Ποιοι είναι οι Χούτι της Υεμένης; Μπορούν να χτυπήσουν το Ισραήλ;
Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς κλιμακώνεται, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η σύγκρουση θα επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή, προσελκύοντας περισσότερους εχθρικούς παράγοντες προς το Ισραήλ.
Αυτοί οι φόβοι φάνηκαν να επιβεβαιώνονται στις 19 Οκτωβρίου που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναχαίτισε με επιτυχία τρεις «πύραυλους κρουζ επίθεσης ξηράς και πολλαπλά drones» που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν από δυνάμεις των Χούτι στην Υεμένη, ενδεχομένως προς στόχους στο Ισραήλ.
Ενώ οι Χούτι δεν ανέλαβαν την ευθύνη όπως έκαναν για προηγούμενες διασυνοριακές επιθέσεις, οι πύραυλοι και τα drones εκτοξεύτηκαν από τη βόρεια Υεμένη που ελέγχεται από τους Χούτι, εφιστώντας την προσοχή στις πιθανές απειλές που θέτει η φατρία.
Οι ηγέτες των Χούτι έχουν απειλήσει ανοιχτά ότι θα δράσουν κατά του Ισραήλ υπό το φως των συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα και της αυξανόμενης πιθανότητας χερσαίας εισβολής. Στις 17 Οκτωβρίου, ο Mohammed Ali Al-Houthi κατήγγειλε τη Σαουδική Αραβία επειδή αγνόησε τις εκκλήσεις να επιτραπεί η χερσαία, εναέρια και θαλάσσια δίοδος για τους Υεμενίτες μαχητές να μετακινηθούν προς την Παλαιστίνη.
Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι ο «άξονας της αντίστασης», δηλαδή το Ιράν, οι Χούτι και η Χεζμπολάχ συζητούν για να μπορέσουν να συντονίσουν επιθέσεις με drone και πυραύλους, προσθέτοντας ότι «όλες οι επιλογές είναι πιθανές».
Από τότε που κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον Σεπτέμβριο του 2014 και προκάλεσαν τον εμφύλιο πόλεμο, οι αντάρτες Χούτι έχουν εξελιχθεί σε κυρίαρχο παράγοντα στην Υεμένη. Ο έλεγχός τους στη βόρεια Υεμένη έχει παγιωθεί μετά την κατανόηση της στρατιωτικής εκστρατείας του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία τον Μάρτιο του 2015. Καθώς η βία έχει ως επί το πλείστον ηρεμήσει εν μέσω εύθραυστων ειρηνευτικών συνομιλιών υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και κατάπαυσης του πυρός, οι Χούτι έχουν εδραιώσει τις θέσεις τους.
Ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν, οι Χούτι προσπάθησαν να επιβάλουν την αυστηρή τους ερμηνεία του Ζαϊντισμού, ενός κλάδου του σιιτικού Ισλάμ, και να επαναλάβουν το ιστορικό Ιμαμάτο της Βόρειας Υεμένης που κυβέρνησε από το 897 έως το 1962, μετά το οποίο εκτοπίστηκε από τη δημοκρατική επανάσταση. Η διακυβέρνησή τους, ωστόσο, έχει κλίνει προς τον αυταρχισμό, ενώ δέχεται επικρίσεις για τις κατασταλτικές πολιτικές της προς τους Υεμενίτες και τις προσπάθειες να καταλάβει τον έλεγχο της χώρας.
Όπως σημείωσε ο Ahmed El-Deeb στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Σαναά, οι Χούτι έχουν επεκτείνει τον έλεγχο σε τμήματα της Ερυθράς Θάλασσας και έχουν προσπαθήσει να διαταράξουν τη θαλάσσια ασφάλεια και τις εμπορικές οδούς του Ισραήλ, με τους Χούτι να χρησιμοποιούν τακτικές όπως η εξόρυξη υδάτων και η διευκόλυνση λαθρεμπόριο όπλων.
Όπως παρατήρησε ο στρατιωτικός αναλυτής Fabian Hinz στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), ένα από τα νέα όπλα των Χούτι που παρουσιάζονται - ο πύραυλος Toufan - δείχνει τις αυξανόμενες δυνατότητές του, μαζί με μια ποικιλία άλλων νέων πυραύλων.
«Το Toufan θα μπορούσε να έχει εμβέλεια 1.350–1.950 km, δυνητικά αρκετά για να τοποθετήσει το Ισραήλ σε απόσταση κρούσης», είπε ο Hinz. «Στο παρελθόν οι Χούτι έχουν κάνει απειλές εναντίον [των ισραηλινών πόλεων] Εϊλάτ και Τελ Αβίβ».
Σημείωσε επίσης ότι στο νέο της οπλοστάσιο, οι Χούτι διαθέτουν επίσης τους πυραύλους Quds-4 και Quds Z-0, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ναυτικών στόχων.
Είναι σημαντικό ότι ο στενός σύμμαχος και εταίρος του Λιβάνου του Ιράν, Χεζμπολάχ, έχει παράσχει στους Χούτι στρατιωτική εκπαίδευση, όπως σε τακτικές πεζικού, ναρκομαχία και επιχειρήσεις κατευθυνόμενων πυραύλων. Και πάλι, παρόλο που οι Χούτι έχουν αυτονομία στις ενέργειές τους, η σχέση έχει σαφώς σφίξει.
Και δεδομένου ότι η σχέση έχει σφίξει από τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006, θα μπορούσε να αναμένεται ότι οι Χούτι θα συμμετείχαν σε οποιαδήποτε μάχη στην οποία συμμετείχε η Χεζμπολάχ.
Η έκταση της ικανότητας των Χούτι να στοχοποιήσουν το Ισραήλ παραμένει ασαφής. Ωστόσο, μπορεί να επιδιώξουν να υπονομεύσουν την ασφάλεια του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ επεκτείνουν την επιρροή τους εντός και γύρω από την Υεμένη.
Η πιθανότητα περαιτέρω χτυπημάτων από τους Χούτι θα εξαρτηθεί επίσης από ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως δεδομένης της εγγύτητάς τους με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Η βία που περιορίζεται στη Γάζα θα μπορούσε πιθανότατα να μειώσει αυτή την προοπτική. Τελικά, ενώ η έκταση οποιασδήποτε κλιμάκωσης μπορεί να είναι αβέβαιη, η κατάσταση είναι αναμφίβολα γεμάτη κινδύνους.
Πηγή: https://www.newarab.com