«Σφάζονται» New York Times και OpenAI για «κλοπή» και «χακάρισμα»
Νέες εξελίξεις σημειώθηκαν στη δικαστική κόντρα μεταξύ New York Times και OpenAI, καθώς ο κολοσσός της τεχνητής νοημοσύνης ζήτησε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει μέρη της αγωγής των New York Times για πνευματικά δικαιώματα εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι η εφημερίδα «χακάρισε» το chatbot του ChatGPT και άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να δημιουργήσει παραπλανητικά στοιχεία για την υπόθεση.
Το OpenAI δήλωσε σε μια κατάθεση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν τη Δευτέρα 26/2 ότι οι Times προκάλεσαν οι ίδιοι το ChatGPT να αναπαράγει το υλικό της μέσω «παραπλανητικών προτροπών που παραβιάζουν κατάφωρα τους όρους χρήσης του OpenAI».
«Οι ισχυρισμοί στην καταγγελία των Times δεν πληρούν τα περίφημα αυστηρά δημοσιογραφικά τους πρότυπα», ανέφερε το OpenAI. «Η αλήθεια, που θα αποκαλυφθεί στην πορεία αυτής της υπόθεσης, είναι ότι οι Times πλήρωσαν κάποιον για να χακάρει τα προϊόντα του OpenAI».
Το OpenAI δεν κατονόμασε το «νοικιασμένο όπλο» το οποίο οι Times χρησιμοποίησαν, όπως υποστηρίζει, για να χειραγωγήσουν τα συστήματά του, ενώ δεν κατηγόρησε την εφημερίδα ότι παραβίασε οποιονδήποτε νόμο κατά του hacking.
Οι Times μήνυσαν το OpenAI και τον μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό υποστηρικτή του, τη Microsoft τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποίησαν εκατομμύρια άρθρα του χωρίς άδεια για να εκπαιδεύσουν chatbot προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες στους χρήστες.
Η καταγγελία των New York Times ανέφερε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες το OpenAI και τα chatbots της Microsoft έδωσαν στους χρήστες σχεδόν επί λέξει αποσπάσματα των άρθρων τους, όταν τους ζητήθηκε. Κατηγόρησε την OpenAI και τη Microsoft ότι προσπάθησαν «να κάνουν δωρεάν την τεράστια επένδυση των Times στη δημοσιογραφία της» και να δημιουργήσουν ένα υποκατάστατο για την εφημερίδα.
«Οι Times δεν μπορούν να εμποδίσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τα γεγονότα, όπως και ένας ειδησεογραφικός οργανισμός δεν μπορεί να εμποδίσει τους ίδιους τους Times να αναπαραγάγουν γεγονότα, ενώ δεν είχαν ρόλο στη διερεύνησή τους», δήλωσε από την πλευρά της η OpenAI.
Οι New York Times είναι μεταξύ πολλών κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων που έχουν μηνύσει εταιρείες τεχνολογίας για φερόμενη κατάχρηση της δουλειάς τους στην εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης. Άλλοι που έχουν κάνει παρόμοιες νομικές ενέργειες κατά των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης είναι συγγραφείς, εικαστικοί και μουσικοί παραγωγοί.
Από την πλευρά τους, οι εταιρείες τεχνολογίας AI υποστηρίζουν ότι κάνουν δίκαιη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και ότι οι αγωγές απειλούν την ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας.