Με νόμο το Κίεβο απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα σε άρρενες έως 60 ετών
Η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν επιτρέπει στους άρρενες πολίτες σε ηλικία στράτευσης που διαμένουν στο εξωτερικό να βγουν ελεύθερα από τη χώρα
Αντιμέτωπη με την έλλειψη όπλων και στρατιωτών η Ουκρανία, την ώρα που η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της στο μέτωπο, προσπαθεί να συμπληρώσει τα κενά στις τάξεις του στρατού της έπειτα από δύο και πλέον χρόνια πολέμου απέναντι σε έναν καλύτερα εξοπλισμένο εχθρό.
Η κυβέρνηση του Κιέβου δεν επιτρέπει ήδη από την 1η Ιουνίου στους άρρενες πολίτες της που διαμένουν στο εξωτερικό και είναι σε ηλικία στράτευσης, να βγουν ελεύθερα από τη χώρα αν βρεθούν εκ νέου στην επικράτειά της, με στόχο να συμπληρωθούν τα κενά στις τάξεις του στρατού της που πολεμά κατά της Ρωσίας.
«Οι Ουκρανοί πολίτες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για τρείς και πλέον μήνες δεν θα μπορούν πλέον να ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που έχουν αποκλεισθεί από το μητρώο των στρατεύσιμων και είναι υποχρεωμένοι να καταταγούν στον στρατό εντός 30 ημερών», δήλωσε την Τετάρτη 5 Ιουνίου στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 'Αντριι Ντεμτσένκο, εκπρόσωπος των Ουκρανών συνοριοφρουρών.
Η αλλαγή του νόμου έχει στόχο να υποχρεώσει τους Ουκρανούς κατόχους άδειας παραμονής στο εξωτερικό να μην μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου, την 1η Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά την επίμαχη μείωση του ορίου ηλικίας της επιστράτευσης στα 25 έτη.
«Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται στους άρρενες Ουκρανούς πολίτες ηλικίας 18 έως 60 ετών», δήλωσε ο Ντεμτσένκο στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο νέος νόμος αναμένεται να επιτρέψει στον στρατό να συμπληρώσει τα κενά στις μονάδες του, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε στα μέσα Μαΐου, ότι η χώρα του έχει έλλειψη στρατιωτών, γεγονός που επηρεάζει το ηθικό των στρατευμάτων, τα οποία έχουν εξαντληθεί ύστερα από δύο χρόνια πολέμου.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο από την πλευρά της συνέστησε χθες, Τρίτη, στους άρρενες πολίτες της που έχουν διπλή υπηκοότητα και είναι από 18 έως 60 ετών να αποφύγουν να μεταβούν στο ουκρανικό έδαφος, καθώς κινδυνεύουν να μην μπορούν να φύγουν από εκεί, υπενθυμίζοντας ότι ο νόμος της χώρας «δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα».
Μάλιστα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο προειδοποιεί ότι «υπάρχει εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος να μην σας δοθεί άδεια να φύγετε από τη χώρα».
Οι εθελοντές που θα ενδιαφέρονταν να ενταχθούν στον ουκρανικό στρατό είναι ελάχιστοι, οι πιο παρακινημένοι εντάχθηκαν στις στρατιωτικές μονάδες κυρίως στην αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.