Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων
Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκε με «μικρές θετικές εξελίξεις» που σχετίζονται με πιθανούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μιχαήλ Ποντολάκ επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν μικρές εξελίξεις όσον αφορά στον ανθρωπιστικό τομέα και ότι συνεχίστηκαν ενταντικά οι διαβουλεύσεις για το βασικό μπλοκ των κανονισμών, μαζί με την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Η δημιουργία διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο πόλεις έχει αποδειχθεί δύσκολη τις τελευταίες ημέρες, με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία ότι συνεχίζει τους βομβαρδισμούς της.
Άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να φύγουν.
Πάντως, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν προκύπτει ότι υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα που να βελτιώνει σημαντικά την κατάσταση.
Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα, αγωνία για τους αμάχους
Η εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία συνεχίζεται για ένα ακόμα 24ωρο καθώς συνεχίζει να βομβαρδίζει περιοχές αμάχων.
Η Ουκρανία μάλιστα έχει απωθήσει τις δυνάμεις εισβολής, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη Τσουχουίβ έξω από το Χάρκοβο πυρπολώντας δεκάδες ρωσικά ελικόπτερα εν μέσω της σφοδρής επίθεσης. Την ίδια στιγμή η ρωσική φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων δεκάδων χιλιομέτρων δεν φαίνεται να πλησιάζει περισσότερο στο Κίεβο, αλλά οι δυνάμεις του Βλάντιμιρ Πούτιν εξακολουθούν να περικυκλώνουν την πρωτεύουσα.
Ο στρατός της Ουκρανίας εκτιμά τώρα ότι 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις μάχες μαζί με την απώλεια 1.000 τεθωρακισμένων οχημάτων, 290 αρμάτων μάχης, 68 ελικοπτέρων, 46 αεροσκαφών και δεκάδων άλλων μηχανημάτων. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν επίσης ότι ο Πούτιν έχει δεσμεύσει το 95% των δυνάμεών του που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα.
Πάνω από 1,7 εκατ. οι πρόσφυγες
Περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί που τράπηκαν σε φυγή από την εισβολή της Ρωσίας έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Ευρώπη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, καθώς χιλιάδες άλλοι διέσχισαν τα σύνορα.
Το Reuters ανέφερε ότι η Πολωνία -η οποία έχει τη μεγαλύτερη ουκρανική κοινότητα στην κεντρική Ευρώπη- έχει δεχθεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου, με το ορόσημο να λήγει αργά την Κυριακή. «Πρόκειται για ένα εκατομμύριο ανθρώπινες τραγωδίες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους λόγω του πολέμου», έγραψε στο Twitter η πολωνική συνοριοφύλακας αργά την Κυριακή.
Συνολικά 1.735.068 άμαχοι - κυρίως γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες έμειναν σπίτι για να πολεμήσουν - έχουν μέχρι στιγμής περάσει τα σύνορα στην Κεντρική Ευρώπη, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να δει έως και πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, εάν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός της Ουκρανίας από τη Ρωσία, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell.
Αντέχει το Χάρκοβο
Η βία στη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας δεν έχει κοπάσει, με τις σειρήνες να συνεχίζουν να ηχούν όλη τη νύχτα εν μέσω έντονων αεροπορικών βομβαρδισμών. Το Χάρκοβο έχει υποστεί αδιάκοπες επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες, και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και κατέστρεψαν κτίρια κατοικιών, ιατρικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και διοικητικά κτίρια.
Η αστυνομία της περιοχής δήλωσε τη Δευτέρα ότι συνολικά 209 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο εκεί, εκ των οποίων οι 133 ήταν άμαχοι. Εάν η Ρωσία καταλάβει την πόλη, θα μπορέσει να εξαπολύσει επίθεση στο Κίεβο από άλλο μέτωπο. Οι εισαγγελείς του ΟΗΕ λένε ότι το Χάρκοβο υποβλήθηκε σε αδιάκριτους βομβαρδισμούς, σε ένα πιθανό έγκλημα πολέμου.
Στρατιωτικά πλήγματα στο χωριό Γιακοβλίβκα κατέστρεψαν 30 σπίτια, αφήνοντας τρεις νεκρούς και επτά τραυματίες, ενώ διασώστες ανέσυραν 10 ανθρώπους από τα ερείπια, σύμφωνα με τις αρχές έκτακτης ανάγκης.
Οι κάτοικοι που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να γλιτώσουν από τις οβίδες και τις βόμβες που έπεφταν συνωστίζονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό και πίεζαν στα τρένα, χωρίς πάντα να γνωρίζουν πού κατευθύνονταν. Το δημαρχείο έχει μετατραπεί σε ερείπια και πολλά τμήματα της πόλης δεν έχουν νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση. Παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς και τους βομβαρδισμούς, το Χάρκοβο παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας.
Μάχες στη Μαριούπολη
Στη Μαριούπολη, οι κάτοικοι που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στην πολιορκημένη πόλη κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που συνεχίζονται εδώ και έξι ημέρες και έχουν αποκόψει τα τρόφιμα, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και τη θέρμανση. Έχουν γίνει δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης αμάχων από την πόλη-λιμάνι, από την οποία η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εκτιμά ότι προσπαθούσαν να διαφύγουν 200.000 άνθρωποι.
Βαρύ πυροβολικό έπληξε κατοικημένες περιοχές σε άλλες μεγάλες πόλεις, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι. Τρόφιμα, νερό, φάρμακα και σχεδόν όλες οι άλλες προμήθειες ήταν σε απελπιστική έλλειψη και οι κάτοικοι πίστευαν ότι μπορούσαν να διαφύγουν όταν ανακοινώθηκε 11ωρη κατάπαυση του πυρός. Αλλά οι ρωσικές επιθέσεις έκλεισαν γρήγορα τον ανθρωπιστικό διάδρομο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Η κατάληψη της Μαριούπολης θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Κορυφαίος αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού αναφέρει ότι μία από τις ομάδες της που προσπαθούσε να οδηγήσει μια ομάδα αμάχων έξω από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης ανακάλυψε ότι ο δρόμος που επρόκειτο να βγουν έξω ήταν ναρκοθετημένος - μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».