Ποια χώρα θα εγκαινιάσει αυτό το σαββατοκύριακο τη νέα της πρωτεύουσα
Φαραωνικό έργο, χωρίς σταθερά θεμέλια ή αναγκαία ενέργεια προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της χώρας; Το μέλλον θα δείξει.
Αν ανατρέξετε σε νέα ή λίγο πιο παλιά βιβλία γεωγραφίας και αναζητήσετε ποια είναι η πρωτεύουσα της Ινδονησίας, η απάντηση είναι η Τζακάρτα. Όχι πια. Από αυτό το σαββατοκύριακο η μεγάλη νησιωτική χώρα της Ινδονησίας αλλάζει σελίδα, καθώς εγκαινιάζει τη νέα της πρωτεύουσα την Νουσαντάρα.
Κατασκευασμένη μέσα στη ζούγκλα στο τροπικό νησί του Βόρνεο, η νέα μητρόπολη είναι το μεγαλειώδες έργο του απερχόμενου Προέδρου Γιόκο Βιντόντο να εφεύρει εκ νέου το εθνικό ήθος και να προωθήσει ένα πιο πράσινο μέλλον.
Η νέα διοικητική πρωτεύουσα βρίσκεται ακριβώς στη μέση του εκτεταμένου αρχιπελάγους της Ινδονησίας, το έργο υποδομής των 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκεται περίπου 1.200 χιλιόμετρα (750 μίλια) από την Τζακάρτα που μαστίζεται από πολλαπλά προβλήματα, τον υπερπληθυσμό, τις παλαιές και καθόλου συντηρημένες υποδομές, τη μόλυνση, μα πάνω απ’ όλα, την απειλή να βυθιστεί στα νερά του ωκεανού μιας και πλήττεται από τη διάβρωση των ακτών. Τα σχέδια της Νουσαντάρα είναι ιδιαίτερα τολμηρά και υποσχόμενα. Αναφέρονται σε μια πόλη «έξυπνη», γεμάτη αυτοματισμούς και τεχνολογίες αιχμής που πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας και ανάπτυξης.
Καθυστερήσεις στα έργα
Ωστόσο, το έργο αντιμετώπισε πολλαπλές καθυστερήσεις κατασκευής, έλλειψη υπεσχημένων ξένων επενδύσεων και προβλήματα διαχείρισης και γης – εγείροντας αμφιβολίες για αν τελικά είναι το μεγαλύτερο έργο «έξυπνης πόλης» στον κόσμο. Το πράσινο των μεγάλων πόλεων μας γίνεται όλο και περισσότερο σημαντικός στόχος για τις χώρες, καθώς επιδιώκουν έναν -ίσως φιλόδοξο και ανέφικτο στόχο- των μηδενικών εκπομπών ρύπων. Οι «πράσινες πόλεις» δεν είναι φθηνές, Η ΕΕ εκτιμά ότι μια ομάδα 112 πόλεων που στοχεύουν να εξαλείψουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 θα χρειαστούν συνολικά 700 δις. δολάρια σε επενδύσεις για να εκπληρώσουν τη δέσμευση για το κλίμα.
Η Νουσαντάρα, η νέα πρωτεύουσα του νησιωτικού κράτους, που βρίσκεται μέσα στη ζούγκλα του Ανατολικού Καλιμαντάν, είναι κάτι περισσότερο από τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ινδονησίας. Ο Πρόεδρος της χώρας Γιόκο Βιντόντο λέει ότι η νέα πρωτεύουσα αντιπροσωπεύει «μια νέα εργασιακή ηθική, μια νέα νοοτροπία, μια νέα πράσινη οικονομία».
Με έδρα την ινδονησιακή πλευρά του νησιού Βόρνεο, η Νουσαντάρα θα είναι μια νέα δασική πόλη, με έξυπνες λειτουργίες και τεχνολογία αιχμής που βασίζεται στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
«Η Νουσαντάρα θα αλλάξει τον εθνικό αναπτυξιακό προσανατολισμό από την Ιάβα προς την κεντρική Ινδονησία, λέει ο Μπαλίλ Λαζαντάλια, υπουργός Επενδύσεων της Ινδονησίας στο Reuters, και υπογραμμίζει πώς η ανθρώπινη ανάπτυξη θα είναι κύρια εστίαση της φιλοσοφίας της πόλης, μαζί με προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για τις τοπικές κοινότητες.
Ενώ ορισμένοι απέρριψαν τη νεά πρωτεύουσα, ως απλώς μια ευκαιρία για τον Πρόεδρο Βιντόντο να αφήσει μια μόνιμη κληρονομιά μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του το 2024, αυτό αγνοεί την υποκείμενη αναγκαιότητα για μια νέα πρωτεύουσα.
Αντίο Τζακάρτα...
Η Τζακάρτα είναι η πιο γρήγορα βυθιζόμενη πόλη στον κόσμο και τμήματα της θα μπορούσαν να βυθιστούν εντελώς σε λιγότερο από 30 χρόνια. Η ανάγκη να σωθεί η Τζακάρτα και οι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι της καθιστά επιτακτική την επιτυχία της Νουσαντάρα, καθώς είναι η σανίδα σωτηρίας για τη διαχείριση μιας επικείμενης αλλά αναπόφευκτης κλιματικής κρίσης.
Από οικονομική άποψη, οι ιθύνοντες ευελπιστούν ότι η Νουσαντάρα θα επεκτείνει σημαντικά την περιφερειακή οικονομία κατά τέσσερις έως πέντε φορές και θα δημιουργήσει 4,3 έως 4,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο Ανατολικό Καλιμαντάν έως το 2045.
«Η ανάπτυξη μιας ολοκαίνουργιας πόλης παρέχει τη μοναδική ευκαιρία να ενσωματωθούν νέες αντιλήψεις, σκέψεις και νοοτροπίες για το τι κάνει μια πόλη ευχάριστη και αποτελεσματική στη ζωή, την εργασία και το παιχνίδι», λέει ο Αχμέτ Σαεΐντ, αντιπρόεδρος για την Ανατολική Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης.
Το μεγάλο κατασκευαστικό έργο της νέας διοικητικής πρωτεύουσας της Ινδονησίας έχει λάβει τουλάχιστον 200 επιστολές προθέσεων από εταιρείες στην Ινδονησία και σε χώρες εταίρους όπως η Ιαπωνία, η Κορέα, η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία, που καλύπτουν αγαθά και υπηρεσίες σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, οι υποδομές, οι κατοικίες και οι βιομηχανικές ζώνες.
Επενδύσεις έναντι γενναίων φοροαπαλλαγών
Το τρέχον κατασκευαστικό κόστος της Νουσαντάρα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 30 δις. δολάρια και η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει το 20% των πόρων της συνολικής επένδυσης. Στην πρώτη από τις πέντε φάσεις έως το 2045, η κυβέρνηση εστιάζει στην κεντρική κυβερνητική περιοχή της Νουσαντάρα ικανή να φιλοξενήσει πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων έως το 2029. Έχουν μελετηθεί περισσότερα από 300 επενδυτικά έργα, από στέγαση, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες έως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με εκτιμώμενες επενδυτικές αξίες να κυμαίνονται από 13 εκατομμύρια δολάρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Για να αξιοποιήσει το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών να ρίξουν χρήμα στη νέα πρωτεύουσα του κράτους, η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει εισαγάγει μια ποικιλία κινήτρων, όπως εγγυήσεις, φορολογικές απαλλαγές και διευρυμένα δικαιώματα γης.
Σύμφωνα με τα σχέδια πληρωμών, η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τις μελλοντικές ταμειακές ροές των μεγάλων ιδιωτικών υποδομών που θα αναπτυχθούν μέσω επενδύσεων στη νέα πρωτεύουσα. Με άλλα λόγια η Ινδονησία καλεί επενδυτές να ρίξουν χρήμα στη νέα της πρωτεύουσα με την εγγύηση ότι θα έχουν σταθερή ταμειακή ροή χρήματος από τις επενδύσεις τους.
Άλλα κίνητρα περιλαμβάνουν την παροχή έως και 100% απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων για μέγιστο διάστημα 30 ετών για επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων ρουπίων (650.000 δολάρια). Η διάρκεια αυτού του κινήτρου εξαρτάται από τον κλάδο. Για παράδειγμα, στις υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες, οι επενδυτικές δραστηριότητες που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επεξεργασίας λυμάτων ή υπόγειου δικτύου κοινής ωφέλειας, θα λάβουν φορολογική απαλλαγή 30 ετών.
Επιπλέον, κάθε εταιρεία που ιδρύει κεντρικά ή περιφερειακά γραφεία στη Νουσαντάρα θα λάβει φορολογικά κίνητρα και εκπτώσεις. Τέλος, κάθε εταιρεία που ειδικεύεται στην επαγγελματική κατάρτιση ή στην έρευνα και ανάπτυξη θα λάβει έκπτωση φόρου.
Σε ατομική βάση, θα υπάρξει απαλλαγή από τον Φόρο Εισοδήματος Ατόμου, τον φόρο προστιθέμενης αξίας και τον φόρο επί των πωλήσεων σε είδη πολυτελείας.