Αναχαιτίστηκε επίθεση με drones σε αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ
Τουλάχιστον 3.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 13.000 έχουν τραυματισθεί από τις 7 Οκτωβρίου που το Ισραήλ άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα η παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα.
Κάλεσμα του Ιράν στις ισλαμικές χώρες για τιμωρία του Ισραήλ
Εξάλλου ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν δήλωσε σήμερα πως τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα πρέπει να τιμωρήσουν το Ισραήλ και να του επιβάλουν πετρελαϊκό εμπάργκο, καθώς και να απελάσουν τους ισραηλινούς πρεσβευτές.
Έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας διεξάγεται σήμερα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσουν οι ισλαμικές χωρες την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Ο στρατός των ΗΠΑ απέτρεψε επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις δυνάμεις του στο Ιράκ
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να στοχεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.
Είναι η πρώτη τέτοια επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο – ένδειξη έξαρσης της έντασης στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters, δεν είπαν ποιος ήταν ύποπτος για την επίθεση, αλλά οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αυξημένο συναγερμό για δραστηριότητες από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα επιθετικά drones αναχαιτίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να χτυπήσουν την αεροπορική βάση αλ Άσαντ του Ιράκ, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά στρατεύματα.
Ας περιμένουμε τα γεγονότα, λέει ο ΥΠΕΞ Κλέβερλι για την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι προέτρεψε σήμερα τον κόσμο να περιμένει τα γεγονότα σχετικά με μια έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα και είπε πως ήδη υπερβολικά πολλοί άνθρωποι έχουν σπεύσει να βγάλουν συμπεράσματα.
«Χθες βράδυ, υπερβολικά πολλοί έβγαλαν βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με την τραγική απώλεια ζωών στο νοσοκομείο Αλ Άχλι», έγραψε ο Κλέβερλι σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, πρώην Twitter.
«Κάνοντας λάθος σε αυτό, ακόμη περισσότερες ζωές θα ετίθεντο σε κίνδυνο. Περιμένετε τα γεγονότα, αναφέρετέ τα με σαφήνεια και ακρίβεια. Η ψυχραιμία πρέπει να υπερισχύσει».
Η έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Άχλι αλ Άραμπι στη Γάζα χθες, Τρίτη, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τεράστιου αριθμού ανθρώπων, καταστρέφοντας μια επείγουσα διπλωματική αποστολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στην ισραηλινή εκδοχή σύμφωνα με την οποία η έκρηξη προκλήθηκε από μαχητές και όχι από το Ισραήλ.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα για την έκρηξη που τύλιξε το νοσοκομείο, ενώ το Ισραήλ λέει ότι προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την οργάνωση μαχητών Ισλαμικός Τζιχάντ — που αρνήθηκε την ευθύνη.
Το Ισραήλ καλεί τους πολίτες του να φύγουν από την Τουρκία το “συντομότερο δυνατόν”
Το Ισραήλ ζήτησε από τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν για τη δική τους ασφάλεια, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας λόγο για αυξανόμενες «τρομοκρατικές απειλές» για τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίπεδο συναγερμού για τους Ισραηλινούς ταξιδιώτες στην Τουρκία «ανήλθε στο επίπεδο 4, το πιο αυξημένο».
«Υπό το φως της συνεχούς αύξησης των τρομοκρατικών απειλών κατά των Ισραηλινών στο εξωτερικό … όλοι οι Ισραηλινοί που διαμένουν στην Τουρκία πρέπει να αναχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν», προειδοποίησε επίσης το ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας σε επίσημη ανακοίνωση.
Αυξάνεται στην Τουρκία η οργή για το Ισραήλ
Τούρκοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας σε οργισμένες διαδηλώσεις ύστερα από έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστινίους σε νοσοκομείο της Γάζας ενώ για σήμερα προγραμματίζονται και νέες πορείες.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα. Το Ισραήλ απέδωσε την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Αράμπι σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, που αρνείται την ευθύνη.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζει την έκρηξη «το πιο πρόσφατο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων που στερούνται των περισσοτέρων βασικών ανθρωπίνων αξιών».
