Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά από τη Δύση να του δώσει «επιθετικά όπλα» - Η προειδοποίηση του Κρεμλίνου
Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Δυτικούς να δώσουν στη χώρα του "επιθετικά όπλα", "ένα μέσο αποτροπής" απέναντι στη Μόσχα, μία ημέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα είναι αφιερωμένη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης.
"Οι ένοπλες δυνάμεις μας και οι πολίτες μας κρατούν γερά επιδεικνύοντας υπεράνθρωπο θάρρος, αλλά κανείς δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς επιθετικά όπλα, χωρίς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο αποτροπής", δήλωσε ο Αντρίι Γερμάκ σε βίντεο που ανήρτησε χθες Τρίτη το βράδυ στο Telegram.
"Χωρίς ένα πρόγραμμα του είδους 'Lend-lease' δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας", εκτίμησε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξοπλισμών που είχαν συστήσει οι ΗΠΑ στις αρχές του Β' Παγκόσμιο Πολέμου για να βοηθήσουν στρατιωτικά τις συμμαχικές τους χώρες.
"Είναι αδύνατο να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τους εαυτούς μας για καιρό χωρίς ένα αξιόπιστο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ικανό να καταρρίπτει τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους του εχθρού", πρόσθεσε ο Γερμάκ.
Ωστόσο "δεν μας δίνουν τέτοιους", κατήγγειλε. "Όπως δεν μας δίνουν αεροπλάνα", σημείωσε, ένα αίτημα το οποίο προς το παρόν απορρίπτει η Δύση που δεν επιθυμεί να παρέμβει στρατιωτικά στον πόλεμο στην Ουκρανία φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την εξάπλωση της σύγκρουσης.
"Αυτός ο φόβος για την κλιμάκωση είναι κατανοητός, αλλά δεν θα βοηθήσει", εκτίμησε ο Γερμάκ.
Η κατάσταση επί του πεδίου είναι πολύ δύσκολη σε πολλές ουκρανικές πόλεις, κυρίως στη Μαριούπολη, την πόλη- λιμάνι στα νοτιοανατολικά, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 100.000 άμαχοι, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.
Κρεμλίνο: Θα ήταν "δύσκολο να διορθωθούν" οι συνέπειες από μια αντιπαράθεση Ρωσίας
Οποιαδήποτε πιθανή επαφή ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει βαριές συνέπειες, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, μετά τη δήλωση την περασμένη εβδομάδα της Βαρσοβίας ότι θα πρέπει να αποσταλεί ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ιδέα της Πολωνίας είναι απερίσκεπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη.
"Οποιαδήποτε πιθανή αντιπαράθεση ανάμεσα στα στρατεύματά μας και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει σαφείς συνέπειες που θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν", δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
Σολτς: Η ρωσική εισβολή έχει «κολλήσει»
Οι ρωσικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να προχωρήσουν στην Ουκρανία παρά τους συνεχιζόμενους σφοδρούς βομβαρδισμούς πόλεων και κωμοπόλεων, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
«Η επίθεση του Πούτιν έχει κολλήσει παρά την καταστροφή που φέρνει μέρα με την ημέρα», είπε ο κ. Σολτς προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «πρέπει να ακούσει την αλήθεια», να σταματήσει τις μάχες και να προσπαθήσει να βρει μια διπλωματική λύση. Ο πόλεμος, είπε ακόμη ο κ. Σολτς, δεν καταστρέφει μόνο την Ουκρανία, «αλλά και το μέλλον της Ρωσίας».
Ωστόσο, επανέλαβε ότι «μια διακοπή της εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία δεν είναι εφικτή από τη μία μέρα έως την άλλη», υποσχόμενος ότι η εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια «θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό».
«Με βεβιασμένες κινήσεις ωστόσο η Γερμανία θα κινδύνευε με σοβαρή ύφεση και θα απειλούνταν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», προειδοποίησε ο κ. Σολτς και τόνισε ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας «δεν πρέπει να πλήξουν την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο από ό,τι τη Ρωσία».
Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit ο γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε τον ρώσο πρόεδρο σε απευθείας συνομιλίες τους να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία.
Οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία αναπτύσσει τέτοια όπλα ή ότι οι ΗΠΑ θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν φαντάζουν "μια έμμεση απειλή ότι ο ίδιος ο Πούτιν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα", είπε ο Σολτς σύμφωνα με το δημοσίευμα. "Για τον λόγο αυτόν ήταν σημαντικό για εμένα να του πω πολύ ξεκάθαρα και άμεσα: Αυτό θα ήταν απαράδεκτο και ασυγχώρητο", δήλωσε ο καγκελάριος σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ιταλία: «Η διπλωματική προσπάθεια θα πετύχει μόνον όταν υπάρξει ειλικρινής βούληση της Μόσχας
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ενημέρωσε την ιταλική βουλή σχετικά με την στάση της κυβέρνησής του για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η διπλωματική προσπάθεια θα πετύχει μόνον όταν υπάρξει ειλικρινής βούληση της Μόσχας. Η θέλησή μας για ειρήνη συγκρούεται με εκείνη του προέδρου Πούτιν, ο οποίος δεν δείχνει ενδιαφέρον για την επίτευξη εκεχειρίας που θα επιτρέψει στις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν επιτυχώς», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος θα επαναλάβει και την στήριξη στην πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, για μια πραγματική και λειτουργική ολοκλήρωση. Όπως είπα και χθες στην βουλή όμως σε ό,τι αφορά την διαδικασία αυτή, η Ιταλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής και άλλων χωρών στην διπλωματική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη αρχίζοντας από την Κίνα, η οποία «έχει έναν ρόλο μεγάλης επιρροής στις γεωπολιτικές δυναμικές, όπως και στη διεθνή ασφάλεια».
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης υπογράμμισε ότι στην αυριανή σύνοδο θα συζητηθεί και η παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Είναι βασικής σημασίας η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ακολουθήσει και πάλι την οδό των μεταρρυθμίσεων, για να προσεγγίσει την ΕΕ», υπογράμμισε ο Ντράγκι.
Στην Ευρώπη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν για να ενισχύσει την ενότητα των Δυτικών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει αύριο Πέμπτη στην Ευρώπη, όπου θα προσπαθήσει να ενισχύσει την ενότητα των Δυτικών αλλά και να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν θα επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο καθώς θέλει να επιδείξει σκληρή στάση απέναντι στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και να τηρήσει την υπόσχεσή του να ενισχύσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ, έπειτα από την τετραετία της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.
«Τους τελευταίους μήνες η Δύση ήταν ενωμένη. Ο πρόεδρος μεταβαίνει στην Ευρώπη για να τη διαβεβαιώσει ότι παραμένουμε ενωμένοι» και για να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι και δεσμευμένοι για όσο καιρό χρειαστεί», υπογράμμισε χθες Τρίτη ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Αύριο μέσα σε μία ημέρα ο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στις Βρυξέλλες σε τρεις διεθνείς συνόδους: του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ.
«Νέες κυρώσεις»
Ο Μπάιντεν, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ευρώπη, θα συνεργαστεί «με τους συμμάχους μας για να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία και να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες» προκειμένου η Μόσχα να μην μπορέσει να τις παρακάμψει, επεσήμανε ο Σάλιβαν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης «θα εξετάσει με τους συμμάχους τις μακροπρόθεσμες διευθετήσεις» σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, συνέχισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Παράλληλα θα ανακοινώσει «μια κοινή δράση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης» και θα παρουσιάσει «την επιπλέον αμερικανική συμβολή» στην ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία και την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων.
Την Παρασκευή και το Σάββατο ο Μπάιντεν θα μεταβεί στην Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην οποία έχει καταφύγει η πλειονότητα των εκατομμυρίων Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.
Εκεί πρόκειται να συναντηθεί με Αμερικανούς στρατιώτες και με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, αλλά και με Ουκρανούς πρόσφυγες.
Τα χειρότερα έπονται
Μετά το πρώτο σοκ έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο Λευκός Οίκος γνωρίζει ότι τα χειρότερα έπονται: πρωτίστως για την Ουκρανία. Τη Δευτέρα ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ρωσία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία.
Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος έχει σχολιάσει ότι ο Πούτιν βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», ενώ τον έχει χαρακτηρίσει «εγκληματία πολέμου» ο οποίος υιοθετεί ολοένα και πιο «βίαιες» και φονικές τακτικές εναντίον των αμάχων.
Εξάλλου ένας πόλεμος που διαρκεί θα αποτελέσει πρόκληση για την ενότητα που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής οι Δυτικοί. Μετά την επιβολή των πρώτων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι δυτικές χώρες διαφωνούν για το αν θα πρέπει να επιβληθούν επιπλέον μέτρα στον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Δυσκολίες υπάρχουν και στον στρατιωτικό τομέα. Κάποιες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική και την άμυνά τους, ενώ οι ΗΠΑ και άλλες έχουν προσφέρει εξοπλισμό στην Ουκρανία. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο πώς η Δύση θα μπορέσει να στηρίξει περαιτέρω τον ουκρανικό στρατό;
Ο Μπάιντεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, για παράδειγμα με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.
Ο άλλος στόχος του Αμερικανού προέδρου θα είναι να διασφαλίσει ότι οι Δυτικοί θα μιλούν «με μία φωνή» απέναντι στην Κίνα.
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη προειδοποιήσει το Πεκίνο ότι θα του επιβληθούν κυρώσεις στην περίπτωση που θα προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία.