«Ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες;»: Η «δεξιά» ρητορική Μητσοτάκη και το «καρφί» στον Σαμαρά
Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση (αλλά με διαφορετική ένταση) έσπευσε να απευθύνει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.
Με τα απανωτά «μασάζ» στη Βουλή και τα τραπεζώματα εκτόνωσης να μην διαλύουν τον ατμό στην κοινοβουλευτική ομάδα που έχει ανέβει πάνω από το καπάκι, ενώ την ίδια ώρα μαζί με το δεξιό στρίμωγμα από Λατινοπούλου και Βελόπουλο στα εθνικά, υψώθηκε ξανά από τον Αντώνη Σαμαρά το λάβαρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες ανέβασε τα ντεσιμπέλ της κυβερνητικής αντίδρασης.
Το «καρφί» σε Σαμαρά
Τα μηνύματα που έστειλε είχαν προφανώς διαφορετική ένταση, ανάλογα με τους παραλήπτες, αλλά απευθυνόταν και προς τα μέλη της δεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας. Κάποια εξ’αυτών άλλωστε, τους μαγνητίζουν και οι νέες ανησυχίες που εξέφρασε ο πρώην Πρωθυπουργός, για τις «άδικες και καταστροφικές λύσεις που μαγειρεύονται σε Αιγαίο και Κύπρο».
Μπορεί αυτές οι δηλώσεις να έφτασαν να γίνουν ο κορμός επίκαιρης ερώτησης 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να διαχώρισε τον Αντώνη Σαμαρά από τους πατριώτες της φακής, αλλά κάποιοι είδαν πίσω από την αναφορά των 53 λέξεων, ένα έμμεσο αλλά αιχμηρό χτύπημα. «Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως Πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με Υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές. Απλά για να υπενθυμίσω λίγο τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Με αυτά τα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε πίστα, στην προσεκτικά διατυπωμένη, αλλά εξίσου αιχμηρή απάντηση, που δόθηκε σε πρώτο χρόνο, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλου Μαρινάκη. Ο κ. Μαρινάκης, από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Απαντώ στους πολίτες και σε εσάς με μια ρητορική ερώτηση εάν υπάρχει έστω και μισή δήλωση που να υπονοεί υποχωρητικότητα. Δεν υπάρχει στιγμή που ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών ή εγώ εκπροσωπώντας την κυβέρνηση να μην τονίζουμε ότι δεν θα βάλουμε στο τραπέζι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας».
Πυρ σε Αφροδίτη και Κυριάκο – Η απάντηση σε Καραμανλή
Από την άλλη ο Πρωθυπουργός, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της Αφροδίτης Λατινοπούλου και του Κυριάκου Βελόπουλου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κλιμάκωσε μόνο τις κυβερνητικές επιθέσεις προς τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στελέχη, θεώρησαν ότι η αυστηρή γλώσσα για «διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε "μειοδότες", θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως απάντηση προς τον Κώστα Καραμανλή». Άλλωστε, όπως υπενθύμιζαν τα ίδια στελέχη, ο Κώστας Καραμανλής, μετά την εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου μπορεί να μην έχει τοποθετηθεί δημόσια, όμως τα συγκεκριμένα μέσα που φωτογράφισε ο κ. Μητσοτάκης, απηχούν παραδοσιακά τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης άδειασε τα πυρομαχικά του στην Πρόεδρο της Φωνής Λογικής και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, ξεκαθαρίζοντας για τον ελληνοτουρκικό διάλογο: «Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν». Μπορεί να μην τους κατονόμασε, αλλά ο Πρωθυπουργός, αφού διερωτήθηκε για το που ήταν: «όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα, με το νόμο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Belh@rra, τα Rafale; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;», πρόσθεσε με σκληρό ύφος: «…Ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες από ότι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μία πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».
Συνέχεια στο «αντάρτικο»
Με την επιστροφή Μητσοτάκη πάντως από τις Βρυξέλλες, θα ενταθεί και το σχέδιο του Μαξίμου για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Άλλωστε το πρέσινγκ προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, στην ενημερωτική συνάντηση με βουλευτές του κόμματος, διαδέχτηκε ακόμη μια επίκαιρη ερώτηση.
Τη σκυτάλη από τον Γιώργο Βλάχο που ξαναζήτησε εξηγήσεις για τα κόκκινα δάνεια από τον Κωστή Χατζηδάκη, πήρε ο Νικήτας Κακλαμάνης αυτή τη φορά θέλησε να στριμώξει τον Θοδωρή Σκυλακάκη, για την ακρίβεια στο ρεύμα, λόγω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Στην επίκαιρη ερώτηση του, ο κ. Κακλαμάνης μάλιστα κάνει ειδική μνεία, στην απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.