Ποιος είναι ο ποδοσφαιρόφιλος σύμβουλος της Κάμαλα Χάρις που λατρεύει την Ευρώπη
Ο Φιλ Γκόρντον είναι φανατικός φίλος της Γαλλίας και της... μπάλας - Είναι ένας από τους λόγους που η ΕΕ ελπίζει να εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Κάμαλα Χάρις είναι ένας πραγματικός γνώστης της Ευρώπης και των ευρω-ατλαντικών σχέσεων.
Ο άνθρωπος που προορίζεται για Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, αν η Κάμαλα Χάρις κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, μιλάει τέσσερις ευρωπαϊκές γλώσσες, έκανε το διδακτορικό του στο Σαρλ ντε Γκωλ και μετέφρασε βιβλίο του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
Η μετάβαση της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάθε φορά μία στιγμή έντασης για τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν το φόβο ότι η Γηραιά Ήπειρος θα μείνει εκτός εξελίξεων, σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον επικεντρώσει την προσοχή της στην Ασία.
Αυτός είναι και ο λόγος που ελπίζουν ότι ο Φιλ Γκόρντον, με το παρατσούκλι ο «Ευρωπαίος», θα αναλάβει αυτή την τόσο κορυφαία θέση ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Κάμαλα Χάρις.
Γιατί τον αποκαλούν «Ευρωπαίο»
Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι έχασαν ένα σημαντικό σύμμαχο όταν ο Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο τον προηγούμενο μήνα, καθώς η Χάρις – γεννημένη στη Δυτική Όχθη των ΗΠΑ εξελέγη Γερουσιαστής σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου – δεν έχει την ίδια ευρωπαϊκή εμπειρία με τον Πρόεδρο.
Ο Γκόρντον, όμως, έχει. Και με την αγάπη που νοιώθει για την Ευρώπη, ο 61χρονος διπλωμάτης καριέρας είναι ένα σπάνιο πλέον είδος στην Ουάσιγκτον.
Έχει γράψει για τις πυρηνικές και αμυντικές πολιτικές του Γάλλου στρατηγού και μετέπειτα προέδρου της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκωλ, ίδρυσε το Κέντρο για τις ΗΠΑ και της Ευρώπη στο περίφημο Ινστιτούτο Brookings της Ουάσιγκτον και έφτασε να γίνει υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής και Ευρασιατικής πολιτικής στην πρώτη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. Επίσης, υπηρέτησε στην ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.
Ειδικοί θεωρούν ότι ενδεχόμενη επιλογή του Φιλ Γκόρντον θα ικανοποιούσε τους Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος δε θεωρεί πια ότι η ευρωπαϊκή πολιτική είναι το άλφα και το ωμέγα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
ΕΕ: Καταστροφικό να επανεκλεγεί ο Τραμπ
Από την άλλη, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το διακύβευμα των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Ενδεχόμενη νίκη, λέει το Politico, του Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγούσε σε απομόνωση την Ουάσιγκτον – ενδεχόμενο που οι Ευρωπαίοι περιγράφουν ως «καταστροφικό».
Όσον αφορά την αγάπη του Γκόρντον για την Ευρώπη, η αιτία δεν είναι μόνο η πολιτική. Είναι και ποδοσφαιρική. Ο ίδιος είναι λάτρης του αθλήματος που δεν είναι και τόσο δημοφιλές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού: το ποδόσφαιρο.
Ένας Γάλλος διπλωμάτης θυμάται ότι έπαιζαν ποδόσφαιρο με τον Γκόρντον στο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον το 2003, μαζί με τον τωρινό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και τον Ρόμπερτ Μάλλεϊ, πρώην ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Ιράν.
Τον Ιούνιο του 2012, είχε πάρει την τότε υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, σε ημιτελικό αγώνα του Euro σε ένα μπαρ γεμάτο Γερμανούς, μετά από δείπνο στην Αγία Πετρούπολη με τον Σάλιβαν και τον τότε Αμερικανό πρέσβη στη Ρωσία, Μάικλ Μακ Φολ.
Η ανταλλαγή φοιτητών που οδήγησε στην αγάπη για τη Γαλλία
Οι σχέσεις του Γκόρντον με τη Γηραιά Ήπειρο ξεκίνησαν στα φοιτητικά του χρόνια. Έμαθε γαλλικά στο Πανεπιστήμιο (μιλάει επίσης γερμανικά, ιταλικά και κάποια ισπανικά) και πήγε στη μεσαιωνική πόλη της Τουρ σε ανταλλαγή φοιτητών τη δεκαετία του 1980, όπου λάτρεψε τη Γαλλία.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης πέρασε πολλά χρόνια στο ξεκίνημα της καριέρας του σπουδάζοντας και δουλεύοντας στην Ευρώπη ως ακαδημαϊκός και ερευνητής, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 2000, άρχισε να ενδιαφέρεται για τον Νικολά Σαρκοζί που τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών.
Έχει γράψει και ο ίδιος πολλά βιβλία, ωστόσο μετέφρασε το 2007 και ένα βιβλίο του Σαρκοζί. Και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει το ενδιαφέρον του για τη Μέση Ανατολή, βλέπει με ανησυχία τη διαρκώς αυξανόμενη απειλή από την Κίνα.
Όταν ρωτήθηκε τον περασμένο Μάιο για τις μεγάλες προκλήσεις των ΗΠΑ, πρώτα ανέφερε την Κίνα, πριν μιλήσει για τις πιθανές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Όμως, όπως λέει το Politico καταλήγοντας, αν ο Γκόρντον γίνει ο επόμενος Σύμβουλος Ασφαλείας της Προέδρου των ΗΠΑ, «η Ευρώπη θα έχει ένα σύμμαχο».