Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο
Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται για μία ακόμα μέρα στα χρηματιστήρια και στις αγορές εμπορευμάτων στη βαριά σκιά της ρωσοουκρανικής κρίσης. Ωστόσο η άνοδος συγκρατείται ωστόσο καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι συζητούν για μια συντονισμένη απελευθέρωση των αποθεμάτων αργού σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τη διακοπή του εφοδιασμού. Αυτή η απελευθέρωση θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 60 και 70 εκατ. βαρελιών, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης. «Αυτή η πιθανή απελευθέρωση περιορίζει τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου προς το παρόν», έγραψαν αναλυτές της Commonwealth Bank of Australia.
Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 2,4%, στα 97,99 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 2,8%, βρίσκεται στα $100,71.
Την ίδια ώρα, το ρούβλι κάλυψε το σύνολο σχεδόν των μεγάλων απωλειών που είχε χθες, ενώ και ευρύτερα οι αγορές συναλλάγματος ήταν σχετικά ήρεμες εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, με το δολάριο να υποχωρεί ελαφρά. Ορισμένοι αναλυτές απέδωσαν την ηρεμία στις συζητήσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας παρά το γεγονός ότι δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα.
Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος διαμορφωνόταν στα 93,4 ρούβλια ανά δολάριο έχοντας καλύψει σχεδόν όλη τη χθεσινή πτώση του, με τη βοήθεια της έκτακτης αύξησης του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας μετά την υποχώρηση της ισοτιμίας στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 120 ρουβλιών ανά δολάριο. Ωστόσο, το ρούβλι κινείται σε επίπεδα 30% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του 2021.
Οι επενδυτές αντίθετα καταφεύγουν στο παραδοσιακό «καταφύγιο» του χρυσού, η τιμή του οποίου σημειώνει άνοδο 0,92% στα 1.917,95 δολάρια η ουγγιά.
Σε αντίστροφη πορεία βρίσκονται οι τιμές των βασικών μετάλλων, ωστόσο αυτή του αλουμινίου (το μέταλλο που θεωρείται ότι αντανακλά την εικόνα και τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς χρησιμοποιείται παντού από τις κατασκευές, τη συσκευασία έως τις μεταφορές), κινείται χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ που σημείωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Η τιμή του αλουμινίου κινείται χαμηλότερα των 3.500 δολαρίων ο τόνος, μετά το ιστορικό υψηλό ρεκόρ των 3.525 δολαρίων χθες, ενώ κέρδη 5% παρουσιάζει και η τιμή του νικελίου.
[caption id="attachment_1923149" align="alignnone" width="2560"] FILE PHOTO: Gold bars from the vault of a bank are seen in this illustration picture taken in Zurich November 20, 2014. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo[/caption]
Πτωτικές τάσεις επικρατούν και στη σημερινή συνεδρίαση στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει μείωση της τάξης του 2,18%, ο CAC 40 στο Παρίσι δέχεται ισχυρές πιέσεις καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,39%, αντίστοιχα Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται χαμηλότερα κατά 0,67%.
Στην πρώτη γραμμή των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι κλάδοι που συνδέονται με τα ταξίδια όπως και ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Πιέσεις δέχεται και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη στιγμή που ευρωπαϊκές εταιρείες αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία.
Κλειστό για δεύτερη μέρα το χρηματιστήριο στη Μόσχα.
Πράσινα τα ταμπλό στις ασιατικές αγορές όπου ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,20%, στις 26.844,72 μονάδες, ενώ το νοτιοκορεατικό χρηματιστήριο είναι κλειστό λόγω εθνικής αργίας. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,44%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai ενισχύεται κατά 0,77%, με τον Shenzen να καταγράφει άνοδο 0,24%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 1,39%, ενώ στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,67%.
Μπλόκο του Καναδά στο ρωσικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει «κάθε εισαγωγή αργού πετρελαίου» από τη Ρωσία, εξηγώντας ότι πρόκειται για «βιομηχανία από την οποία ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι ολιγάρχες του έχουν προσποριστεί μεγάλα κέρδη».
«Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο των εσόδων του ρωσικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Μολονότι ο Καναδάς δεν εισήγαγε παρά πολύ περιορισμένες ποσότητες τα τελευταία χρόνια, το μέτρο αυτό στέλνει ισχυρό μήνυμα», συνέχισε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το 2019, ο Καναδάς εισήγε 17.870 βαρέλια ρωσικού αργού την ημέρα -επρόκειτο για το 2,6% των συνολικών καναδικών εισαγωγών πετρελαίου-, όμως το 2020 η ποσότητα αυτή μειώθηκε σχεδόν στο μηδέν, κατά τα δεδομένα της καναδικής κυβέρνησης.
Mastercard και Visa μπλοκάρουν συναλλαγές από τη Ρωσία
Η Mastercard Inc. ανακοίνωσε αργά χθες Δευτέρα πως απέκλεισε πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της δυνάμει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Η Mastercard ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ρυθμιστικούς φορείς το προσεχές διάστημα σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Υποσχέθηκε επίσης να δωρίσει 2 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της σύρραξης.
Η Visa ακολούθησε με μια ανακοίνωσή της λέγοντας ότι λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις και θα συμμορφωθεί επίσης με τυχόν πρόσθετες κυρώσεις που ενδέχεται να εφαρμοστούν.
Το Σάββατο, οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους διεμήνυσαν ότι θα αναλάβουν δράση εναντίον της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και θα αποκλείσουν πολλές από τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζας από το διεθνές σύστημα πληρωμών της ελβετικής εταιρείας SWIFT. Χθες Δευτέρα, τέθηκαν σε εφαρμογή κυρώσεις της ΕΕ στη ρωσική κεντρική τράπεζα.
Η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» τη δράση των ενόπλων δυνάμεών της στην Ουκρανία.
Πολλοί Ρώσοι έσπευσαν στα ATM και σχημάτισαν μεγάλες ουρές την Κυριακή λόγω των ανησυχιών ότι οι τραπεζικές κάρτες μπορεί να πάψουν να λειτουργούν ή ότι οι τράπεζες μπορεί να προχωρήσουν στην επιβολή ελέγχου κεφαλαίων –περιορισμού της δυνατότητας αναλήψεων– εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων. Η ρωσική κεντρική τράπεζα αύξησε θεαματικά χθες το κατευθυντήριο επιτόκιό της και έκανε γνωστό ότι θα δώσει εντολή στις εξαγωγικές εταιρείες να εκποιήσουν συναλλαγματικά αποθέματά τους.