Ποια είναι η ιστορία πίσω από το απαγορευμένο σύνθημα για την Παλαιστίνη
Ο Πόλεμος στο Ισραήλ έχει φουντώσει τις εκκλήσεις για άμεση διακοπή των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα που δέχτηκε το Ισραήλ από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αντιδρούν για τη στάση της Δύσης και ζητούν επιμόνως την εκεχειρία και παράλληλα την λύση του Μεσανατολικού ζητήματος.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Βρετανός βουλευτής Άντι ΜακΝτόναλντ αποπέμφθηκε από το Εργατικό Κόμμα με απόφαση του πρωθυπουργού Ρούσνι Σουνάκ επειδή σε ομιλία του που απηύθυνε στη Βουλή ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το απόσπασμα «από το ποτάμι ως τη θάλασσα» από γνωστό σύνθημα για την Παλαιστίνη που ακούγεται ολοένα και περισσότερο στις διαδηλώσεις.
Το σύνθημα στην πλήρη μορφή του είναι το εξής: «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να έχουμε δικαιοσύνη, έως ότου όλοι οι άνθρωποι, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά ελεύθεροι».
Ποια η σημασία του και γιατί προσβάλλει το Ισραήλ;
Σύμφωνα με το Al Jazeera, το εν λόγω σύνθημα που ακούγεται, τις τελευταίες εβδομάδες, από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο αναφέρεται στα εδάφη «από τον ποταμό (Ιορδάνη) μέχρι τη θάλασσα (Μεσόγειο)» και στην επιθυμία χιλιάδων Παλαιστινίων να μπορούν να ζουν στην πατρίδα τους ως ελεύθεροι και ίσοι πολίτες «ούτε υπό την κυριαρχία των άλλων αλλά ούτε υπό την εξουσία τους».
Ωστόσο, από την πλευρά του Ισραήλ και ειδικότερα το κόμμα Λικούντ του οποίου ηγείται o σημερινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απαντά δηκτικά στο σύνθημα αναφέροντας: «Μεταξύ της θάλασσας και του Ιορδάνη θα υπάρχει μόνο η ισραηλινή κυριαρχία» φράση η οποία εντοπίζεται στην ιδρυτική συνθήκη του κόμματος του 1977 η οποία βασίστηκε στο «Eretz Israel», δηλαδή στο δικαίωμα κτήσης γης για τον εβραϊκό λαό που δόθηκε από τη Βίβλο στο Ισραήλ. Υποστήριξε επίσης ότι η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εβραϊκού πληθυσμού» και «θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ».
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2021, ο Παλαιστίνιο-Αμερικανός συγγραφέας Yousef Munayyer υποστήριξε ότι το σύνθημα δεν εννοεί την καταστροφή του Ισραήλ.