Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Σι Ζινπίνγκ μετά τους δασμούς 84% στα αμερικανικά προϊόντα
Ειδικοί αναλυτές παρατηρούν ότι το Πεκίνο έχει αναπτύξει εδώ και καιρό μία εργαλειοθήκη αντιποίνων για να απαντήσει ανά πάσα στιγμή στους αμερικανικούς δασμούς.

Καθώς οι σαρωτικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ σε ολόκληρο τον πλανήτη μπήκαν σε ισχύ, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κίνα -τη μοναδική χώρα που δεσμεύτηκε να «πολεμήσει μέχρι τελικής πτώσεως» τον ταχέως κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο- και το πώς θα απαντήσει στους δασμούς ύψους 104% που της επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση.
Μέχρι στιγμής, τα μηνύματα από την κινεζική κυβέρνηση, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και άλλους παράγοντες μιλούν για αντίσταση, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να αντεπιτεθούν αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαπραγματεύσεις.
Λίγες ώρες αφότου μπήκαν σε ισχύ οι νέοι δασμοί, η Κίνα δεσμεύτηκε να λάβει «αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα» για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της.
«Αν οι ΗΠΑ επιθυμούν πραγματικά να επιλυθεί το θέμα με διάλογο και διαπραγμάτευση, θα πρέπει να επιδείξουν μία στάση ισότητας, σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Προσθέτοντας ότι «αν οι ΗΠΑ παραβλέπουν τα συμφέροντα και των δύο χωρών, καθώς και της διεθνούς κοινότητας και επιμείνουν στον εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμήσει μέχρι τέλους».
Την περασμένη Τρίτη, όμως, δύο σημαντικοί σχολιαστές με σχέσεις με το Πεκίνο και επικαλούμενοι πηγές που δεν μπορούν να κατονομάσουν άφησαν κάποια υπονοούμενα για το πώς θα μπορούσε το Πεκίνο να απαντήσει.
Συγκεκριμένα, πέραν της χθεσινής ανακοίνωσης για αύξηση των δασμών στα προϊόντα στο 84%, ένα πιθανό μέσο πίεσης από την πλευρά του Πεκίνου θα ήταν να αυξήσει σημαντικά τους δασμούς σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, όπως η σόγια και το ζαχαρόχορτο, να απαγορεύσει τις εισαγωγές αμερικανικών πουλερικών, να σταματήσει τη συνεργασία για τη φεντανίλη, να περιοριστεί η πρόσβαση της αγοράς σε υπηρεσίες όπως οι νομικές υπηρεσίες, να απαγορεύσει την προβολή αμερικανικών εταιρειών, αλλά και να ερευνήσει το πόσα χρήματα έχουν κερδίσει αμερικανικές εταιρείες από πνευματικά δικαιώματα στην Κίνα.
Η λίστα διέρρευσε σε λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα του Λιου Χονγκ, ενός συντάκτη του κρατικού πρακτορείου, Xinhua, αλλά και από έναν ακόμα λογαριασμό στελέχους του Κομμουνιστικού Κόμματος που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ.
Εκτός Κίνας, ειδικοί αναλυτές παρατηρούν ότι το Πεκίνο έχει εδώ και καιρό αναπτύξει μία εργαλειοθήκη αντιποίνων για να απαντήσει ανά πάσα στιγμή στους αμερικανικούς δασμούς, που ούτως ή άλλως, είχε προαναγγείλει ο Τραμπ.
Όπως εξελίσσεται η κατάσταση, οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα θα μπορούσαν «σχεδόν να μηδενιστούν», όμως το αντίθετο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, λένε οι ειδικοί τονίζοντας ότι «η Κίνα είναι τόσο ανταγωνιστική στις τιμές που ακόμα και δασμοί ύψους 100% θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των εισαγωγών κατά 50%, αλλά το υπόλοιπο 50% ή ακόμα και το 30% να παραμείνει».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινεζικές αρχές βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με αλυσίδες τροφοδοσίας ώστε να μελετήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να πλήξουν ακόμα περισσότερο την αλυσίδα εφοδιασμού και τον πληθωρισμό.
Αυτό σημαίνει ότι πέραν την αύξησης των δασμών θα μπορούσαν να επιβάλουν ελέγχους εξαγωγών σε κρίσιμα ορυκτά, αλλά και σε κάποια εξαρτήματα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.