Ποιος είναι ο Έλληνας διακεκριμένος νευρολόγος, πατέρας του νεκρού στην επίθεση στη Γιάφα
Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια και η ελληνική κοινότητα στην Ιερουσαλήμ, από τον βίαιο θάνατο του 26χρονου, Ιωνά Καρούση.
Ένας Έλληνας πολίτης βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Ιωνάς Καρούσης, κάτοικος Ιεροσολύμων, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επίθεσης, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και την ελληνική κοινότητα. Ήταν 26 ετών με διπλή ιθαγένεια (ελληνική και ισραηλινή) και ήταν φοιτητής στο Τελ Αβίβ, ενώ οι γονείς του μένουν στη νέα πόλη της Ιερουσαλήμ.
Ήταν γιος πολύ γνωστού γιατρού στα Ιεροσόλυμα και συγκεκριμένα του νευρολόγου Δημήτρη Καρούση, οποίος έφυγε από τη Θεσσαλονίκη το 1988 για να ζήσει στο Ισραήλ.
Είναι senior Consulting Neurologist στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah, πρόεδρος της Ισραηλινής εταιρείας Νευροανοσολογίας αλλά και Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά Πλάκας του τμήματος Νευρολογίας του Hadassah. Η μητέρα του θύματος είναι επίσης γιατρός.
Πρωτοπόρος
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2016 ο Δρ. Καρούσης ανακοίνωσε νέα εξέλιξη στην θεραπευτική του μέθοδο, η οποία επιβραδύνει την εξέλιξη της Αμυοτροφικής Πλάγιας Σκλήρυνσης (ALS).
«Είμαι αισιόδοξος ότι στο προσεχές μέλλον θα μπορούμε να παρέχουμε μια θεραπεία για τους ασθενείς που πάσχουν από ALS, που μπορεί να επιβραδύνει περισσότερο ή και ακόμα να ανακόψει εντελώς την εξέλιξη της ασθένειας», είχε δηλώσει τότε.
Η θεραπεία βασίζεται στην τεχνολογία των βλαστοκυττάρων και μετά από μια τετράχρονη μελέτη αποδείχτηκε ότι όχι μόνο επιβραδύνει την εξέλιξη της ασθένειας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επέφερε ακόμα και βελτίωση.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που περιέγραψε ο Έλληνας καθηγητής, βλαστοκύτταρα του ασθενή εξάγονται από τον μυελό των οστών, εμπλουτίζονται με μια διαδικασία που αναπτύχθηκε στο Hadassah και επιστρέφονται μέσω ένεσης στον ασθενή. Οι κλινικές δοκιμές της θεραπείας έδειξαν ότι δεν υπάρχουν αρνητικές παρενέργειες και ότι σχεδόν 90% των ασθενών παρουσίασαν επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας, κρίνοντας από την αναπνευστική και κινητική τους λειτουργία.
Μετά τις αρχικές δοκιμές στο Hadassah, η θεραπεία δοκιμάστηκε, με επιτυχία, με πανομοιότυπο τρόπο στην κλινική Mayo, στο Ιατρικό Κέντρο Memorial και στο Γενικό Νοσοκομείο, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Οι δοκιμές αποδείχτηκαν πολύ θετικές ως προς την επιβράδυνση της ασθένειας.
Η θεραπεία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την ισραηλινό-αμερικάνικη εταιρεία Brainstorm Cell Therapeutics. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών δημοσιεύτηκαν στην επίσημη εφημερίδα του Αμερικάνικου Ιατρικού Συνδέσμου.
Το ALS είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη. Οι ασθενείς χάνουν την ικανότητα να περπατούν, να μιλούν, να καταπίνουν και στο τέλος, να αναπνέουν. Ονομάστηκε και ασθένεια του «Lou Gehrig», επειδή το 1939 ο διάσημος παίκτης του μπέιζμπολ, Lou Gehrig, είχε προσβληθεί από αυτή την ασθένεια.