Podcast ανάλυση: Η πενταμερής για το Κυπριακό στη Γενεύη
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ PODCAST:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
Μετά το τριήμερο των Παθών για την Τουρκία και τον Ερντογάν, με την δήλωση ψυχρολουσία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Λευκό Οίκο, ξεκινά μία μεγάλη Εβδομάδα για το Κυπριακό η οποία και θα δείξει κατά πόσον η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί σε μία πιο νόμιμη και προβλέψιμη συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.
[caption id="attachment_1797986" align="alignnone" width="620"] Τατάρ και Αναστασιάδης το Νοέμβριο 2020 στη Λευκωσία[/caption]
Αύριο στη Γενεύη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιχειρεί μία σύγκλιση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Εκτός από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, στην λεγόμενη πενταμερή θα λάβουν μέρος και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Βρετανία Ελλάδα και Τουρκία διά των υπουργών
Εξωτερικών τους Ντομινίκ Ράαμπ, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τους δύο τελευταίους να ξανασυναντιούνται έχοντας κάνει ο καθένας το προσωπικό του ταμείο μετά το θερμό debate της Άγκυρας.
Η κρίσιμη ημέρα για τις διαβουλεύσεις είναι η Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου οπότε και έχουν προγραμματιστεί δύο συναντήσεις όλων των εμπλεκομένων μερών και ενδιάμεσα διμερείς συναντήσεις του γενικού γραμματέα OHE Αντόνιο Γκουτιέρες με όλους τους συμμετέχοντες.
Οι Τουρκοκύπριοι προσέρχονται στην Ελβετία με σκληρή γραμμή της λύσης με δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο και Plan B τη λύση της συνομοσπονδίας.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιμείνει στη λύση της δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας στη βάση των αποφάσεων του OHE. Η Αθήνα θα προτείνει επίσης την κατάργηση των εγγυήσεων βάζοντας στο τραπέζι τα θέματα ασφαλείας που δημιουργούνται από την παρουσία του κατοχικού τουρκικού στρατού στο νησί.
Λύση δεν αναμένεται βέβαια να βρεθεί σε αυτή τη φάση αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται στην τουρκική πλευρά που με πληγωμένο διπλωματικό γόητρο από τις τελευταίες εξελίξεις λογικά θα αντιδράσει εκτός και αν περιμένει μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου ώστε εκεί να κλείσει προσωρινά τα μέτωπά
της δείχνοντας ένα καλό πρόσωπο διεθνώς.
Αυτή τη φορά όμως με το κλίμα τελείως διαφορετικό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν θα αρκούν οι προφορικές διαβεβαιώσεις του Ερντογάν
Ήδη η Ουάσινγκτον απαιτεί να ακυρώσει η Άγκυρα το συμβόλαιο αγοράς των αντιαεροπορικών S-400 από τη Μόσχα και ως προειδοποίηση την πέταξε έξω από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Ενδιαφέρον επίσης έχει το τι θα γίνει με τη βάση του Ιντσιρλίκ όπου φιλοξενούνται αμερικανικές στρατιωτικές.
Προσεγγίζοντας πάντως την κατάσταση με ρεαλισμό είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί πιέζουν τον Ερντογάν με διάφορους μοχλούς ώστε να κατέβει από το ρωσικό άρμα και πιθανότατα θα το καταφέρουν. Ο Ερντογάν έχει ήδη προεξοφλήσει και την πιθανή αντίδραση Πούτιν που θα τον κάνει πιο πειστικό συνομιλητή των Αμερικανών.
Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά την επανασύνδεση Αμερικανών και Τούρκων στην μετά Τραμπ εποχή και πως η νέα κατάσταση θα επηρεάσει τις ισορροπίες και τις πάγιες ελληνικές θέσεις που σταθερά παρουσιάζονται ως στρατηγική. Μία γεύση, πιθανότατα νηστίσιμη θα πάρουμε και αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη.