Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν απειλεί τις χώρες που στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στους Ουκρανούς
Ιδιαίτερα σκληρή είναι η απάντηση της Μόσχας στις Βρυξέλλες για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο, με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να διαμηνύει ότι η απάντηση της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σκληρή και πως «όσοι παρέχουν όπλα στην Ουκρανία, θα φέρουν και την ευθύνη αν αυτά χρησιμοποιηθούν», ενώ μαίνονται οι εχθροπραξίες στην ουκρανική επικράτεια για πέμπτο εικοσιτετράωρο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραβίαση των ενωσιακών κοινών κανόνων για τον έλεγχο της εξαγωγής στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού και την καθιστά συνυπεύθυνη για την αθέτηση της Συμφωνίας του Μινσκ από ουκρανικής πλευράς.
«Για πολλά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το πρόσχημα του "ειρηνοποιού", χρηματοδότησε γενναιόδωρα το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο ήρθε στην εξουσία ως αποτέλεσμα ενός αντισυνταγματικού πραξικοπήματος. Παρακολούθησε σιωπηλά την εξόντωση του πληθυσμού στο Ντονμπάς, τον στραγγαλισμό των ρωσόφωνων στην Ουκρανία» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
«Η ΕΕ αγνόησε τις συνεχείς εκκλήσεις μας να δώσει προσοχή στην κυριαρχία των Ναζί στην εξουσία της Ουκρανίας, τον κοινωνικοοικονομικό αποκλεισμό και τις δολοφονίες αμάχων στα νοτιοανατολικά της χώρας. Συνδέοντας όλες τις προοπτικές για σχέσεις με τη Ρωσία με την εφαρμογή της δέσμης μέτρων του Μινσκ, δεν έκαναν τίποτα για να ενθαρρύνουν το Κίεβο να αρχίσει να εφαρμόζει τα βασικά στοιχεία του. Ταυτόχρονα, έδωσαν στις αρχές του Κιέβου χρήματα και καθεστώς χωρίς βίζα. Επέκτειναν τις αντιρωσικές κυρώσεις με αμφίβολα προσχήματα» προστίθεται.
«Τώρα, όμως, οι μάσκες έχουν πέσει. Η απόφαση της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει τις παραδόσεις φονικών όπλων στον ουκρανικό στρατό είναι αυτοαποκαλυπτική. Σηματοδοτεί το τέλος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως "ειρηνιστικού" εγχειρήματος για τη συμφιλίωση των ευρωπαϊκών λαών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τάχθηκαν στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο εξαπέλυσε μια πολιτική γενοκτονίας εναντίον μέρους του ίδιου του πληθυσμού του» σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ και τονίζει:
«Οι πολίτες και οι δομές της ΕΕ που εμπλέκονται στην προμήθεια θανατηφόρων όπλων και καυσίμων στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι υπεύθυνοι για τυχόν συνέπειες τέτοιων ενεργειών στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
«Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση. Η Ρωσία θα συνεχίσει να διασφαλίζει την υλοποίηση ζωτικών εθνικών συμφερόντων χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κυρώσεις και τις απειλές τους», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Αυτές οι χώρες έχουν στείλει βοήθεια
ΗΠΑ: Στρατιωτική βοήθεια 350 εκατ. δολαρίων για αντιαεροπορικά και αντιαρματικά συστήματα
Καναδάς: Δάνειο 394.000.000 δολαρίων και οπλικά συστήματα.
Γαλλία: Αντιαεροπορικά συστήματα, ψηφιακά όπλα και καύσιμα.
Γερμανία: 1.000 αντιαρματικά συστήματα, 500 πυραύλους Στίνγκερ, 9 Χόβιτσερ, 14 εξοπλισμένα οχήματα, 10.000 τόνους καυσίμων
Βέλγιο: 3.000 αυτόματα όπλα, 200 αντιαρματικά, 3.800 τόνους καυσίμων
Ολλανδία: 200 Στίνγκερ, όπλα ελεύθερων σκοπευτών, κράνη, 20 εκ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας
Ιταλία: 110.000.000 ευρώ
Τσεχία: 4.000 όλμους, 30.000 πιστόλια, 7.000 πυροβόλα όπλα, 3.000 αυτόματα όπλα και εκατομμύρια σφαίρες
Πορτογαλία: Κιάλια νυκτερινής όρασης, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, G3
Ελλάδα: Αμυντικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια
Ρουμανία: Αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και ιατρική περίθαλψη τραυματιών σε 11 στρατιωτικά νοσοκομεία
Ισπανία: Ιατρικό και αμυντικό εξοπλισμό
Ισραήλ: 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας
Νορβηγία: Θα στείλει όπλα χωρίς να έχει δώσει παραπάνω λεπτομέρειες.