Πόλεμος στο Ισραήλ: Αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία επίθεση – Σαρωτικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα
Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει «συντονισμένη επίθεση» στη Λωρίδα της Γάζας, αφού παρήλθε η προθεσμία που δόθηκε στους Παλαιστίνιους να κινηθούν νότια για να διαφύγουν ενώ οι φόβοι για επέκταση των συγκρούσεων αυξάνονται.
Ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται παρατεταγμένος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας έτοιμος να ξεκινήσει την χερσαία επιχείρηση στον Παλαιστινιακό θύλακα μόλις λάβει το πράσινο φως από την κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η αναγκαστική εκκένωση θα έχει καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες, με ασθενείς στα νοσοκομεία και άλλους να μην μπορούν να φύγουν.
Οι ιατρικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι περίπου 35.000 έχουν στριμωχτεί στους χώρους του κεντρικού νοσοκομείου της πόλης της Γάζας, ελπίζοντας να βρουν καταφύγιο.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφτηκε τα στρατεύματα που ετοιμάζονταν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντάς τους: «Το επόμενο στάδιο έρχεται».
LIVE CAMERA από τη Λωρίδα της Γάζας
Πυρά και από τη Συρία – Πως απάντησε το Ισραήλ
Το βράδυ του Σαββάτου (14/10) ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε εισερχόμενα πυρά από τη Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στα βόρεια της χώρας και στα Υψίπεδα του Γκολάν.
Ειδικότερα, οι σειρήνες ήχησαν στην Αλμα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και στην πόλη Αβνέι Εϊτάν στα Υψίπεδα του Γκολάν. Όπως αναφέρθηκε, το Ισραηλινό Πυροβολικό απάντησε στα πυρά αυτά.
Μάλιστα, σειρήνες ήχησαν νωρίτερα και στο Τελ Αβίβ, ως προειδοποίηση για πιθανή επίθεση με ρουκέτες.
Βρέθηκαν πτώματα Ισραηλινών ομήρων στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε στη Λωρίδα της Γάζας πτώματα ομήρων, οι οποίοι απήχθησαν από την Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Βρήκαμε και εντοπίσαμε στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας πτώματα Ισραηλινών που είχαν απαχθεί», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.
Χαμάς: Το Ισραήλ πλήττει Παλαιστίνιους που προσπαθούν να φύγουν
Η Χαμάς ανέφερε χθες Σάββατο ότι «70 μάρτυρες» και 200 τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, καταμετρήθηκαν σε «σφαγή του Ισραήλ» με στόχο οικογένειες εκτοπισμένων, «έγκλημα μίσους».
Χθες Σάββατο αυτόπτης μάρτυρας του Γαλλικού Πρακτορείου είπε πως «φορτηγό που μετέφερε δεκάδες οικογένειες χτυπήθηκε κοντά στο Ουάντι Γάζα». Όταν επικοινώνησε μαζί του το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την πληροφορία.
Το πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο αν οι θάνατοι οφείλονταν σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού.
Μπόρεσε να επιβεβαιώσει εικόνες που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και αντιστοιχούν σε κατηγορίες αυτοπτών μαρτύρων την Παρασκευή, αλλά όχι να επιβεβαιώσει ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε ισραηλινά πυρά.
«Δυο οχήματα χτυπήθηκαν κοντά σε νοσοκομείο του Κουβέιτ στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας», ανέφερε πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας της Χαμάς, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε σε δημοσιογράφους χθες Σάββατο πως ο στρατός λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων.
Συνολικά 300 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 800 τραυματίστηκαν χθες Σάββατο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.
Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 2.500 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά. Τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, οι περισσότεροι στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.
Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται
Καθώς οικογένειες με αυτοκίνητα, φορτηγά και γαϊδούρια γεμάτα με τα υπάρχοντά τους κατευθύνονταν νότια από την πόλη της Γάζας, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν στην πολιορκημένη περιοχή.
Η Χαμάς είπε ότι 70 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση σε νηοπομπή που διέφυγε.
Εν τω μεταξύ, η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) είπε ότι τα στρατεύματά της πραγματοποίησαν επιδρομές στη Γάζα για να πολεμήσουν τους αντάρτες και να κυνηγήσουν περισσότερους από 120 αμάχους που απήχθησαν στην επίθεση-σοκ του περασμένου Σαββατοκύριακου από μαχητές στο νότιο Ισραήλ.
Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι χερσαία στρατεύματα επιχειρούν εντός της λωρίδας.
