«Πόλεμος» κυβέρνησης - Νίκου Ανδρουλάκη για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια
Στα χαρακώματα βρίσκονται κυβέρνηση και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο περί μη κρατικών Πανεπιστημίων. Η αντιπαράθεση κορυφώνεται με δηλώσεις εκατέρωθεν. Η κυβέρνηση καταλογίζει «παρωχημένο λόγο» και υιοθέτηση της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος από την πλευρά του καταγγέλλει «εξόφθαλμη διευθέτηση συμφερόντων»
Χαρακτηριστική της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Αποδεικνύεται τελικά ότι πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης και έκανε λόγο για «επιχειρηματολογία κενή περιεχομένου» και «παρωχημένο λόγο με ύφος μηδενισμού».
«Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να επαναφέρει το "όχι σε όλα"»
Σχολιάζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα περί «διευθέτησης συμφερόντων» που είπε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζει:
«Μιλά λοιπόν για διευθέτηση συμφερόντων ο κύριος Ανδρουλάκης. Λέει από πριν ότι θα καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο και επειδή καλύτερα είναι τα δεδομένα από τα λόγια του αέρα, εγώ θα σας πω ότι με βάση αυτά τα οποία προβλέπουν τα άρθρα του νομοσχεδίου, προτίθεται να καταψηφίσει και το λέει μάλιστα και προκαταβολικά ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ένα νομοσχέδιο το οποίο παραπάνω από 70% των άρθρων του αναφέρονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο».
Μάλιστα, προσθέτει ότι ως απόφοιτος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης ο κ. Ανδρουλάκης, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ξεκινάει με τη στήριξη του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου.
«Οι πολίτες έχουν απορρίψει τη μηδενιστική λογική, έχουν απορρίψει το "όχι σε όλα"», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έστρεψε ξανά τα βέλη του στον κ. Ανδρουλάκη. «Η χώρα θα προχωρήσει μπροστά», δήλωσε.
Επιπλέον, ο Παύλος Μαρινάκης αποκρούει τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, λέγοντας: «Φέρνουμε ένα απόλυτο συνταγματικό νομοσχέδιο και δεν το λένε μόνο η συνταγματολόγοι που μπορεί να έχουν ταχθεί στο χώρο των ευρύτερων της κεντροδεξιάς, το λέει ο κύριος Βενιζέλος, το λέει ο κύριος Αλιβιζάτος».
Τι προηγήθηκε - Η στάση του ΠΑΣΟΚ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, με το ΠΑΣΟΚ να αντιπροτείνει για την τριτοβάθμια παιδεία, το λεγόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο» που διατηρεί, όπως τονίζει το κόμμα, την παιδεία «ως κοινωνικό αγαθό» κι όχι απλώς ως «μπίζνες».
Μάλιστα, ο ίδιος αρνείται αρνήθηκε πως έχει αλλάξει η θέση του κόμματος. «Συμφωνούμε – και το λέω και σήμερα από εδώ – να γίνουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, -υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά-, με αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας. Αυτό έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό λέει το πρόγραμμά μας τα τελευταία χρόνια, αυτό λέω κι εγώ. Αυτή είναι η θέση μας» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.
«Αυτή τη στιγμή γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων», είπε, «και συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι. Δεν περίμενα αυτήν τη ρύθμιση, που είναι εξόφθαλμα διευθέτηση συμφερόντων. Περίμενα κάτι πιο στέρεο και αντικειμενικό. Εγώ είμαι υπουργός για να το αλλάξω; Εγώ βρήκα αυτά τα συμφέροντα να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα; Εγώ τους είπα πριν από ένα χρόνο να πάνε να πάρουν οικόπεδα και ΙΕΚ για να είναι έτοιμοι; Είμαστε σε άλλη χώρα;».
Θέμα κομματικής πειθαρχίας
Σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε προ δύο εβδομάδων το Ινστιτούτο InSocial του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης είχε υποστηρίξει την ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων ΑΕΙ και όσον αφορά την ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είχε παραπέμψει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα- πριν από την κατάθεση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου- ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νόμο Πιερρακάκη.
Υπέρ της ψήφισης του νόμου έχει ταχθεί η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ δεν αποκλείεται και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος να τοποθετηθεί σχετικά κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας για το ίδιο θέμα.
Το θέμα επομένως της κομματικής πειθαρχίας πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Στο νομοσχέδιο αυτό, όπως και στα υπόλοιπα, δεν μπορεί να ψηφίζει ο καθένας κατά το δοκούν» ανέφεραν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.