Iron Beam: Το laser του Ισραήλ για τις ρουκέτες της Χαμάς που παραμένει πείραμα
Μπορεί μερίδα των ΜΜΕ του Ισραήλ να μετέδωσαν πως ο υπουργός Άμυνας της χώρας έδωσε άδεια χρήσης του νέου αντιπυραυλικού συστήματος της χώρας με το όνομα «Iron Beam» (Σιδερένια Δέσμη) στην Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά κατά της Χαμάς στη Γάζα ωστόσο το laser υπερόπλο που θυμίζει ταινίες του Χόλιγουντ δεν είναι τελειοποιημένο και μάλλον υστερεί κατά πολύ ακόμα και του «Iron Dome», του πλέον εξελιγμένου συστήματος στον κόσμο.
Το Ισραήλ αναφέρει πως το εν λόγω σύστημα έχει βεληνεκές 7 έως 10 χιλιομέτρων και είναι κατασκευασμένο για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση μικρών στόχων ακόμη και σε μέγεθος νομίσματος.
Ωστόσο παρά την πολλή διαφήμιση ακόμα και από τον πρώην ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος έλεγε πως το όπλο αυτό αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το σύστημα φαίνεται πως έχει σοβαρά προβλήματα και προς το παρόν μόνο ένα πλεονέκτημα, αυτό του χαμηλότερου κόστους.
Αναλυτές με μεγάλη γνώση στα οπλικά συστήματα αναφέρουν πως το Iron Beam έχει μικρό βεληνεκές, είναι ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες - άρα μη λειτουργικό τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο - και η ακτίνα που εκπέμπει (100 kW δηλαδή όσο η κατανάλωση ρεύματος ενός νοικοκυριού στις ΗΠΑ για τρεις ημέρες) αδυνατεί όσο απομακρύνεται από την πηγή της.
Για να πληγεί ο στόχος χρειάζονται 5 δευτερόλεπτα και για αυτό τον λόγο θεωρείται πιο αργό από το ήδη υπάρχον Iron Dome. Επίσης συγκριτικά με αμερικανικά laser το βεληνεκές του είναι κατά 50% μικρότερο.
Ωστόσο το εξαιρετικά χαμηλό κόστος για την κατάρριψη κάθε στόχου κάνει το Iron Beam ελκυστικότερο του Iron Dome. Το νέο σύστημα μπορεί να καταρρίψει στόχο με 2.000$ κόστος, ενώ το Iron Dome με 50.000$.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως δυστυχώς η Χαμάς πρόλαβε το Ισραήλ, προτού αναπτύξει περισσότερο το σύστημα αυτό εκτοξεύοντας από την 7η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα περισσότερες από 8000 ρουκέτες.