Αγωνία για τους αμάχους
Η εξαναγκαστική μεταφορά χιλιάδων ασθενών και τραυματιών από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς νοσοκομεία και κλινικές στο νότο του θύλακα, που έχουν ήδη κατακλυστεί, θα ήταν το «ισοδύναμο της ποινής του θανάτου», προειδοποίησε χθες Σάββατο το βράδυ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Ο οργανισμός «καταδικάζει σθεναρά τις ισραηλινές διαταγές, που επαναλήφθηκαν, να εκκενωθούν 22 νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται πάνω από 2.000 ασθενείς στη βόρεια Γάζα», τόνισε ο ΠΟΥ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας πως με δεδομένο τον κορεσμό των δομών υγείας στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «θα ήταν το ισοδύναμο της ποινής του θανάτου».
Πάνω από 1.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κυρίως άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και τουλάχιστον 130 αλλοδαπών ή ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα, ενώ τουλάχιστον 120 άνθρωποι τέθηκαν υπό ομηρία, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.
Πάνω από 2.500 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους πάνω από 700 παιδιά, ενώ άλλοι 9.500 τραυματίστηκαν, με βάση τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας στον θύλακα όπου βρίσκεται στην εξουσία η Χαμάς.
«Ο εξαναγκαστικός εκτοπισμός ασθενών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα επιδεινώσει περαιτέρω την ανθρωπιστική καταστροφή και την καταστροφή της δημόσιας υγείας σε εξέλιξη», τόνισε ο ΠΟΥ.
Αναφέρθηκε σε βαριά άρρωστους, σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή μηχανήματα αιμοδιάλυσης, σε νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες, έγκυες με επιπλοκές, που «κινδυνεύουν να υποστούν άμεση επιδείνωση της κατάστασής τους ή να πεθάνουν αν υποχρεωθούν να μετακινηθούν ή να στερηθούν τις κρίσιμες φροντίδες που τους παρέχονται κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσής τους».
Το υγειονομικό προσωπικό στη βόρεια Γάζα έχει βρεθεί αντιμέτωπο με «σπαρακτικές επιλογές», να εγκαταλείψει τους ασθενείς, να τους εκθέσει σε θανάσιμο κίνδυνο μετακινώντας τους ή να θέσει σε κίνδυνο και τη δική του ζωή μένοντας στο πλευρό τους, υπογράμμισε
«Στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας επέλεξαν να παραμείνουν και να τιμήσουν τον όρκο» του Ιπποκράτη που έχουν δώσει, να «μη βλάψουν», διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.
Το Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και, ενώ επανέλαβε την «αταλάντευτη» υποστήριξη προς το Ισραήλ, συζήτησε τον διεθνή συντονισμό για να διασφαλιστεί ότι αθώοι πολίτες έχουν πρόσβαση σε νερό, τροφή και ιατρική περίθαλψη.
Ο κ. Μπάιντεν μίλησε επίσης με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος τόνισε την επείγουσα ανάγκη να επιτραπούν επείγοντες διάδρομοι ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Στη Νέα Υόρκη, η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει τη Δευτέρα ένα σχέδιο ψηφίσματος για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς που ζητά ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και καταδικάζει τη βία κατά των αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια.
Στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ στέλνουν δεύτερο αεροπλανοφόρο και τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο «για την αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ» και «κάθε προσπάθειας να εξαπλωθεί ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς», ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν.
Το USS Eisenhower και τα πλοία συνοδείας του θα ενωθούν με το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, που αναπτύχθηκε στην περιοχή μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, επιδεικνύοντας την «ατσάλινη δέσμευση» της Ουάσιγκτον «στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την «αποφασιστικότητά της να αποτρέψει οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει την κλιμάκωση αυτού του πολέμου», ανέφερε ο κ. Όστιν στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του στο αμερικανικό Πεντάγωνο.
Οι ΗΠΑ άρχισαν εξάλλου την Κυριακή να στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων εξελιγμένων πυρομαχικών, ενώ προειδοποίησαν δυνάμεις της περιοχής εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου.
Το Ιράν προειδοποιεί πως θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες»
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποίησε μέσω X (του πρώην Twitter) χθες Σάββατο ότι αν δεν εμποδιστούν «τα εγκλήματα πολέμου» και η «γενοκτονία» των Παλαιστινίων που διαπράττονται κατ’ αυτή από το Ισραήλ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο με «πολύ σοβαρές συνέπειες».
Η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios σύμφωνα με το οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησε το Ισραήλ, με μήνυμά του που επιδόθηκε μέσω του ΟΗΕ, πως θα είναι υποχρεωμένο να αντιδράσει αν ο στρατός του προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Αν δεν σταματήσουν αμέσως τα εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία του ισραηλινού απαρτχάιντ, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να προκαλέσει λόγω εξοστρακισμού πολύ σοβαρές συνέπειες — η ευθύνη για τις οποίες θα έγκειται στον ΟΗΕ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που το οδηγούν σε αδιέξοδο», ανέφερε η μόνιμη αποστολή της Τεχεράνης στον διεθνή οργανισμό.
