Ποιοι προσκάλεσαν τον Ιερώνυμο στη «Μεγάλη Ελλάδα»
Αντιπροσωπεία Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων και καθηγητών πανεπιστημίων που επισκέπτονται την Ελλάδα δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Αντιπροσωπεία Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων και καθηγητών πανεπιστημίων που επισκέπτονται την Ελλάδα δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το πρωί της Πέμπτης (5/9). Μετά το τέλος της συνάντησης, ο επικεφαλής της ομάδας των επισκεπτών από την Ιταλία προσκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο στην Ιταλία και ιδίως στα μέρη της Κάτω Ιταλίας.
Οι Ιταλοί κληρικοί και καθηγητές προέρχονται από την περιοχή του Τράνι στην Κάτω Ιταλία. Επικεφαλής της ομάδας κληρικών και λαϊκών που επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος Τράνι, Μπαρλέτα και Μπισέλιε της Ιταλίας κ. Λεονάρντο Nτ’ Ασένζο. Ο Αρχιεπίσκοπος Λεονάρτο πρόσφερε στον κ. Ιερώνυμο αντίγραφο του Καθεδρικού Ναού του Τράνι και τοπικά προϊόντα ευχαριστώντας τον για την υποδοχή και φιλοξενία.
Οι Ιταλοί προσκυνητές την Τετάρτη (4/9) πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Βοιωτία και κυρίως στο Στείρι για να γνωρίσουν τον τόπο, από όπου καταγόταν ο πολιούχος του Τράνι Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας Νικόλαος ο αποδημητής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την συνάντηση και μίλησε για τις επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει στην Ιταλία από την εποχή που ήταν εκπαιδευτικός και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα μνημεία και την ζωή εκεί. Αναφέρθηκε, επίσης, στην συνάντηση που είχε με τον Πάπα της Ρώμης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ έκανε λόγο για τα προγράμματα της Αποστολικής Διακονίας και τους σπουδαστές που φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι στην Αθήνα για να μάθουν ελληνικά.
Ο Αρχιεπίσκοπος Leonardo D’Ascenzo, ευχαρίστησε τον κ. Ιερώνυμο για την συνάντηση τονίζοντας ότι «θα φέρουμε στην καρδιά μας αυτή τη συνάντηση ως ένα πολύτιμο δώρο». Σημείωσε, ακόμη, ότι προέρχονται από την Επισκοπική περιφέρεια του Τράνι, όπου προστάτης τους είναι ο Άγιος Νικόλαος ο Προσκυνητής από το Στείρι Βοιωτίας. «Βρισκόμαστε εδώ ως προσκυνητές προκειμένου να γνωρίσουμε αυτήν την χώρα και να αναζητήσουμε ωφέλιμα παραδείγματα, τα οποία θα μεταφέρουμε πίσω στην πατρίδα μας ως πολύτιμα δώρα» επεσήμανε οκαι συμπλήρωσε ότι διαπίστωσε πως το πνεύμα της φιλοξενίας και της υποδοχής είναι ένα κοινό στοιχείο των δύο λαών. Αναφέρθηκε στον προστάτη της πόλης τους, Άγιο Νικόλαο υπογραμμίζοντας ότι πραγματοποίησαν την επιθυμία τους να επισκεφθούν το Στείρι και να έρθουν σε επαφή με την πατρίδα και τον χώρο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Άγιος Νικόλαος. Παράλληλα, κατά την επίσκεψή τους στην Βοιωτία επισκέφθηκαν τον Όσιο Λουκά, καθώς και την περιοχή του Διστόμου.