Το γραφείο επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας γρήγορα χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του Ισραήλ #FakeNews” (ψευδή είδηση) στην πλατφόρμα X.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, Τούρκοι έκαναν πορεία με παλαιστινιακές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ σε τουλάχιστον 10 τουρκικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου και έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην πρωτεύουσα Άγκυρα.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και εκτόξευσε νερό για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν να εισέλθουν στο συγκρότημα του ισραηλινού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Πέντε άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.
Σήμερα, γύρω από το προξενείο υπήρχε έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, με εκατοντάδες αστυνομικούς και περίπου 10 οχήματα με εκτοξευτήρες νερού να έχουν αναπτυχθεί πίσω από μεταλλικές μπαριέρες. Η αστυνομία ήλεγχε τα στοιχεία όσων ήθελαν να περάσουν από το σημείο εκείνο.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες στις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.
«Η Άγκυρα είναι πιθανόν τώρα να υιοθετήσει μια πολύ πιο σκληρή αντιϊσραηλινή στάση, ιδιαίτερα καθώς η επιδρομή των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας στη Γάζα αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, με αναπόφευκτο ανθρωπιστικό κόστος», δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι από την Teneo.
«Ο Ερντογάν μπορεί ακόμα και να αποφασίσει να εγκαταλείψει την προσέγγιση με το Ισραήλ, που ξεκίνησε το 2022 ύστερα από πάνω από 10 χρόνια με τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών…Μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ πιθανόν επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, προκαλώντας επιπλέον ένταση μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ σε μια ευμετάβλητη περίοδο», πρόσθεσε.
Σίσι: Η Αίγυπτος “δεν έκλεισε” τη Ράφα
“Δεν μπορεί να επιβληθεί η αναγκαστική μετακίνηση των Παλαιστινίων”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, προειδοποιώντας για μαζική έξοδο των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο, κάτι το οποίο θεωρεί πρώτο στάδιο πριν από “παρόμοια μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη προς την Ιορδανία” και “το τέλος της παλαιστινιακής υπόθεσης”.
Οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην έρημο Νεγκέβ στο Ισραήλ “έως ότου αντιμετωπιστούν οι μαχητές”, σημείωσε.
Υποδεχόμενος τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εκφώνησε τον πιο ολοκληρωμένο και σφοδρό λόγο του από την αρχή στις 7 Οκτωβρίου του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η εξώθηση των Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν τη γη τους είναι “ένας τρόπος για να τελειώνουμε με την παλαιστινιακή υπόθεση σε βάρος των γειτονικών χωρών”, σημείωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
“Η ιδέα να αναγκαστούν οι κάτοικοι της Γάζας να μετακινηθούν προς την Αίγυπτο θα οδηγήσει σε παρόμοια μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη”, κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ, “και αυτό θα καταστήσει αδύνατη την ίδρυση ενός κράτους της Παλαιστίνης”, τόνισε.
Και “αν ζητήσω από τον αιγυπτιακό λαό να βγει στους δρόμους, θα είναι εκατομμύρια που θα υποστηρίξουν τη θέση της Αιγύπτου”, προειδοποίησε, επικαλούμενος επίσης την “αραβική κοινή γνώμη” και την “μουσουλμανική κοινή γνώμη”, που αντιμετωπίζουν με ευαισθησία “την παλαιστινιακή υπόθεση, η οποία είναι η μεγαλύτερη των υποθέσεων”.
Την ώρα που ο κόσμος απευθύνει εκκλήσεις για το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα, ο Σίσι επανέλαβε ότι η χώρα του “δεν έκλεισε τον τερματικό σταθμό της Ράφα” προς τη Γάζα, αλλά η ανθρωπιστική βοήθεια δεν εισέρχεται στο παλαιστινιακό έδαφος λόγω “των ισραηλινών βομβαρδισμών”.
Εδώ και μέρες, εκατοντάδες φορτηγά βρίσκονται αποκλεισμένα στην αιγυπτιακή έρημο του Σινά, καθώς δεν μπορούν να διέλθουν από το πέρασμα της Ράφα για να μεταφέρουν βοήθεια στους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει πλέον ότι “κάθε δευτερόλεπτο που περνάει αναμένοντας την ιατροφαρμακευτική βοήθεια, χάνουμε ζωές”.
Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε από την πλευρά του ότι μετέβη στην Αίγυπτο για να “εργαστούν από κοινού ώστε να υπάρξει ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα το ταχύτερο δυνατό”. Σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία θέλει να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Αιγύπτου για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
“Μαζί με την Αίγυπτο, θέλουμε να εργαστούμε για να αμβλύνουμε τις τρομερές συνέπειες του πολέμου”, πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι με τον Αιγύπτιο πρόεδρο συζήτησαν επίσης την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Το ζήτημα του ανοίγματος του μεθοριακού περάσματος της Ράφα είναι ζωτικής σημασίας για την Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται ενώπιον του διλήμματος: να επιτρέψει την έξοδο των Παλαιστινίων με κίνδυνο το Ισραήλ να τους απαγορεύσει κάθε επιστροφή ή να κλείσει το μοναδικό τους άνοιγμα προς τον κόσμο που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, και να τους αφήσει υπό τις αεροπορικές επιδρομές και τα αδιάκοπα πυρά πυροβολικού.
Στο ζήτημα της δημιουργίας κι άλλων Παλαιστινίων προσφύγων, οι οποίοι είναι ήδη σχεδόν έξι εκατομμύρια στον κόσμο από την ίδρυση το 1948 του Ισραήλ, προστίθεται για την Αίγυπτο το ζήτημα ασφάλειας.
“Μετακινώντας τους Παλαιστίνιους στο Σινά, μετακινούμε την αντίσταση και τον αγώνα στην Αίγυπτο”, επισήμανε ο Σίσι. Και αν εξαπολυθούν επιθέσεις από το έδαφός της, “το Ισραήλ θα έχει τότε το δικαίωμα να αμυνθεί (…) και θα πλήξει το αιγυπτιακό έδαφος”, προειδοποίησε.
Τότε, συνέχισε, η ειρήνη που συνήφθη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο το 1979 –καθιστώντας το Κάιρο την πρώτη αραβική χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ και ως εκ τούτου μια από τις περισσότερο ωφελούμενες από την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια– “θα διαλυθεί στα χέρια μας”.
Πρόσφατα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντανιέλ Αγιαλόν κάλεσε την Αίγυπτο “να παίξει το παιγνίδι” και να εγκαταστήσει καταυλισμούς με σκηνές για να υποδεχθεί “προσωρινώς” τους Παλαιστίνιους στο Σινά, σημειώνοντας ότι υπάρχει “σχεδόν απεριόριστος χώρος”.
“Αν η ιδέα είναι η αναγκαστική μετακίνηση, υπάρχει η Νεγκέβ”, η έρημος στο νότιο Ισραήλ, απάντησε σήμερα ο Σίσι. “Και το Ισραήλ μπορεί να τους στείλει στη συνέχεια πίσω (στη Γάζα) αν το θέλει”, πρόσθεσε.
Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ξεκίνησε μετά την αιφνίδια επίθεση μαχητών του στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, το οποίο έκτοτε διεξάγει σε αντίποινα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Η σύγκρουση έχει προκαλέσει πάνω από 1.400 νεκρούς στην ισραηλινή πλευρά και πάνω από 3.000 στην παλαιστινιακή πλευρά.
Ο Πούτιν κάνει λόγο για “τραγωδία” στο νοσοκομείο της Γάζας, ζητά διαπραγματεύσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι το χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστινίους, είναι μια τρομερή καταστροφή που δείχνει ότι η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί.
«Αναφορικά με το χτύπημα στο νοσοκομείο, η τραγωδία που συνέβη εκεί είναι τρομερό γεγονός», δήλωσε ο Πούτιν ύστερα από συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. «Εκατοντάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι φυσικά καταστροφή».
«Πραγματικά ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα μήνυμα ότι χρειάζεται να τερματιστεί αυτή τη σύγκρουση το συντομότερο δυνατόν. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην δυνατότητα να ξεκινήσουν κάποιες επαφές και διαπραγματεύσεις».