Πληθωρισμός: Υποχώρησε στο 6,5% τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα
Στο 6,5% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση από 7,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη της Eurostat.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση την Eurostat, έφθασε στο υψηλό επίπεδο του 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε αποκλιμακώνεται, κυρίως λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης των τιμών της ενέργειας.
Στην Ευρωζώνη μειώθηκε οριακά στο 8,5% από 8,6%. Καμπανάκι χτυπάει ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ένας δείκτης που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, εκτινάχθηκε στο 5,6% από 5,3%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προσδοκίες για σταθερή ένδειξη.
Εξετάζοντας τους κύριους παράγοντες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση τον Φεβρουάριο (15,0%, έναντι 14,1% τον Ιανουάριο).
Ακολουθούν η ενέργεια (13,7%, έναντι 18,9% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,8%, έναντι 6,7% τον Ιανουάριο) και οι υπηρεσίες (4,8%, έναντι 4,4% τον Ιανουάριο).
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης για τη συνεδρίαση της στα μέσα Μαρτίου στο πλαίσιο της μάχης που δίνει για να ελέγξει τον πληθωρισμό. Οι επίμονες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό ωστόσο προβληματίζουν τα στελέχη της ΕΚΤ, με αρκετούς αξιωματούχους της τράπεζας να τονίζουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.
Συνολικά έξι χώρες της ζώνης καταγράφουν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού (Λετονία 20,1%, Εσθονία 17,8%, Λιθουανία 17,2%, Σλοβακία 15,5%, Κροατία 11,7% και Αυστρία 11%), ενώ στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης ο πληθωρισμός ενισχύθηκε: από 9,2% στο 9,3% στη Γερμανία και από 7% στο 7,2% στη Γαλλία.
Σε μηνιαία βάση και σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ στην Ευρωζώνη κατά 0,8%.