ΟΗΕ: Νέα παρέμβαση Γκουτέρες για την Λωρίδα της Γάζας
Νέα προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για την αυξανόμενη παραπληροφόρηση που διαδίδεται παγκοσμίως, αναφορικά με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Σήμερα (05/11), ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε κατά της αυξανόμενης παραπληροφόρησης που διαδίδεται παγκοσμίως, σχετικά με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
«Η πόλωση τροφοδοτείται από “τσουνάμι” παραπληροφόρησης. Πρέπει να αντισταθούμε στις δυνάμεις του αντισημιτισμού, της αντιμουσουλμανικής μισαλλοδοξίας και όλων των μορφών μίσους», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα.
«Υπάρχει αύξηση της ρητορικής μίσους μετά τον πόλεμο στο Ισραήλ», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη
Το Σάββατο (04/11), ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, εξέφρασε τη λύπη του, για την «έντονη αύξηση του μίσους» στον κόσμο μετά το «ξέσπασμα» του πολέμου στο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τουρκ εξέφρασε τη λύπη του, για την αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού, ισλαμοφοβίας και άλλων ρητορικών μίσους.
«Ο αντίκτυπος αυτής της κρίσης έχει επιπτώσεις παντού, καθιστώντας ταυτόχρονα απάνθρωπους τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τους Εβραίους. Βλέπουμε μία σημαντική αύξηση στη ρητορική μίσους, τη βία και τις διακρίσεις, ένα βαθύτερο κοινωνικό ρήγμα και πόλωση, καθώς και την άρνηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάνθροισης.
Μάλιστα, έχω ακούσει Εβραίους και Μουσουλμάνους να αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς και αυτό με λυπεί», υπογράμμισε ο αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων.
Ακόμη, σημείωσε ότι σε όλον τον κόσμο, «η ισλαμοφοβική και αντισημιτική παρενόχληση, οι επιθέσεις και η ρητορική μίσους έχουν αυξηθεί, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο διαμαρτυριών που σχετίζονται με συγκρούσεις».
Τέλος, κατήγγειλε την «εμπρηστική, τοξική και ρητορική μίσους» που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί ηγέτες. «Ο χείμαρρος της ρητορικής μίσους που χρησιμοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι απεχθής», σχολίασε.
«Το Διεθνές Δίκαιο είναι σαφές σε αυτό το θέμα. Απαγορεύεται κάθε ενθάρρυνση σε εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος που συνιστά υποκίνηση διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας», ολοκλήρωσε ο Φόλκερ Τουρκ.