ΣΥΡΙΖΑ: Με ινδουιστική ρήση το αντίο Τσακαλώτου - Ποιο είναι το ιερό βιβλίο
Μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, με την οποία δηλώνει ότι αποχωρεί από την ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμένοντας βουλευτής.
Μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος στην επιστολή του επικαλείται μια ρήση από το Μπαγκαβάτ Γκίτα, ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του Ινδουισμού, γράφοντας «είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον (dharma), έστω κι ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», αφήνοντας αιχμές και πιθανά υπονοούμενα για τον προσανατολισμό του κόμματος.
Το Μπαγκαβάντ Γκίτα είναι ένα μυστικιστικό κείμενο που μιλά για «τη φύση των πραγμάτων». Μιλάει για την ανθρωπότητα, την Πραγματικότητα και τη θέση μας σε αυτήν την Πραγματικότητα, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να βρούμε σοφία και ευτυχία.
Δίνει έμφαση στους τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα μπορεί να αντιμετωπίσει τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο και τα συναισθήματα του μυαλού. Ασχολείται με τα μονοπάτια προς τη σοφία και με τη σχέση της ανθρωπότητας με την απόλυτη πραγματικότητα.
Ουσιαστικά αποτελεί ένα πνευματικό κείμενο γιατί θεμελιώνει το δικαίωμα του ατόμου να αμφισβητεί τα πάντα. Η προσέγγισή του έγκειται σε ένα διάλογο μεταξύ ενός συμβολικού ανθρώπου που ονομάζεται Aρτζούνα, και της Πραγματικότητας, που συμβολίζεται σε αυτό το κείμενο ως Σρί Κρίσνα. Η πραγματικότητα δηλώνει ότι είναι καλό να αμφισβητούμε τη ζωή και έτσι ο Σρι Κρίσνα απαντά στις ερωτήσεις του Αρτζούνα.
Το Μπαγκαβάντ Γκίτα είναι μια συμπύκνωση και μια απλοποίηση των παλαιότερων, βαρυσήμαντων φιλοσοφικών κειμένων των γιόγκι, των Ουπανισάντ. Έτσι η Gita τοποθετεί αυτές τις έννοιες σε απλή γλώσσα, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να κατανοήσει τη φύση των πραγμάτων και επομένως πώς να ζήσει τη ζωή.
Αποτελεί ένα κείμενο-οδηγό που δίνει τροφή για σκέψη. Θέτει στους ανθρώπους ερωτήματα σχετικά με το πώς θα ζήσουν μια καλύτερη ζωή κάνοντας ερωτήσεις και αναζητώντας ταυτόχρονα απαντήσεις. Αποκαλύπτουν ένα μονοπάτι για να αποκτήσουν σοφία και έτσι να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή.
Η Γκίτα ξεκινά, « Dharmakshetra, kurushetra », που σημαίνει «στο πεδίο μάχης του καθήκοντος, στο πεδίο μάχης της επιθυμίας της καρδιάς». Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια μάχη μεταξύ σοφίας και άγνοιας — και αυτή η μάχη βρίσκεται στο μυαλό κάθε όντος. Είναι μια μάχη για να ξεπεράσεις την άγνοια, να αποκτήσεις σοφία και να αποστασιοποιηθείς από ό,τι είναι μόνιμο και φθαρτό.
Με λίγα λόγια, μαθαίνεις να γίνεσαι ευτυχισμένος. Έτσι, η Gita δηλώνει ότι η ζωή είναι να βρίσκεις ικανοποίηση και ευτυχία στη δουλειά που κάνεις.