Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ξέμεινε από φορτηγά και επιστρατεύει γαϊδούρια και καμήλες
Ο ρωσικός στρατός για να παρακάμψει την έλλειψη φορτηγών επιστράτευσε γαϊδούρια, μουλάρια, ακόμα και βακτριανές καμήλες.

«Πενία τέχνας κατεργάζεται» λέει ο θυμόσοφος λαός και αν ισχύουν οι πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα τότε η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με κρίσιμο εξοπλισμό για τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ οι μαζικοί βομβαρδισμοί της σε ουκρανικές υποδομές δείχνουν ότι υπάρχει τεράστια επάρκεια πυρομαχικών, εκεί που εντοπίζεται πρόβλημα είναι στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Μπορεί τα κανόνια να κερδίζουν τα εύσημα για τις μάχες, αλλά η επιμελητεία είναι αυτή που χαρίζει τη νίκη στα κανόνια και οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα σε μεταφορικά μέσα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, ο ρωσικός στρατός για να παρακάμψει την έλλειψη φορτηγών επιστράτευσε πιο παραδοσιακά μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον πριν την έλευση των αυτοκινήτων. Πλέον στο μέτωπο της Ουκρανίας όλο και πιο συχνά εμφανίζονται γαϊδούρια, μουλάρια, ακόμα και βακτριανές καμήλες σε ρόλο φορτηγών. «Τα γαϊδούρια χρησιμοποιούνται από τα στρατεύματα του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη μεταφορά πυρομαχικών και προμηθειών στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, εν μέσω έλλειψης στρατιωτικών οχημάτων, σύμφωνα με Ρώσους στρατιώτες και πολεμικούς μπλόγκερ.
Τα ζώα παρασχέθηκαν απευθείας στα στρατεύματα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφεραν στο Telegram αρκετοί στρατιώτες που δεν κατονομάζονται».

Το ρωσικό κανάλι Telegram Mayorsky KortiZol δημοσίευσε ένα βίντεο στις 5 Φεβρουαρίου στο οποίο ένας Ρώσος στρατιώτης είπε ότι του έδωσαν έναν γάιδαρο. «Μας έδωσαν έναν γάιδαρο. Είναι σταθμευμένο στη διμοιρία υποστήριξης. Έχουμε *** για μεταφορά, σωστά; Εδώ είναι ένας γάιδαρος. Χρησιμοποιήστε το για να μεταφέρετε πυρομαχικά στην πρώτη γραμμή», είπε.
Ένας άλλος Ρώσος στρατιωτικός ισχυρίστηκε ότι η μονάδα του είχε λάβει τέσσερα γαϊδούρια και αστειεύτηκε για τη χρήση των ζώων στον 21ο αιώνα. «Μας φέρνουν γαϊδούρια – αληθινά! Τέσσερις από αυτούς. Δεν ξέρω πώς θα τους χωρίσουν... Χρησιμοποιούν γαϊδούρια για να μεταφέρουν πυρομαχικά. Η εντολή είναι να τους φτιάξουμε ένα μαντρί. 21ος αιώνας – θα πάμε στον πόλεμο με τα γαϊδούρια».
Η Ρωσία εκτιμάται ότι έχει χάσει περίπου 20.000 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού από την έναρξη της ολοκληρωτικής εισβολής της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια.
Οι απώλειες τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, αρμάτων μάχης, οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού – ανήλθαν σε 11.597 μονάδες, σύμφωνα με την Oryx, μια ολλανδική ερευνητική ομάδα που παρακολουθεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από αυτά, 8.720 καταστράφηκαν, 367 υπέστησαν ζημιές, 975 εγκαταλείφθηκαν και 1.535 αιχμαλωτίστηκαν.
Ο Viktor Sobolev, ένας απόστρατος στρατηγός που είναι τώρα μέλος της επιτροπής άμυνας του ρωσικού κοινοβουλίου, υπερασπίστηκε τη χρήση των ζώων.
«Υπάρχουν σήμερα μεγάλες δυσκολίες στην παροχή πυρομαχικών, στρατιωτικών προμηθειών, καθώς και τροφίμων σε μονάδες και τμήματα», είπε στην Defense Express.
«Αν χρησιμοποιούνται κάποιες μέθοδοι όπως γαϊδούρια, άλογα και ούτω καθεξής για την παράδοση πυρομαχικών και άλλων προμηθειών στην πρώτη γραμμή, αυτό είναι φυσιολογικό.
«Είναι καλύτερο να σκοτωθεί ένας γάιδαρος παρά δύο άνθρωποι που μεταφέρουν προμήθειες με ένα όχημα», είπε.
Αναφερόμενος στη χρήση τους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπενθύμισε ότι μεγάλο μέρος του πυροβολικού ήταν ιππήλατο εκείνη την εποχή.
Ένα φιλοπολεμικό ρωσικό κανάλι Telegram ρώτησε τι θα συνέβαινε εάν τα γαϊδούρια αιχμαλωτίζονταν από τον ουκρανικό στρατό.
«Θα κηρυχθεί αγνοούμενος ή αιχμάλωτος πολέμου;» έγραψε το κανάλι Dva Maiora.