Το Ισραήλ συνέχιζε χθες Σάββατο προετοιμασίες για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον της Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Λωρίδα της Γάζας. Έδωσε διαταγή στους κατοίκους του βόρειου τομέα του μικρού θύλακα να φύγουν προς τον νότο, προς τα σύνορα με την Αίγυπτο, που παραμένουν κλειστά.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίζεται πως θα εξαλείψει τη Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεσή της το περασμένο Σάββατο με πάνω από 1.300 νεκρούς.
Στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα, από αέρος και με το πυροβολικό, έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας, τους σφοδρότερους που έχει υποστεί ποτέ ο θύλακας, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.500 άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει πως εργάζεται προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο και οι διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται ευρύτερα επικεντρώνονται στην αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του πολέμου, ειδικά στον Λίβανο, η μετατροπή του σε περιφερειακή ένοπλη σύρραξη.
Έχουν καταγραφεί επανειλημμένες ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ, του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν, αυτή την εβδομάδα. Είναι οι πιο πολύνεκρες μετά τον πόλεμο διάρκειας ενός μήνα το 2006.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ συναντήθηκε με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν στη Βηρυτό χθες Σάββατο, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας συναντήθηκε κατόπιν με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.
Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Axios, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ είπε πως όλες οι συναντήσεις που κάνει ο κ. Βένεσλαντ έχουν σκοπό να προωθηθούν οι προσπάθειες «να απελευθερωθούν οι όμηροι, να εξασφαλιστεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να αποφευχθεί η εξάπλωση της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή» και αυτό «συμπεριλαμβάνει τις συναντήσεις του στον Λίβανο».
Η αποστολή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ούτε την ανάρτηση της αποστολής του Ιράν.
Το Ισραήλ δρα «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας», εκτιμά το Πεκίνο
Η δράση του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς προχωρεί «πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει «να τιμωρεί συλλογικά» τους κατοίκους της Γάζας, υποστήριξε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν σήμερα.
«Η δράση του Ισραήλ προχώρησε πέραν του πεδίου της αυτοάμυνας» και οι ηγέτες του οφείλουν να σταματήσουν «να τιμωρουν συλλογικά τον πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε χθες, Σάββατο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας προς το σαουδάραβα ομόλογό του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου του.
Εξάλλου ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την περιοχή εξαιτίας της κρίσης στο Ισραήλ και τη Γάζα, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.
Ο κινέζος ειδικός απεσταλμένος Ζάι Τζουν δήλωσε στο CGTN ότι «θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία με όλα τα μέρη προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, της προστασίας των αμάχων, της αποκλιμάκωσης και της προώθησης ειρηνευτικών συνομιλιών».
Συνάντηση Μπλίνκεν -Σαλμάν
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντάται σήμερα το πρωί στο Ριάντ με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.
Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για τις 7:30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο Μπλίνκεν συναντάται με τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας κατά την τέταρτη ημέρα του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή. Εργάζεται με περιφερειακούς συμμάχους για να εμποδίσει την επέκταση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς σε μια ευρύτερη σύγκρουση και για να βοηθήσει να εξασφαλισθεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από την ισλαμιστική οργάνωση.
Ο αμερικανός υπουργός άρχισε χθες, Πέμπτη, την περιοδεία του από το Ισραήλ, εκφράζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το στενότερο σύμμαχο της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή. Έχει επισκεφθεί την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έχει συναντηθεί εκεί με ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους.
Σήμερα αναμένεται να ταξιδέψει στην Αίγυπτο.
Ρον Ντε Σάντις: Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να δεχτούν πρόσφυγες από τη Γάζα
Ο Ρον Ντε Σάντις δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να δεχτούν πρόσφυγες από τη Γάζα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι φεύγουν από το βορρά προς το νότο, μετά τις προειδοποιήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης να εκκενώσουν πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή.
Στη σκηνή μπροστά στο πλήθος των περίπου 50 ανθρώπων σε αυτήν την αγροτική πόλη νοτιοδυτικά του Ντε Μόιν, ο Ντε Σαντίς είπε ότι άλλα αραβικά κράτη πρέπει να απορροφήσουν τους πρόσφυγες. Αλλά εμβαθύνοντας στο σκεπτικό του, πρότεινε έναν σαρωτικό χαρακτηρισμό των Παλαιστινίων που δραπετεύουν.
«Αν δείτε πώς συμπεριφέρονται, δεν είναι όλοι τους η Χαμάς, αλλά είναι όλοι αντισημιτικοί. Κανείς από αυτούς δεν πιστεύει στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει», υποστήριξε αβάσιμα.