Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: Θα μπαίνουν συνεχώς γιατροί στο σύστημα - Δεν θα εφαρμοστούν κυρώσεις αν δεν υπάρχει επάρκεια
Τις επόμενες εβδομάδες θα μπουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού ανέφερε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Τα κίνητρα θα εφαρμοστούν με τα μπόνους που έχουμε, ενώ τα αντικίνητρα της αυξημένης συμμέτοχης θα εφαρμοστούν μόνο όπου υπάρχει πλήρης επάρκεια γιατρών» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
Σημειώνεται ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό τίθεται σε λειτουργία από 1ης Οκτωβρίου.
«Προσεγγίζουμε τα 3,5 εκατ. πολίτες εγγεγραμμένους στον προσωπικό γιατρό, ενώ είναι 3.300 οι γιατροί. Υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών γιατρών, έχει φτάσει τα 30%. 4.000 ιδιώτες γιατροί μπορούν να μπουν στο σύστημα, έχουν μπει 1.200 γιατροί» τόνισε.
«Την εβδομάδα που μας έρχεται πάμε στη δεύτερη φάση και ανοίγουμε τις ειδικότητες. Παθολογικές ειδικότητες, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι έχουν δυνατότητα να μπουν κι αυτοί στον προσωπικό γιατρό» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι ακόμα υπάρχει δυσκολία να βρεις γιατρό στην Αθήνα, καθώς υπάρχουν ακόμα 500.000 κενές θέσεις, ενώ υπάρχουν κενές θέσεις και σε μερικά σημεία νησιών. «Δεν υπάρχει θέμα να εφαρμοστούν κυρώσεις σε αυτές τις περιοχές» ξεκαθάρισε.
«Γιατροί θα μπαίνουν συνεχώς στο σύστημα, δεν θα εφαρμοστεί η αύξηση της συμμετοχής μέχρι να υπάρχει επάρκεια γιατρών σε όλα τα σημεία» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.
Θεσμικά και οικονομικά ζητήματα θέτουν οι γιατροί
Οι γιατροί από την πλευρά τους αναφέρουν ότι είναι αρκετά αυτά που χρήζουν βελτιώσεων, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο σύστημα, δηλώνοντας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι υπέρ του να έχει ο κάθε πολίτης τον προσωπικό γιατρό του, ωστόσο ακόμα υπάρχουν κενά και αδυναμίες.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι η διεύρυνση των ειδικοτήτων που σχεδιάζεται είναι σωστή κίνηση, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ορίζεται από τους ασθενείς προσωπικός ιατρός και μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.
Ο ΓΓ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου, πρόσθεσε ότι «το σύστημα για να προχωρήσει θέλει σοβαρές βελτιώσεις», θέτοντας οικονομικά και θεσμικά ζητήματα.
Οι δύο εκπρόσωποι των γιατρών εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή επιστράτευσης ιατρών, στην επιβολή ποινών σε πολίτες που δεν θα εγγραφούν και την διαφωνία τους ως προς το 15λεπτο ανά ασθενή.
Ζητούν επίσης, βελτιώσεις και των οικονομικών όρων με τον κ. Ελευθερίου να αναφέρει ότι «στα ποσά που έχουν ακουστεί (60.000 ευρώ) για εγγεγραμμένους πολίτες 2000 το χρόνο, περιλαμβάνονται όλα τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου και στο τέλος απομένουν κάτω από 1000 ευρώ το μήνα».
«Η ιστορία αποδεικνύει ότι όσες φορές δεν εισακούστηκαν οι γιατροί και οι Σύλλογοί τους υπάρχει αποτυχία», δήλωσε ο Παναγιώτης Ψυχάρης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ).
Εξέφρασε φόβους ότι με την εξέλιξη του συστήματος «στην πράξη θα υπάρξουν εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών σε ειδικευμένους γιατρούς». Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το να υπάρχουν ειδικοί γιατροί είναι ευλογία. Στην Ελλάδα σε αντίθεση με χώρες όπως η Αγγλία, έχουμε ειδικευμένους γιατρούς και θα έπρεπε να αξιοποιηθούν».
1η Οκτωβρίου σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού
Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό, έτσι ο πρώτος προγραμματισμός για το ραντεβού όλων των προσωπικών γιατρών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών είναι να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού. Το πρώτο ραντεβού θα έχει διάρκεια 30 λεπτά και θα συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος. Η διάρκεια των επόμενων ραντεβού θα είναι 15 λεπτά.
Επιπλέον, μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα δεν θα υπάρξουν ποινές, αλλά αυτές θα παραμένουν όσο υπάρχουν κενές θέσεις και δεν εγγράφονται οι πολίτες, είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Θεμιστοκλέους.
Υπενθυμίζεται ότι προβλεπόταν ο πολίτης που δεν έχει εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό θα είχε πρόσθετη συμμετοχή από την 1/10/2022, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.
Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.