Πόλεμος Ισραήλ: Ποιοι είναι οι παίκτες στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής
Το θέμα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης – γνωστό σε όλους ως Μεσανατολικό – είναι ένας τεράστιος γρίφος, που εμπλέκει πολλές χώρες, πολλά συμφέροντα και, κυρίως, πολλές διαφορετικές κοσμοθεωρίες.
Διαβάστε μία ανασκόπηση των κύριων παικτών στο Μεσανατολικό:
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Εκτός από την απελευθέρωση ομήρων, στόχος είναι η ασφαλής έξοδος αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας. Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εντός του αυτόνομου παλαιστινιακού αυτού θύλακα, που εδώ και 17 χρόνια τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς και τον εξοντωτικό αποκλεισμό του Ισραήλ.
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Δεν υπάρχει καμία προοπτική μετακίνησης των αμάχων προς Δυτική Όχθη, που είναι και το κυρίως τμήμα των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών. Οι δύο περιοχές (Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Όχθη) δεν ενώνονται εδαφικά και η Δυτική Όχθη ελέγχεται από την αντίπαλη παλαιστινιακή δύναμη της Φατάχ, που μένει πάντα αμέτοχη στους πολέμους της Χαμάς με το Ισραήλ. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η χθεσινή δήλωση του Μαχμούτ Αμπάς που κάλεσε και τις «δύο πλευρές» να σταματήσουν τις βιαιότητες.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η μόνη διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφας βρίσκεται προς την Αίγυπτο, όμως το Κάιρο αποποιείται την ανάληψη αυτής της ευθύνης γιατί φοβάται ότι αν οι άμαχοι εγκαταλείψουν μαζικά τη Γάζα κινδυνεύει να χαθεί ο στόχος της ίδρυσης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
ΙΡΑΝ – ΛΙΒΑΝΟΣ – ΣΥΡΙΑ:
Το αδιέξοδο αυτό και η πορεία προς μία γενικευμένη επίθεση του Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα εξυπηρετεί πλήρως το Ιράν, το οποίο έχει δημόσια ζητήσει τον αφανισμό του Ισραήλ από τον χάρτη. Η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να δυσκολέψει τον ισραηλινό στρατό, βάζοντας τις δυνάμεις της Χεμπολάχ σε Λίβανο και Συρία να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Βρίσκεται στην πιο αμήχανη θέση, ενδεχομένως από την εποχή της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, στην Πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης. Εκεί που ήταν έτοιμη να κλείσει συμφωνία με το Ισραήλ, τώρα βρίσκεται στη δύσκολη θέση να προσπαθεί να «πάρει τηλέφωνο» στο Ιράν και να αναγνωρίσει ότι θα προτάξει την προστασία των Παλαιστινίων έναντι του Ισραήλ.
Η Σαουδική Αραβία είναι το αντίπαλον δέος του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Είναι πανίσχυρη και ίσως η μόνη χώρα που δεν επιθυμεί την κλιμάκωση. Βλέπει την ευκαιρία για ιστορική εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ να χάνεται και βλέπει τον κίνδυνο αν δεν στηρίξει τους Παλαιστινίους να βρεθεί αντιμέτωπη με λαϊκή οργή (κάτι που ισχύει και για τις υπόλοιπες αραβικές χώρες που έχουν συμφωνήσει σε αποκατάσταση σχέσεων με Ισραήλ).
ΡΩΣΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ
Στο βάθος όλου αυτού του σύνθετου παζλ, οι μόνο ικανοποιημένοι για να διατηρηθεί το στάτους κβο στην περιοχή και το Παλαιστινιακό ανεπίλυτο, είναι όσοι βρίσκονται στον ίδιο άξονα με το Ιράν, δηλαδή η Ρωσία και η Τουρκία, επειδή είδαν την ευκαιρία να υποδείξουν ως υπεύθυνη για την νέα ανάφλεξη τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.