Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι όροι Ζελένσκι για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας περιέγραψε τους όρους του για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία, απαιτώντας την αποκατάσταση των συνόρων πριν από την εισβολή, την επιστροφή περισσότερων από 5 εκατομμυρίων προσφύγων, την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη λογοδοσία των Ρώσων στρατιωτικών ηγετών.
Οι απαιτήσεις του Ζελένσκι, τις οποίες κατέθεσε κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού φόρουμ που διοργάνωσε το Chatham House, έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους στρατιωτικούς στόχους που έχουν διατυπώσει οι Ρώσοι ηγέτες καθώς επιβαρύνουν την περιοχή του Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία — προκαλώντας πρόσθετες απώλειες την Παρασκευή.
Έρχονται επίσης καθώς η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της περιμένουν πιθανές ανακοινώσεις ή δραματικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης από το Κρεμλίνο πριν από τη Δευτέρα, οπότε η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης, σε ανάμνηση της παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας και του τέλους του ευρωπαϊκού μετώπου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο ο Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, έχει προτείνει μια 15ετή περίοδο διμερών συνομιλιών για το καθεστώς της Κριμαίας κατά την οποία Ρωσία και Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις τους στην περιοχή.
Όπως υπογραμμίζει το BBC, η απάντηση του Ουκρανού προέδρου ενδεχομένως να υποδεικνύει μια προθυμία να αποδεχτεί τον ρωσικό έλεγχο της χερσονήσου στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ωστόσο είναι ασαφές τι θα σήμαινε αυτό για το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, που ήταν υπό μερικό έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.
Οι δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ διόρισαν πρεσβευτές στη Ρωσία
Περίπου δυόμιση μήνες αφού η Ρωσία αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αυτές διόρισαν πρεσβευτές στη Μόσχα.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι πλέον τα συμφέροντά τους στη Μόσχα θα εκπροσωπεί η Όλγκα Μακέγεβα, ενώ οι αρχές του Λουγκάνσκ θα στείλουν στη Ρωσία τον πρώην δημοσιογράφο Ροντιόν Μιροσνίκ. Ο Μιροσνίκ πριν χρόνια είχε εργαστεί για τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Τρεις ημέρες αφού αναγνώρισε τις δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία.
Περιορισμένες κινήσεις στα μέτωπα, νέες απόπειρες εφόδου στην Αζόφσταλ
Τα πράγματα ήταν –συγκριτικά– ήρεμα στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Στις περιφέρειες Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ «απωθήθηκαν οκτώ επιθέσεις του εχθρού» και καταστράφηκαν τρία άρματα μάχης, οκτώ πυροβόλα, επτά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ένα αυτοκίνητο και τρία μηχανήματα» του Μηχανικού του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με το επιτελείο.
Παράλληλα στον νότο, έγιναν νέες ρωσικές προσπάθειες να καταληφθούν οι εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζόφσταλ, του μόνου τομέα της Μαριούπολης όπου απομένουν ουκρανοί στρατιωτικοί.
Σε άλλα μέτωπα, η ρωσική δραστηριότητα περιορίστηκε σε βολές του πυροβολικού και πτήσεις αναγνώρισης, πάντα σύμφωνα με το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.
Στην περιοχή της Ιζιούμ, από όπου η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση προς την Κραματόρσκ, ώστε να περικυκλώσει τις ουκρανικές μονάδες στο Ντονμπάς, καταγράφηκαν πτήσεις UAVs με σκοπό τον εντοπισμό αμυντικών θέσεων.
Εξάλλου στο Χάρκοβο, που είχε 1 εκατ. κατοίκους πριν από τον πόλεμο, και σε περιοχές έξω από τη Ντανιέτσκ αναφέρθηκαν βολές του πυροβολικού και πλήγματα της ρωσικής αεροπορίας, πάντως όχι χερσαίες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.