Πόλεμος στην Ελλάδα: Το σχέδιο αν «ηχήσουν οι σειρήνες» - Το μετρό «καταφύγιο»
Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου ήχησαν και πάλι δοκιμαστικά οι σειρήνες τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά, φέτος την ίδια ώρα ήχησαν και οι καμπάνες των εκκλησιών. Λίγοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν αν ηχήσουν οι σειρήνες σε περίπτωση πολέμου, ενώ ακόμα λιγότεροι ξέρουν που βρίσκονται τα καταφύγια.
Τα καταφύγια της Αθήνας
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», στην Αθήνα υπάρχουν 992 καταφύγια τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενήσουν από 280.000 έως 360.000 κατοίκους της πρωτεύουσας. Κάποια εξ αυτών είναι δημόσια και διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό: ύδρευση, αποχέτευση, σύστημα εξαερισμού, ακόμα και ιατρείο.
Άλλα είναι ιδιωτικά και πολλές φορές αποτελούν χώρους που, σε καιρό ειρήνης, χρησιμοποιούνται για να καλύψουν άλλες ανάγκες. Έτσι, ένα πάρκινγκ ή η αποθήκη μιας επιχείρησης μπορούν να λειτουργήσουν ως τόποι καταφυγής και προστασίας άμαχου πληθυσμού, αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να τα εκκενώσει – όπως υποχρεούται – σε περίπτωση ανάγκης εντός 24 ωρών.
Οι πολίτες που συμμετέχουν στις ανοιχτές εκπαιδεύσεις Πολιτικής Άμυνας κάθε χρόνο μαθαίνουν πού πρέπει να απευθυνθούν όταν ηχήσει ο συναγερμός, καθώς και σε ποιους χώρους συγκέντρωσης κοινού θα αναρτηθούν χάρτες και οδηγίες.
Η ακριβής τοποθεσία των καταφυγίων παραμένει απόρρητη. Η λίστα των καταφυγίων ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια, καθώς λόγω της οικοδομικής δραστηριότητας αλλάζει συνεχώς.
Το μετρό
Σημειώνεται πως ένα ασφαλές καταφύγιο θεωρείται και το μετρό. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πολίτες μπορούν να αναζητήσουν προστασία όχι μόνο στις πλατφόρμες έκδοσης εισιτηρίων και τις αποβάθρες, αλλά – υπό προϋποθέσεις – και στις μήκους πολλών χιλιομέτρων σήραγγες.
Από το 1936 έως το 1956 παρέμενε σε ισχύ ο νόμος για την υποχρεωτική κατασκευή καταφυγίων στις νέες οικοδομές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 150 άτομα χωρά το καταφύγιο στην οδό Βουλής και 400 περίπου άτομα χωρά καταφύγιο στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης.
Αρχίζει εκπαίδευση στην Πολιτική Άμυνα στους Δήμους
Σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2021, σε κάθε δήμο συστήνεται Γραφείο Πολιτικής Άμυνας ενώ η ενεργοποίησή τους ξεκίνησε έναν χρόνο αργότερα.
Ουσιαστικά, η ΕΛ.ΑΣ θα ξεκινήσει εκπαίδευση των υπαλλήλων και πολιτών οι οποίοι θα συνδράμουν τους αμάχους σε περίπτωση πολέμου.
Οι δήμοι θεωρείται ότι θα φροντίσουν για την καθοδήγηση των πολιτών, για συντήρηση και τροφοδοσία τυχόν καταφυγίων και άλλες λεπτομέρειες για την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού.
Στα τέλη Νοεμβρίου θα γίνει εκπαίδευση από την ΕΛ.ΑΣ στο δήμο Διονύσου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση. Ανάλογη πρακτική θα ακολουθηθεί και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας.