Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοίνωσε σήμερα ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός ηγέτης, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, γνωστοποίησε ακόμη μια σκληρή ποινή κατά της Ρωσίας, έπειτα από την κήρυξη του αιματηρού πολέμου ενάντια στην Ουκρανία.
https://www.youtube.com/watch?v=riIbml4OyOY&feature=emb_logo
«Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται αποδεκτό στις ΗΠΑ» είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν και υπογράμμισε πως «Δεν θα πάρουμε μέρος στη χρηματοδότηση του πολέμου του Πούτιν».
«Σήμερα, ανακοινώνω πως οι ΗΠΑ στοχεύουν την κεντρική αρτηρία της ρωσικής οικονομίας… Ο αμερικανικός λαός θα προκαλέσει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην πολεμική μηχανή του Πούτιν».
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως το εμπάργκο θα αφορά επίσης τις εισαγωγές αερίου και ενέργειας από τη Ρωσία.
Ο Μπάιντεν είπε πως η απόφαση ελήφθη εν μέσω διαβουλεύσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ, αλλά δήλωσε επίσης ότι κάποιοι από τους Ευρωπαίους συμμάχους δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα ίδια μέτρα, εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα επηρεάσει τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς αναμένεται νέα αύξηση των τιμών του αερίου.
«Η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία. Εμείς μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα που δε μπορούν να κάνουν. Παραμένουμε ενωμένοι στο στόχο μας να συνεχίσουμε να πιέζουμε τον Πούτιν» είπε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε πως πρόκειται για «βήμα ιδιαίτερα επώδυνο». «Η ελευθερία κοστίζει αλλά έπρεπε να κάνω αυτό το βήμα μιλώντας με τον Ζελένσκι και βλέποντας αυτή την κατάσταση».
«Δώσαμε 1 δις δολάρια συν οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ και συντονισμό για την παράδοση οπλισμού από τους συμμάχους. Θα χρειαστεί βοήθεια για τους δεκάδες χιλιάδες που φεύγουν σε γειτονικές χώρες».
«Καθιστώ σαφές ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται την ευθύνη για τους πρόσφυγες ώστε να μην υποστούν όλο το κόστος οι χώρες της ΕΕ».
Τα βήματα που θα πάρουν οι ΗΠΑ μαζί με άλλες χώρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάιντεν:
Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το ιστορικό πακέτο κυρώσεων που αυτή τη στιγμή δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη ρωσική οικονομία. Το ρούβλι έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του και εμποδίζουμε τη ρωσική κεντρική τράπεζα να κάνει οποιεσδήποτε συναλλαγές για να υποστηρίξει το ρούβλι, έχουμε κλείσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνολογίες, επιβάλαμε κυρώσεις για τους ολιγάρχες.
Από τη στιγμή που ο Πούτιν ξεκίνησε να ασκεί την πίεση στα σύνορα της Ουκρανίας άρχισε να ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης και θα συνεχίσει να ανεβαίνει ό,τι και να κάνουμε. Απελευθερώσαμε 60 εκ. Βαρέλια από τα αποθέματα, εκ των οποίων τα 30 είναι από αμερικανικά αποθέματα.
Η ρωσική επίθεση κοστίζει σε όλους και δεν είναι η ώρα που θα επιτρέψουμε να κερδοσκοπεί κάποιος εις βάρος του αμερικανικού λαού. Δε θέλω κάποιος να αποκομίσει πλεονέκτημα από αυτή την κατάσταση.
«Δεν αληθεύει ότι έχουμε καθυστερήσει την παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου. Το 90% της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ γίνεται σε χερσαίες περιοχές που δεν ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
«Ο Πούτιν συνεχίζει τη δολοφονική του πρακτικά αδιαφορώντας για το κόστος και για τον πυρηνικό κίνδυνο».
«Η Ουκρανία δε θα καταγραφεί στην ιστορία σαν νίκη του Πούτιν. Μπορεί να πάρει μια πόλη, αλλά θα δε πάρει την Ουκρανία».
Και η Βρετανία ανακοινώνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Την ίδια ημέρα, πάντως, αναμένονται ανακοινώσεις και από τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με ένα σχέδιο σταδιακής απομάκρυνσης της χώρας από το ρωσικό πετρέλαιο.
Η Βρετανία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε το Politico επικαλούμενο αξιωματούχους του Γουάιτχολ. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα. Το Politico ανέφερε ότι θα δοθεί περιθώριο πολλών μηνών μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση, ώστε να μπορέσει η παγκόσμια αγορά να προσαρμοστεί και να σταματήσει ο κόσμος να αγοράζει βενζίνη λόγω πανικού. Δεν θα απαγορευτούν ταυτόχρονα οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά αυτό είναι κάτι που συζητείται ακόμη από τη βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα χαράξει μια νέα στρατηγική για τον ενεργειακό εφοδιασμό καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη άνοδος των τιμών επιταχύνουν την ανάγκη για νέες πηγές ενέργειας και για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.
Εκκλήσεις Ζελένσκι για αποκλεισμό των ρωσικών προϊόντων
Έχουν προηγηθεί εκκλήσεις από του πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για έναν αποκλεισμό των εισαγωγών ρωσικών προϊόντων, στο πλαίσιο των αυξανόμενων κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία από την ημέρα της εισβολής της σε ουκρανικά εδάφη.
Οι New York Times μετέδωσαν νωρίτερα ρεπορτάζ, επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου, που ανέφερε ότι η κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου έρχεται μετά από έντονες πιέσεις γερουσιαστών και βουλευτών και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ για να αυξηθεί η ισχύς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Η Ρωσία έχει απειλήσει να διακόψει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση, εάν επιβληθεί απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Παράλληλα, σήμερα, Τρίτη, η Shell δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να σταματήσει όλες τις spot αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός ζήτησε συγγνώμη για την αγορά ενός φορτίου του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλές τιμές, λέγοντας ότι η απόφαση «δεν ήταν η σωστή».