Ποιος ήταν ο Μιχαήλ de Grece, ο πρώτος από την τέως βασιλική οικογένεια που χρησιμοποίησε το επίθετο
O Μισέλ Ντε Γκρες άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο των Αθηνών σε ηλικία 85 ετών.
Ντε Γκρες (de Grece) είναι το επίθετο που θα χρησιμοποιούν πλέον τα μέλη της πρώτη βασιλικής οικογένειας, που έτσι ενεργοποιούν την ελληνική ιθαγένεια και εγγράφονται στο Μητρώο Ελλήνων πολιτών. Η αίτηση κατατέθηκε στον ληξίαρχο και αναμένονται πλέον οι τυπικές αποφάσεις και διαδικασίες.
Το επίθετο, που στα γαλλικά σημαίνει "Της Ελλάδος", χρησιμοποίησε πρώτος ο Μιχαήλ ντε Γκρες ή πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος, ο γνωστός στο εξωτερικό- όπου υπήρξε επιτυχημένος συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων και βιογραφιών- Michel de Grece.
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδος και της Δανίας, το μόνο μέλος της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας που δεν έφυγε από την Ελλάδα, μετά το αντι-κίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967, με το οποίο επιχείρησε ο Κωνσταντίνος να ανατρέψει την Χούντα ενώ ήταν -μέχρι χθες- το μόνο μέλος του πρώην ελληνικού βασιλικού Οίκου με ελληνική υπηκοότητα, δηλωμένος στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων ως Μιχαήλ ντε Γκρες.
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1939. Ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας και της Δανίας (1888-1940) ήταν ο πέμπτος γιος του Γεωργίου Α΄ και της βασίλισσας Όλγας, και κατά δυο δεκαετίες μικρότερος αδελφός του Κωνσταντίνου Α’. Η μητέρα του Μιχαήλ, Φραγκίσκη της Ορλεάνης, ήταν κόρη του Ιωάννη από τον Οίκο των Βουρβόνων-Ορλεάνης (Maison de Bourbon-Orléans), δούκα του Γκιζ.
Ο πατέρας του απεβίωσε, όταν ο Μιχαήλ ήταν μωρό, μόλις ενός έτους. Στις αρχές του 1940, μετά τον θάνατο του Πρίγκιπα Χριστόφορου, η Φραγκίσκη είχε σχεδιάσει την εγκατάστασή της, με τον γιο της Μιχαήλ, στη Ελλάδα. Όμως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη ξεσπάσει από τις αρχές του καλοκαιριού του 1940 και έτσι ο Γεώργιος Β΄ της Ελλάδας την ειδοποίησε να εγκαταλείψει τάχιστα την Ιταλία. Έτσι ο Μιχαήλ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Λαράς του Ισπανικού Μαρόκου και στη Μάλαγα της Ισπανίας, ενώ το 1948, μαζί με την μητέρα του Φραγκίσκη μετακόμισαν στο Παρίσι. Πέντε χρόνια αργότερα, η μητέρα του φεύγει από τη ζωή και την κηδεμονία του αναλαμβάνει ο θείος του.
Σε ηλικία 25 ετών, έχοντας λάβει το πτυχίο του στις Πολιτικές Επιστήμες από πανεπιστήμιο της Ιταλίας, καταφθάνει στην Ελλάδα όπου και υπηρετεί για τέσσερα χρόνια στον στρατό. Εκείνη την περίοδο, διέμενε στο Τατόι.
Το 1965, ο Μισέλ ντε Γκρες ερωτεύεται σφοδρά και παντρεύεται την καλλιτέχνιδα Μαρίνα Καρέλλα διάσημη ζωγράφο, γλύπτρια και σκηνογράφο, μαθήτρια του Γιάννη Τσαρούχη.
Ο γάμος αυτός αναγνωρίσθηκε από τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄, αφού πρώτα ο Μιχαήλ παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του στον Ελληνικό Θρόνο. Με το γάμο του έφυγε από το Ανάκτορο του Τατοΐου και ζούσε με τη σύζυγό του στο Μαρούσι.
Το ζευγάρι απέκτησε δυο κόρες λίγα χρόνια αργότερα, την Όλγα γεννηθείσα το 1971 και την Αλεξάνδρα, γεννηθείσα το 1968.
Ο Μισέλ Ντε Γκρες ξεκίνησε την καριέρα του ως ιστορικός αλλά και ως συγγραφέας το μακρινό 1970 όταν μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ γραπτού λόγου και ιστορικής έρευνας. Καταπιάνονταν με ποικίλα θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, τους ήρωες της Επανάστασης, τους Λουδοβίκους και τους Τσάρους αλλά και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Γαλλική εφημερίδα τον αποκαλούσε, τη δεκαετία του 1980, "συγγραφέα των αεροπορικών μπεστ-σέλερ", με την έννοια του ότι δεν υπήρχε επιβάτης αεροπλάνου, που να μην είχε μαζί του το μυθιστόρημα "La nuit du serail", την ιστορία της μικρής Γαλλίδας Αιμέ Ντυμπύκ, που την έπιασαν οι πειρατές και έφθασε να γίνει βαλιντέ-σουλτάνα, δηλαδή βασιλομήτωρ (μητέρα του σουλτάνου). Υπολογίζεται ότι αυτό το μυθιστόρημα του Μιχαήλ έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα.
Ακολούθησαν ιστορικά μυθιστορήματα για τη μαχαρανή του Τζάνση, για τη Θεοδώρα, για τη Μπουμπουλίνα , για τον τελευταίο σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β΄, όπου υποστηρίζει ότι δεν ευθυνόταν για τη σφαγή των Αρμενίων ή ακόμα για την αυτοκράτειρα Καρλότα του Μεξικού, που έζησε 60 χρόνια μέσα στην τρέλα.
O Μισέλ Ντε Γκρες άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο των Αθηνών σε ηλικία 85 ετών.
Ο πρίγκιπας Μιχαήλ, το τελευταίο εν ζωή εγγόνι, του πρίγκιπα Γεώργιου Α' στην Ελλάδα, είχε δώσει μια σπάνια συνέντευξη στην εκπομπή «Τετ - α - Τετ» και τον Τάσο Τρύφωνος.