφώντας μάλιστα τις οδηγίες της UEFA! Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν είχε επιτρέψει στις δύο ομάδες να εφαρμόσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στον πόλεμο με την Παλαιστίνη, αλλά εκείνοι αποφάσισαν να παραβούν τις εντολές της και να το κάνουν πριν το σφύριγμα της έναρξης του αγώνα.
Μολονότι ο διαιτητής σηματοδότησε την αρχή του ματς, κανένας παίκτης των δύο ομάδων δεν κουνήθηκε στο πρώτο λεπτό και απέτιναν κατά αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής στα θύματα της Χαμάς.
Το «μήνυμα» της Premier League
Σε μία ένδειξη σεβασμού για τα θύματα στον αιματηρό αυτό πόλεμο, η Premier League αποφάσισε μερικές ημέρες μετά την έναρξή του, να δώσει την οδηγία στους αρχηγούς των 20 ομάδων της λίγκας να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια, ώστε να τιμήσουν τη μνήμη των όσων έχασαν τη ζωή τους. Παράλληλα, κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή πριν τη σέντρα των αναμετρήσεων της 9ης αγωνιστικής (21-23/10).
Η κίνηση του Ισραήλ και η... διαφυγή στα πάτρια εδάφη
Στο πλαίσιο της εμπόλεμης κατάστασης, οι ομάδες του Ισραήλ επέτρεψαν στους ξένους ποδοσφαιριστές τους να αποχωρήσουν από τη χώρα και να γυρίσουν στις πατρίδες τους, μαζί με τους οικογένειές τους.
Έτσι, σύλλογοι όπως η Μακάμπι Χάιφα, αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο Europa League και η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που συνέχιζαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, δεν είχαν όλους τους ποδοσφαιριστές τους να προπονούνται μαζί!
Τα... παζάρια της Σαχτάρ και η συνεισφορά σε ένα ολόκληρο έθνος
Ο Ρινάτ Αχμέτοφ, πρόεδρος της Σαχτάρ Ντόνετσκ διαπραγματεύτηκε... πολύ σκληρά με την Τσέλσι για την μεταγραφή του Μιχάιλο Μούντρικ τον περασμένο Ιανουάριο. Μάλιστα, το ποσό πώλησης που εν τέλει συμφωνήθηκε έφτασε σχεδόν τα 100 εκατ. ευρώ. Στον απόηχο αυτής της μεταγραφής, αποκάλυψε πως αυτά τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία της ουκρανικής ομάδας θα χρησιμοποιούν για ιατρικές παροχές και ψυχολογική υποστήριξη στους στρατιώτες της χώρας του.
Παράλληλα, σε κάτι... έξτρα, οι παίκτες της Σαχτάρ διέθεσαν ένα μερίδιο από τους μισθούς τους και χρηματοδότησαν μεγάλα χειρουργεία για σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες. Επιπλέον, ανέλαβαν να βρουν νέα οικογένεια και στέγη σε παιδιά που έχασαν τους γονείς του κι έμειναν ορφανά, αλλά και καταφύγιο σ' όσους έμειναν άστεγοι από τον πόλεμο!
Η συμβολική κίνηση του Ντε Τσέρμπι
Ο προπονητής της Μπράιτον, Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι, που πρόσφατα τέθηκε αντιμέτωπος με την ΑΕΚ, είχε περάσει και από τον πάγκο της Σαχτάρ στο παρελθόν. Μάλιστα, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία ξέσπασε, εκείνος και οι δικοί του άνθρωποι χρειάστηκε να κρυφθούν σε καταφύγιο.
Έτσι, αφότου έγινε ο νέος τεχνικός των «γλάρων», φιλοξένησε σε μία προπόνησή τους 15 μικρά παιδιά από την Ουκρανία, οι οποίοι είχαν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς για το Ηνωμένο Βασίλειο.